Analiza 08 Jan 17

Obilježavanje Dana RS ponovo podijelilo BiH

Prkoseći državnim organima Bosne i Hercegovine, EU i SAD-a i uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, bosanski entitet Republika Srpska uz bogat program obilježava Dan “državnosti” RS.

Danijel Kovačević BIRN Banja Luka
Predsjednik Milorad Dodik i njegovi gosti na proslavi Dana RS 2016. godine Foto: Kabinet predsjednika RS.

Bez obzira na upozorenja bošnjačkih i međunarodnih zvaničnika, te na odluku Ustavnog suda BiH, koji je obilježavanje Dana RS 9. januara proglasio diskriminatorskim, bosanski Srbi u ponedjeljak proslavljaju svoj praznik. Na taj način ponovo su došle do izražaja etničke i političke podjele u zemlji.

Ustavni sud BiH je prošle godine donio odluku da je proslava ovog praznika 9. januara diskriminirajuća prema građanima nesrpske nacionalnosti koji žive u tom entitetu, jer se istog dana proslavlja i hrišćanski praznik Sveti Stefan, koji je ujedno i krsna slava RS.

Takođe protivno odluci suda kao i oštrim zamjerkama Bošnjaka, SAD-a i EU, vlasti RS su 25. septembra prošle godine održale referendum tražeći podršku javnosti za obilježavanje Dana RS. Ustavni sud je održavanje ovog referenduma također proglasio nezakonitim.

Podizanju tenzija oko obilježavanja Dana RS doprinijela je i najava da će proslavi prisustvovati i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, mada ne i srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Inače, obilježavanje je počelo još tokom vikenda, kada su vlasti RS za svoje lokalne i regionalne goste organizovali prijeme, dok će se glavni događaj održati u ponedjeljak.

Program uključuje različite performanse i susrete, a centralni događaj će biti parada u ruskom stilu, na kojoj će učestvovati više stotina policajaca, vatrogasaca, pripadnika civilne zaštite, pa čak i bajkera koji će proći glavnom ulicom Banje Luke.

“Imamo jednu paradu koja do sada nije bila viđena u Republici Srpskoj”, izjavio je medijima krajem prošle sedmice ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Organizacija ovog događaja, prema Lukaču, predstavlja izazov i za policiju, koja će osim učešća na paradi biti zadužena i na obezbjeđivanju svih dešavanja. Prema najavama, na skup će motriti više od 1.000 policajaca.

U programu učestvuje i nekoliko stotina umjetnika, dječjih horova, ansambala, muzičkih grupa i lokalnih solista, a kulminacija će biti gala nastup propraćen patriotskim pjesmama i govorima u sportskoj dvorani Borik. U večernjim satima, kako su za BIRN rekli organizatori proslave, na glavnom trgu u Banjoj Luci nastupiće orkestar od 100 trubača.

Međutim, ono što je neizvjesno jeste kakve će finansijske, političke ili etničke posljedice imati ovaj događaj za RS, za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, kao i za odnose između BiH i Srbije.

Posjeta Nikolića test za odnose između dvije države

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Foto: Beta.

Obilježavanju Dana RS prisustvovaće i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i nekoliko ministara iz Vlade Srbije, dok je srpski premijer Vučić najavio da ide u zvaničnu posjetu Indiji.

“Oni (srpski zvaničnici) koji žele da idu (u Banju Luku) neka idu, to je slobodan izbor članova Vlade. Siguran sam da će značajan broj ići“, rekao je Vučić prošle sedmice i dodao da Srbija mora čuvati integritet BiH jednako koliko i integritet RS.

S druge strane, zvaničnici Bošnjaka u Sarajevu nevoljno su primili najavu da će proslavi prisustvovati Nikolić. Bošnjački član tročlanog predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, pozvao je Nikolića da preispita svoju odluku.

“Kada je u pitanju dolazak u Banjaluku, javno bih ga zamolio da razmisli o toj stvari. Dobrodošao je uvijek, ali zarad boljih odnosa na koje se svi zaklinjemo, neka razmisli o činjenicama”, istakao je Izetbegović za N1 TV.

Međutim, Nikolić je rekao da nema namjeru otkazati planiranu posjetu Banjoj Luci.

“Naravno da ću otići”, izjavio je on za sbijanske medije, te dodao: “I ne priznajem takvu vrstu ucjena.”

Ipak, politički analitičar iz Sarajeva Adnan Huskić kaže da ovakva emocionalna reakcija rukovodstva Bošnjaka “pokazuje da postoji nedostatak političkog razumijevanja”, te da još više podgrijava radikalne stavove predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Nikolić u februaru, na poziv srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, treba doći u službenu posjetu Sarajevu. No, dolazak srpskog predsjednika na proslavu Dana RS može utjecati na promjenu plana i navesti bilo koju stranu da otkaže tu posjetu.

To ne bi bio prvi put da predsjednik Srbije otkaže posjetu BiH. Da podsjetimo, nakon hapšenja komandanta Armije BiH Nasera Orića, zbog navodnih zločina nad Srbima u Srebrenici, Izetbegović je u junu 2015. predložio da Nikolić otkaže planiranu posjetu toj zemlji.

Duboke unutrašnje podjele izbile na površinu

Uz stalno napete bilateralne odnose između Sarajeva i Beograda, proslava Dana RS prijeti i produbljivanjem unutrašnjih političkih i etničkih podjela u samoj BiH.

Pojedini zvaničnici bosanskih Srba izjavili su da je RS uložila napore na usaglašavanju s odlukom Ustavnog suda BiH, kao i na smanjenju zabrinutosti među Bošnjacima i Hrvatima koji žive u ovom entitetu.

Naime, u decembru je Narodna skupština RS-a usvojila Zakon o Danu RS, prema kojem je 9. januar sekularni praznik, dok o načinu njegovog obilježavanja odlučuje Vlada RS. Bošnjački poslanici, međutim, bojkotovali su sjednicu na kojoj je ovaj zakon usvojen.

Ovim zakonom izbjegnute su vjerske ceremonije na obilježavanju Dana RS. Ipak, zvaničnici Bošnjaka i dalje upućuju zamjerke, dok u samoj proslavi učestvuje mali broj osoba nesrpske nacionalnosti.

U posljednjih nekoliko sedmica, dodatni spor je prouzrokovao i Dodikov zahtjev da na paradi učestvuju i pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, koji dolaze iz RS-a. Ovaj zahtjev su oštro osudili bošnjački političari.

“Ja očekujem i od Oružanih snaga BiH i od rukovodećih organa da poštuju odluku Ustavnog suda i da se ni slučajno ne upuštaju u aktivnosti koje ih mogu odvesti pred Sud BiH”, rekao je za TV1 prošle srijede predsjedavajući državnog Parlamenta i član SDA Šefik Džaferović, nagovještavajući zakonske posljedice za svakog vojnika koji odluči učestvovati u proslavi.

Međutim, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), stranke koja je u posljednjih nekoliko mjeseci postala bliska s Dodikom, odlučila je da vojni orkestar Trećeg pješadijskog puka ipak može učestvovati u jednom dijelu programa.

Ova odluka je, međutim, povučena u petak, pošto predsjedništvo BiH nije postiglo dogovor o učešću bilo koje jedinice oružanih snaga na proslavi Dana RS i nakon što je komandant NATO Štaba u BiH, brigadni general Giselle Wilz, upozorila da prisustvo bilo kakvog vojnog personala može dovesti do njihovog suočavanja s disciplinskim mjerama, uključujući i otpuštanje iz oružanih snaga.

Ipak, ovo nije bilo dovoljno Dodiku, koji je u petak rekao da i dalje očekuje da na glavnom trgu u ponedjeljak vidi postrojene pripadnike Trećeg pješadijskog puka i članove njegovog orkestra.

“Ako Treći pješadijski puk ne dođe na proslavu, smatraćemo da su Oružane snage BiH neprijateljski raspoložene prema RS“, rekao je Dodik prošle srijede za novinsku agenciju iz RS.

Dodik je iskoristio ovu situaciju i da izvrši pritisak na opoziciju u ovom entitetu, posebno na srpskog člana predsjedništva Mladena Ivanića, koji dolazi iz opozicijskih redova. Dodik je za medije izjavio da očekuje od Ivanića da će izdati naređenje da čitav puk mora učestvovati u paradi.

S druge strane, Ivanić je za lokalne medije kazao da će pokušaji da se blokira obilježavanje Dana RS i spriječi učešće puka u ovom događaju vjerovatno dodatno destabilizirati situaciju u zemlji.

“To je nastavak osione politike koja je prisutna u Sarajevu i uvod u veoma ozbiljno zaoštravanje političkih prilika u BiH. Autori ovih odluka udaraju u ono što je najvažnije srpskom narodu, a to je njegov ponos”, izjavio je Ivanić za medije.

Huskić potencira da je ovo potencijalno najopasniji dio cijelog spora oko Dana RS.

“Ako oni (Ministarstvo odbrane BiH) dopuste vojsci da bude dio proslave, onda se postavlja pitanje ko kontroliše oružane snage u Bosni i Hercegovini? I to onda postaje pitanje sigurnosti zemlje”, kaže Huskić za BIRN.

Prijetnje referendumom zasjenile proslavu

Bilbord kojim su se u septembru građani RS pozivali da izađu na referendum. Foto: Beta/Radivoje Pavičić.

Napetost zbog proslave koja se održava u ponedjeljak, podstaknuta je i nedavnom izjavom Dodika da razmišlja o organizovanju još jednog referenduma, koji će, kako je rekao, biti “vrlo važan za budućnost RS-a”.

Odbio je reći više detalja, ali neki lokalni i međunarodni stručnjaci pretpostavljaju da je riječ o referendumu koji bi doveo u pitanje nadležnost Ustavnog suda BiH, što je Dodik pokrenuo prije godinu dana, a što je zbog izostanka podrške od strane Srbije morao stopirati.

Drugi su eksperti pak izrazili bojazan da se radi o referendumu o otcjepljenju RS od BiH, čije je održavanje Dodik najavio za kraj 2018. godine.

Dodik je istakao da će više detalja o svojim planovima objaviti kada bude znao koliku će imati podršku opozicijskih stranaka bosanskih Srba.

“Pozivam na nacionalno jedinstvo. Ukoliko toga ne bude, mi ćemo ići bez njih”, rekao je on.

Opozicija u RS se još uvijek suzdržava od komentara, uz saopštenja da ne zna o čemu Dodik govori.

Ipak, mnogi domaći eksperti i lideri opozicije ismijavaju Dodika zbog njegovog čestog ‘igranja’ pričom o referendumu, smatrajući je njegovim omiljenim sredstvom protiv opozicije u cilju obezbjeđivanja veće podrške pred izbore.

Huskić čak sugeriše da proslavom Dana RS Dodik pokušava povećati svoju popularnost, zbog slabog odziva na referendumu održanom u septembru.

Prema službenim podacima iz RS, oko 56 posto građana RS izašlo je na referendum, dok su različiti domaći i međunarodni izvori za BIRN rekli da postoje jasne indikacije da su rezultati referenduma bili namješteni i da je stvarna izlaznost građana bila jedva veća od 40 posto.

“Ovo slavlje je pokušaj kompenzacije zbog činjenice da ceo eksperiment sa referendumom nije prošao dobro”, rekao je Huskić.

“Loša organizacija, slaba izlaznost, odnosi sa Srbijom koji su dovedeni na najniži nivo, te krivične istrage – sve su to posljedice referenduma, koje sada Milorad Dodik velikom proslavom pokušava kompenzirati”, dodao je on.

Analitičar i bloger iz Banje Luke Srđan Puhalo kaže za BIRN da Dodik može 2017. godine održati referendum kojim će dovesti u pitanje nadležnosti Ustavnog suda BiH, ali ne i referendum o otcjepljenju RS.

“On će čuvati tešku artiljeriju – referendum o secesiji – za 2018., sudeći prema platformi njegove stranke. I ne trebamo zaboraviti da je 2018. izborna godina u BiH”, naglašava Puhalo.

“On je uspio da se izvuče s referendumom o Danu RS. Sada će pokušati da malo više pritišće kako bi testirao odlučnost međunarodne zajednice”, kazao je on.

“Nakon ovoga, možemo očekivati još jedan referendum, pa još jedan, sve do referenduma o secesiji – koji je, vjerujem, njegov konačni cilj.”

Disqus

blog comments powered by Disqus