Vest 27 Feb 13

Počelo novo suđenje za zločine na Grbavici

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, počelo je suđenje Zoranu Dragičeviću, koji je optužen za zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Behaija Krnjić, tužilac Državnog tužilaštva, pročitao je optužnicu kojom se Dragičević u pet tačaka tereti da je, u okviru širokog i sistematičnog napada, počinio progon nesrpskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

“On je postupao nečovječno, pljačkajući i zlostavljajući civile, te iskoristivši bespomoćnost jedne ženske osobe nad kojom je počinio silovanje”, kazao je Krnjić.

Tužilac je rekao kako je optuženi Dragičević maltretirao civile zajedno sa optuženim Veselinom Vlahovićem zvanim Batko, protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi odvojeni postupak.

“U maju ili junu 1992. godine, optuženi je zajedno sa Vlahovićem došao u stan, odakle su jednog civila odveli u zgradu ‘Digitron Buje’, gdje mu je Vlahović uzeo sat i novac, nakon čega su ga teško fizički zlostavljali, i od čijih udaraca oštećeni nije mogao gledati na oči”, rekao je Krnjić.

Kako se dalje navodi u optužnici, Dragičević je u julu 1993. godine došao u stan jedne ženske osobe, koju je potom odveo u svoj stan, naredivši joj da “pođe s njim kako bi čistila”, ali, kada su došli, on joj je naredio da se istušira, te ju je dva puta silovao, a zatim pustio kući.

Tužilac Krnjić je kazao kako se optužnica temelji na iskazima devet svjedoka, dva vještaka i 52 materijalna dokaza, te kako se nada da će Sudsko vijeće na osnovu tih dokaza donijeti pravičnu odluku.

Suđenje će se nastaviti 6. marta, kada će biti saslušani prvi svjedoci.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vijest 17 Oct 17

Glavaš odbacio optužbe da je kriv za ratne zločine

Vest 11 Oct 17

Kazna zatvora zbog silovanja u ratu

Vest 11 Oct 17

Hag postavlja Vojislavu Šešelju pravnog zastupnika

Vest 10 Oct 17

Orić se “ne stidi” svojih ratnih dela

Vijest 09 Oct 17

Bivši pripadnik HVO-a osuđen zbog ratnog silovanja

Vest 09 Oct 17

Odbačena optužnica za zločin u Štrpcima

Vijest 09 Oct 17

Naser Orić oslobođen optužnice za ratni zločin

Dnevni bilten