Vest 27 Feb 13

Počelo novo suđenje za zločine na Grbavici

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, počelo je suđenje Zoranu Dragičeviću, koji je optužen za zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Behaija Krnjić, tužilac Državnog tužilaštva, pročitao je optužnicu kojom se Dragičević u pet tačaka tereti da je, u okviru širokog i sistematičnog napada, počinio progon nesrpskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

“On je postupao nečovječno, pljačkajući i zlostavljajući civile, te iskoristivši bespomoćnost jedne ženske osobe nad kojom je počinio silovanje”, kazao je Krnjić.

Tužilac je rekao kako je optuženi Dragičević maltretirao civile zajedno sa optuženim Veselinom Vlahovićem zvanim Batko, protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi odvojeni postupak.

“U maju ili junu 1992. godine, optuženi je zajedno sa Vlahovićem došao u stan, odakle su jednog civila odveli u zgradu ‘Digitron Buje’, gdje mu je Vlahović uzeo sat i novac, nakon čega su ga teško fizički zlostavljali, i od čijih udaraca oštećeni nije mogao gledati na oči”, rekao je Krnjić.

Kako se dalje navodi u optužnici, Dragičević je u julu 1993. godine došao u stan jedne ženske osobe, koju je potom odveo u svoj stan, naredivši joj da “pođe s njim kako bi čistila”, ali, kada su došli, on joj je naredio da se istušira, te ju je dva puta silovao, a zatim pustio kući.

Tužilac Krnjić je kazao kako se optužnica temelji na iskazima devet svjedoka, dva vještaka i 52 materijalna dokaza, te kako se nada da će Sudsko vijeće na osnovu tih dokaza donijeti pravičnu odluku.

Suđenje će se nastaviti 6. marta, kada će biti saslušani prvi svjedoci.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Analiza 11 Jan 17

Kosovo i Srbija: Nepravda posledica nesaradnje

Vijest 09 Jan 17

Počelo suđenje Jovanu Tintoru

Pregled 2016. 28 Dec 16

Hrvatska: Povijesne kontroverze povećale napetosti sa Srbijom

Pregled 2016. 27 Dec 16

Srbija: Bez tužioca za ratne zločine i povratak radikala

Pregled 2016. 26 Dec 16

Kosovo: Uprkos protivljenju, odobren novi sud za ratne zločine

Dnevni bilten