Vest 17 Jul 17

Odbrana optuženih u slučaju “Sopot” nada se povlačenju optužbe

Etnički Albanci, stanovnici makedonskog sela Sopot, optuženi da su 2003. godine podmetnuli minu, u čijoj su eksploziji poginula dva vojnika NATO, nadaju se da će Specijalno javno tužilaštvo (SJT), koje je preuzelo njihov slučaj, odbaciti sve optužbe.

Siniša Jakov Marušić
BIRN
Skoplje
Lokacija na kojoj je bila postavljena mina u čijoj su eksploziji poginula dva vojnika NATO-a i jedan makedonski civil. Arhivska fotografija.

Advokati 11 stanovnika severoistočnog makedonskog sela Sopot, kojima se ponovo sudi po optužnici da su 2003. godine postavili minu, u čijoj su eksploziji poginula dva vojnika NATO-a poljskog kontingenta i jedan makedonski civil, izrazili su nadu da će SJT na prvom ročištu, zakazanom 18. septembra, odbaciti sve optužbe protiv njihovih klijenata.

“Mislim da će na prvom ročištu SJT povući ovu optužnicu, jer je već dokazano s prisluškivanim razgovorima, koji su javno objavljeni, da je ovaj slučaj montiran”, rekao je Naser Raufi, advokat optuženih.

SJT, osnovano 2015. s ciljem da istraži navode o zločinima koji su proizašli iz prisluškivanih telefonskih razgovora između najviših makedonskih zvaničnika, a koji su objavljeni početkom te godine, formalno je zatražilo da 4. novembra 2016. godine preuzme slučaj.

Ovog meseca je SJT konačno dobilo slučaj. “Osnovno javno tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije predalo je slučaj “Sopot” SJT 5. jula. Nakon razmatranja, SJT je 10. jula odlučilo da slučaj spada u njegovu nadležnost”, saopštilo je SJT.

Odbrana je sve vreme izražavala nadu da će SJT preuzeti slučaj, jer se on spominje u prisluškivanim razgovorima između tadašnjih visokih funkcionera, i da će snimci rasvetliti zločin.

Naime, u jednom od presretnutih telefonskih razgovora u kojem se govori o slučaju “Sopot“, kako se navodi, čuje se glas između tadašnje ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i bivšeg direktora tajne policije Saše Mijalkova.

U njihovom razgovora, Jankulovska navodno ukazuje Mijalkovu da u ovom slučaju treba konsultovati tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog, da bi se videlo kako nastaviti s ovim osetljivim predmetom, pri čemu oboje priznaju da je prethodna osuđujuća presuda zasnovana na ‘klimavim dokazima’.

Nije isključena mogućnost da se pojave novi detalji u ovom slučaju iz drugih snimaka presretnutih razgovora, koji su sada u rukama SJT, jer je 2015. tada opoziciona Socijaldemokratska partija objavila samo deo njih.

Eksplozija mine u Sopotu dogodila se 2003. godine, u vreme kada se Makedonija još uvek oporavljala od oružanog sukoba između albanskih pobunjenika i makedonskih snaga bezbednosti iz 2001. godine.

Posle dugog suđenja, u martu 2010. godine osuđeno je 12 optuženih na ukupno 150 godina zatvora, ali nakon zamerki albanskih političkih partija, posebna parlamentarna komisija je zaključila da je bilo propusta u postupku.

Zaključak ove komisije zasnovan je na tvrdnji svedoka Ramadan Bajrami da je izjavu dao pod žestokom policijskom torturom.

Nakon toga, doneta je odluka da počne novo suđenje 2011. godine.

U međuvremenu, jedan od optuženih je preminuo.

Albanske političke partije su kritikovale ovaj slučaj kao primer nepravde prema Albancima u Makedoniji.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Komentar 17 Jan 18

Smrt Ivanovića je poraz svih na Kosovu

Vest 17 Jan 18

Hrvatski sud oslobodio sveštenika koji je branio NDH

Vest 17 Jan 18

Ignorisane pretnje Oliveru Ivanoviću

Vest 16 Jan 18

Oliver Ivanović ubijen u Mitrovici

Vest 11 Jan 18

Makedonija usvojila Zakon o upotrebi jezika

Vest 11 Jan 18

Sprema se mjuzikl o Slobodanu Miloševiću

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten