Vest 12 Jan 18

Navodi o posleratnim ubistvima šokirali porodice na Kosovu

Porodice kosovskih posleratnih žrtava bile su šokirane izjavom svedoka tužilaštva koji je na TV-u izjavio da je grupa koju su formirali Ibrahim i Ćerim Kelmendi, nakon završetka rata, počinila politička ubistva.

Die Morina
BIRN
Priština
Palata pravde u Prištini. Foto: BIRN

Članovi porodica Zemaj, Tolaj i Haklaj - čiji su rođaci ubijeni u poslednjoj deceniji u nepoznatim okolnostima – bili su šokirani izjavom Škumbina Mehmetija, osuđenog ubice, koju je on dao u televizijskom intervjuu, u kojoj kaže da je bio deo organizovane kriminalne grupe, koja je izvršila neka od ubistava.

Među slučajevima, spomenuo je ubistvo Tahira Zemaja, komandanta paravojnog krila Demokratskog saveza Kosova (LDK), koje je navodno bilo u sukobu sa Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK), 2003. godine.

Mehmeti je uhapšen 2004. godine. Kasnije je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva dvojice policijskih službenika – jednog pripadnika UNMIK-a i jednog policajca sa Kosova 2004. godine.

Mehmeti je tokom intervjua napravljenog u strogoobezbeđenom zatvoru, koji je u četvrtak emitovan na TV Klan Kosova iz Prištine, uz dozvolu tužioca, rekao da su Ibrahim Kelmendi, jedan od osnivača Narodnog pokreta Kosova (LPK), nacionalističke partije osnovane 1980-ih godina, i njegov brat Ćerim Kelmendi naređivali politička ubistva.

LPK je prethodnik OVK i odigrao je ključnu ulogu u njenom formiranju; tvrdili su da se sloboda Kosova može dobiti samo kroz oružanu borbu.

“Grupu su krajem 2001. godine formirali Ćerim i Ibrahim Kelmendi, bivši osnivač LPK-a”, rekao je Mehmeti tokom televiziskog intervjua.

“Cilj ove grupe bili su članovi LDK-a”, dodao je on, pomenuvši određena imena, koja po odluci voditelja, nisu puštena u etar.

Tako, kada je Mehmeti rekao kako su meta bili “naročito oni koji su bili svedoci protiv ...”, išao je zvučni signal koji je prekrio ime osobe koju je on pomenuo.

Naglasio je da su i neki važni političari bili upoznati sa akcijama grupe, ali je TV stanica i u ovom slučaju odlučila da se njihova imena ne spominju, pre nego što se od njih zatraži komentar.

Doruntine Maloku, kćerka aktiviste LDK Envera Malokua, koga je 1999. godine ubio neidentifikovani napadač, prva je reagovala na društvenim mrežama.

“Skrivanje dokaza o kriminalu, skrivanje izjava svedoka, kukavički istražitelji i politizovani tužioci. Političari uključeni u atentat na političke aktiviste... i šta još?! Dobrodošao specijalni sude!”, napisala je Maloku.

Mehmeti je takođe rekao da su braća Kelmendi naredila ubistvo člana LDK Smajla Hajdarija, koji je ubijen 2002. godine.

“Tendenciozni zvučni signali Batonita (Baton Hadžiu, voditelj intervjua) biće rasvetljeni u specijalnom sudu. ‘Rat’ protiv toga je beskoristan”, napisao je na Fejsbuku njegov sin Špetim Hajdaraj.

Mehmeti je takođe rekao da su braća Kelmendi dali zadatak Florimu Ejupiju da ubije poslanika Demokratske stranku Kosova, PDK, Džavita Halitija, ali da plan nije uspeo.

Ćerim Kelmendi je na Facebooku napisao kako su ga ove tvrdnje iznenadile. “Danas prvi put vidim ovu osobu i iznenadio sam se”, napisao je on, dodajući da sumnja da je sagovornik obučavan od strane srpskih obaveštajnih snaga.

“Ne verujte ovom psihopati – koga su do detalje obučili srpski špijuni”, napisao je on. Priznanje koje je Mehmeti dao na TV-u, opisao je kao “telenovelu koju je detaljno pripremila UDBA”.

Državno tužilaštvo Kosova još nije reagovalo na izjave Mehmetija..

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten