Vijest 11 Jan 17

Nikolić kritikovan zbog susreta s Krajišnikom

Nakon susreta Tomislava Nikolića sa Momčilom Krajišnikom, političarem iz Republike Srpske (RS), koji je bio osuđen za ratne zločine, aktivisti za ljudska prava optužili su srbijanskog predsjednika da promoviše nacionalizam i potkopava suverenitet Bosne i Hercegovine.

Eleanor Rose
BIRN
Sarajevo
Momčilo Krajišnik u sudnici u Hagu. Foto: MKSJ.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić susreo se u srijedu s bivšim predsjednikom parlamenta RS Momčilom Krajišnikom, koji je bio u zatvoru zbog ratnih zločina, što je izazvalo nezadovoljstvo nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Naime, 2009. godine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je Krajišnika za zločine protiv čovječnosti, uključujući progon i deportacije civila nesrpske nacionalnosti iz deset bosanskohercegovačkih opština.

Iz Nikolićevog kabineta su saopštili da su on i Krajišnik, zajedno sa predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Slobodanom Remetićem, razgovarali o “načinima unapređenja kulturnih veza srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije, s akcentom na položaj i zaštitu ljudskih prava srpskog naroda u zemljama regiona, kao i zaštitu ćirilice i srpskog jezika“.

Krajišnik, koji se sastao s Nikolićem u svojstvu predsjednika asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske“, dodijelio je srbijanskom predsjedniku plaketu povodom godišnjice osnivanja Narodne skupštine RS, koja je s radom počela 1991. godine pod nazivom Skupština srpskog naroda Bosne i Hercegovine, neposredno prije izbijanja rata u BiH 1992. godine.

Iz zatvora je oslobođen poslije odsluženja dvije trećine svoje 20-godišnje kazne, a po povratku mu je na Palama priređen herojski doček.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da je susret „korak dalje“ u poricanju ratnih zločina, nakon pojačane nacionalističke retorike koja je pratila proslavu Dana RS, čije je obilježavanje 9. januara Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

U saopštenju se navodi da je očigledno riječ o početku kampanje za predsedničke izbore (u aprilu) i da će Nikolić na tim izborima kandidovati ratnohuškačku politiku.

Zabrinutost su izrazile i nevladine organizacije u BiH.

“Ovo bi trebalo biti alarm za međunarodnu zajednicu, posebno nakon prisustva Nikolića na pompeznoj i neustavnoj proslavi Dana RS 9. januara u Banjoj Luci”, rekla je za BIRN Belma Zulčić iz bosanskohercegovačke sekcije Društva za ugrožene narode.

Zulčić kaže da sastanak Nikolića sa Krajišnikom pokazuje da je došlo do negativne promjene u stavovima nekih visokih zvaničnika Srbije kada je riječ o integritetu državnih institucija BiH.

“Nažalost, Nikolićev akt predstavlja nastavak politike poricanja i destrukcije međunarodno priznate i suverene države Bosne i Hercegovine i posebnu vrstu izrugivanja zvaničnih institucija i predstavnika države”, dodala je ona.

“Umjesto da na odgovarajući način iskoristi specijalne odnose između Srbije i RS za dalji ekonomski i kulturni prosperitet, on, pod okriljem ovih specijalnih odnosa, čini sve kako bi se Bosna i Hercegovina raspala, kako bi njen manji dio, Republika Srpska, mogao konačno biti pripojen Srbiji”, dodala je ona.

Prisustvo predsjednika Nikolića na proslavi Dana RS jedan je od posebno kontroverznih aspekata.

Tokom govora u ponedjeljak navečer, Nikolić je podstakao zabrinutost kada je bosanskim Srbima čestitao održavanjе referenduma za obilježavanje Dana RS, što je Ustavni sud BiH takođe zabranio, pri čemu je naglasio da oni koji su pokušali intervenisati zbog proslave “mrze našeg sveca”.

Ove njegove riječi odnosile su se na proslavu hrišćanskog praznika Sveti Stefan, krsne slave RS, koji se takođe proslavlja 9. januara. Ovaj vjerski aspekt uticao je na odluku Ustavnog suda BiH da zabrani ovaj dan kao nacionalni praznik, sa obrazloženjem da bi to bila diskriminatorska praksa prema građanima nesrpske nacionalnosti koji žive u RS.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten