Istraživanje 06 Oct 17

Naser Orić čeka presudu po optužnici za ubistvo trojice srpskih ratnih zarobljenika

Suđenje Naseru Oriću, bivšem komandantu Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, optuženom za ubistvo ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, usredsređeno je na iskaz glavnog svjedoka – za koji se postavlja pitanje kredibilnosti.

Admir Muslimović BIRN Sarajevo
Naser Orić pred sudom u Sarajevu. Foto: Mario Iličić/BIRN.

Dvadeset i pet godina nakon navodnih ratnih zločina, Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će izreći presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženim da su ubili ratne zarobljenike na području Bratunca i Srebrenice.

Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant jedinice Teritorijalne odbrane ABiH, i Muhić, pripadnik ABiH, ubili su tri zarobljenika srpske nacionalnosti 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Slučaj je po sebi veoma kontroverzan, jer Orić za Bošnjake predstavlja heroja zbog uloge koju je imao u odbrani Srebrenice, dok, s druge strane, mnogi Srbi smatraju da su optužbe preblage.

Ključni dokaz Tužilaštva proizašao je iz iskaza zaštićenog svjedoka O-1, koji je izjavio da je tokom operacija ABiH protiv snaga bosanskih Srba vidio kako je Naser Orić ubio tri zarobljenika.

Svjedočeći putem video-linka iz Beograda, uz zaštitu lika od javnosti, O-1 je pred sudom izjavio da je Orić tokom akcije u selu Zalazje udario srpskog zarobljenika – sudiju Slobodana Ilića – u lice i prsa, da bi ga nakon toga i ubio.

“Naser Orić je uzeo nož koji mu je bio za pojasom i zamahnuo u predjelu vrata. Zarobljenik je pao na koljena. Orić ga je udario nogom u predjelu prsa i prevrnuo nazad”, naveo je.

Svjedok Tužilaštva Ibran Mustafić izjavio je da mu je Orić u maju 1993. godine pričao o načinu na koji je likvidirao Slobodana Ilića.

“Bahato mi je ispričao da je likvidirao Ilića. Rekao je da je njemu dopao u grupi zarobljenika i opisao kako je to izvršio“, kazao je Mustafić pred sudom.

“Udario ga je u oko… Ilić je imao bradu i nije puštao krike, pa je Orić rekao da je osjetio strah i onda ga preklao”, kazao je Mustafić.

S druge strane, vještak Rifat Kešetović, koji je na zahtjev Tužilaštva BiH sačinio nalaz i mišljenje o uzroku Ilićeve smrti, nije mogao dati više detalja o načinu na koji je sudija ubijen, ali je utvrdio višestruke prijelome lobanje.

“Nisam mogao utvrditi kako je nastala povreda, tupim predmetom ili strijelnom povredom. Vjerovatan uzrok smrti je trauma glave”, kazao je Kešetović.

Prema zaštićenom svjedoku Tužilaštva BiH, tokom akcije ABiH u selu Lolići zarobljen je srpski vojnik Milutin Milošević.

Orić ga je prvo udario, a zatim uzeo automatsku pušku i pucao u njega, rekao je O-1.

Svjedok je, opisujući akciju “Kunjarac”, koja je, prema njegovim riječima, bila u jesen 1992. godine, kada je dovedeno pet zarobljenika, naveo da je tu bio i njegov prijatelj Mitar Savić.

“Mitar je bio drzak prema komandantu Oriću. Suprotstavljao se nešto. Orić ga je počeo udarati. Uzeo je ‘kolt’ i opalio u predjelu prsa. Upucao ga u predjelu prsa”, rekao je svjedok.

Dodao je da je Orić dva puta pucao u Savića i da je nakon toga i Sabahudin Muhić zvani Mrčo ispalio u njega rafal.

Međutim, svjedokinja Stojanka Savić, supruga ubijenog Mitra, kazala je da joj je vojnik Zoran, kojem se ne sjeća prezimena, a koji je bio s njenim mužem u rovu u selu Kunjerac kada je ubijen, rekao da je njen suprug “pogođen u usta“ i da je umro na licu mjesta.

Njena izjava je, međutim, u suprotnosti sa iskazom O-1, koji je naveo da je Savić bio zarobljen, udaran, a zatim upucan iz neposredne blizine.

Orić tokom rata u BiH. Foto: Anadolu.

Osporavanje kredibiliteta svjedoka

Odbrana optuženog Orića osporavala je kredibilitet svjedoka O-1 pokazujući dokument iz kaznene evidencije u kojem se navodi da je 11 puta osuđivan.

Prema braniteljici Lejli Čović, svjedok je pravosnažno osuđivan za lažno prijavljivanje, prevare, nanošenje teških tjelesnih povreda, zloupotrebu prava i socijalnog osiguranja i tako dalje.

Odbrana je osporavala i navode svjedoka da je u spomenutim akcijama bio pripadnik ABiH.

Nakon što je zaštićeni svjedok rekao da mu je komandir bio Alija Muškić, Odbrana je priložila dokaz da taj čovjek nije bio pripadnik ABiH.

Odbrana se takođe osvrnula na prethodne izjave svjedoka u kojima nije spomenuto da je Orić učestvovao u ubistvima.

Svjedočeći u korist Odbrane, Alija Muškić je kazao da je 1992. živio u Cerskoj i bio angažovan u Civilnoj zaštiti u tom mjestu, a ne u Srebrenici, gdje je Orić bio aktivan, niti u vojsci.

“Mi nismo imali veze s vojskom. Ja nisam bio ni u jednoj vojnoj akciji”, izjavio je Muškić.

On je negirao poznanstvo sa svjedokom O-1.

Svjedok Fadil Salihović je kazao da poznaje optužene Orića i Muhića, ali da oni nisu učestvovali u napadu na Kunjerac, kao ni svjedok O-1.

Bivši pripadnik jedinice TO Sabit Haliović posvjedočio kako mu je Zulfo Salihović, koji ga je posjećivao ranjenog u bolnici, rekao da je ubio sudiju Slobodana Ilića, a što se optužnicom Oriću stavlja na teret.

Salihović je kazao da je poznavao sve pripadnike jedinice TO “Sućeska”, ali ne i svjedoka 0-1, te da odgovorno tvrdi da zaštićeni svjedok Tužilaštva O-1 nije bio u jedinici.

Svjedok Tužilaštva Milomir Lazarević opisivao je zarobljavanje vojnika Vojske Republike Srpske (VRS) na Zalazju, nakon borbi u julu 1992. godine.

Naglasio je da je čuo glas Nasera Orića, koji je rekao da se zatvorenici ne smiju maltretirati. „Ovaj jedan je htio da tuče Milisava Ilića. Čujemo Nasera kad govori: ‘Nemoj ga tući. Mi nismo četnici, nismo ni ustaše. Njima će suditi vojni sud’”, naveo je svjedok.

 
Orić sa svojom advokaticom dolazi u Sud BiH. Foto: BIRN.

Nepoznate osobe iz Srbije nudile novac za svjedočenje

Zaštićeni svjedok Odbrane O-2 rekao je da mu je nuđen novac iz Srbije i evakuacija porodice da svjedoči protiv Orića.

“Pred moju kuću su stala dva džipa, beogradske tablice. Ugasili su auto i došla su dvojica od 30-ak godina. Pitali su me da li sam taj koga traže“, rekao je O-2.

“Dali su papir i rekli – napišite iznos. Vi i porodica bićete evakuisani. Tražili su da svjedočim protiv Orića kao zaštićeni svjedok i kažem da je počinio zločin na Zalazju”, ispričao je on.

Svjedok je dodao da nije htio prihvatiti da lažno svjedoči, ali su dva džipa ponovo dolazila pred njegovu kuću. Na tablicama su bile kožne navlake.

“Plava ženska osoba je došla. Naglasak iz Srbije. Pitali su me da li sam se predomislio”, kazao je svjedok.

Kako je naveo, odgovorio im je odrečno i vratio se u kuću.

Prije početka suđenja, Odbrana je tražila od Haškog tribunala obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv Orića, s obzirom da mu se već sudilo za te zločine.

Tribunal u Hagu je odbio zahtjev Odbrane, uz obrazloženje sudije da se “navodi za ubistva u optužnici podignutoj u BiH fundamentalno razlikuju od navoda za ubistvo u haškoj optužnici, u dijelu koji se odnosi na žrtve, vrijeme, mjesto i prirodu navodnog zločina“.

Na suđenju u Sarajevu, završne izjave tužilaštva i odbrane bile su usredsređene na kredibilnost iskaza zaštićenog svjedoka O-1.

Tužilaštvo BiH je tvrdilo da je krivica optuženih dokazana iskazom svjedoka, pogotovo „detaljnog opisa“ ubistva sudije Ilića koji je dao O-1.

Odbrana je obrazložila da je cijela optužnica kao i dokazni postupak Državnog tužilaštva zasnovana na neujednačenim iskazima nekredibilnog svjedoka O-1.

Disqus

blog comments powered by Disqus