Vest 11 Jan 13

Paravojni centri za obuku “pod kontrolom Beograda”

Centri za obuku Srba tokom sukoba u Hrvatskoj devedesetih bili su povezani sa zvaničnim Beogradom, posvedočio je veštak na suđenju pred Haškim tribunalom.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Paravojni centri nalazili su se pod direktnom kontrolom vlasti u Beogradu, izjavio je u petak istoričar Kristijan Nilsen, veštak na suđenju bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću.

Jedan od najvećih centara, onaj u Erdutu, držao je ozloglašeni kriminalac i komandant paravojnih snaga Željko Ražnatović Arkan.

“Uvek je bilo predmet sporenja čiju podršku je Arkan imao u Hrvatskoj. Na osnovu raznih zvaničnih i nezvaničnih dokumenata, Arkan je bio povezan sa srpskim službama bezbednosti u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova”, rekao je Nilsen na suđenju pred Haškim tribunalom.

Prema navodima optužnice, Hadžić i Ražnatović, koji je ubijen 2000. godine, bili su deo udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa pokojnim Slobodanom Miloševićem i liderom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem.

Cilj je bio da se proteraju svi nesrbi sa hrvatske teritorije koja bi “sačinjavala deo nove države sa većinskim srpskim stanovništvom”, navodi se u optužnici.

“Brojni izveštaji govore da je postojala veza između Hadžića i Arkana. Oni su se mnogo puta pojavili u javnosti zajedno. U jednom izveštaju državne bezbednosti iz oktobra 1992. godine čak se kaže da je Hadžić često viđan u Arkanovom društvu”, kazao je Nilsen.

Govoreći o kontroli nad policijskim stanicama u delovima Hrvatske koje su držali Srbi, Nilsen je rekao da se ispočetka njima upravljalo iz Beograda, ali da su kasnije prepuštene rukovodstvu lokalnih Srba.

“U jednom trenutku 1991. godine, potpuna kontrola nad policijom bila je u rukama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, ali to se kasnije promenilo”, rekao je Nilsen.

Hadžić se tereti na osnovu 14 tačaka optužnice za ratne zločine, među kojima su progon, istrebljenje i mučenje nesrpskih civila, počinjene u periodu između 1991. i 1993. godine.

Tokom rata u Hrvatskoj, Hadžić je obavljao dužnost predsednika vlade SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, a nakon toga bio je i predsednik Republike Srpske Krajine.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

13 Jul 16
16 Apr 15
16 Mar 15
25 Feb 15
20 Feb 15

Goran Hadžić u Hagu

Dnevni bilten