Vest 21 Apr 17

Najavljena krivična prijava protiv Dauta Haradinaja zbog širenja nacionalne mržnje

Nevladina organizacija s Kosova saopštila je da će podneti krivičnu prijavu protiv poslanika Dauta Haradinaja zbog pretnji da na Kosovu neće biti Srba ako njegov brat, nekadašnji premijer Ramuš Haradinaj, bude izručen Beogradu.

Sanja Sovrlić
BIRN
Mitrovica
Daut Haradinaj. Foto: Facebook.

Iz nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju kažu za BIRN da u ponedeljak planiraju da Osnovnom sudu u Mitrovici podnesu krivičnu prijavu protiv Dauta Haradinaja za izazivanje nacionalne mržnje komentarima o proterivanju Srba sa Kosova.

“Očekujemo da će javni tužilac postupiti u skladu s tim i otvoriti istragu o gospodinu Haradinaju“, rekao je za BIRN Nenad Maksimović, direktor ove nevladine organizacije.

Podsetimo, početkom ovog meseca Daut Haradinaj, poslanik Saveza za budućnost Kosova, rekao je da će biti rata ako Francuska bude izručila Srbiji njegovog brata Ramuša Haradinaja, bivšeg premijera Kosova, kako bi se suočio sa suđenjem zbog optužbi da je počinio ratne zločine.

“Ako žele Kosovo bez Srba, onda neka se šale“, rekao je 7. aprila Daut Haradinaj.

Nevladina organizacija kaže da namerava da podnese krivičnu prijavu jer je ovaj poslanik prekršio krivični zakon izazivanjem mržnje protiv Srba na Kosovu.

“Ona (izjava) ne samo da je izazvala anksioznost i strah u celoj srpskoj zajednici, već je njome počinjeno i krivično delo izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje, netolerancije ili nelagode“, kaže se u najavljenoj prijavi.

Kako se ističe, kosovski Srbi ne treba da postanu “taoci političkih odnosa između Srbije i Kosova“.

Iz Centra za mir i toleranciju kažu da je do sada više od 15 nevladinih organizacija nacionalnih manjina kao i desetine pojedinaca podržalo njihovu inicijativu, a u toku je i prikupljanje potpisa podrške.

Međutim, nijedna nevladina organizacija kosovskih Albanaca nije dala podršku, naglašava Maksimović.

“Čak i organizacije koje se bave ljudskim i manjinskim pravima ostali su nemi pred ovim javnim izražavanjem mržnje člana kosovskog parlamenta“, dodao je on.

Komentare Dauta Haradinaja osudile su i međunarodne misije na Kosovu – Misija UN, kancelarije EU i ambasada SAD.

Zahir Tanin, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN i šef misije UN na Kosovu UNMIK-a, izjavio je da su “korišćenje govora mržnje i pretnje etničkim čišćenjem“ neprihvatljivi.

“Pozivam sve odgovorne vođe da osude ovakav stav, kao i pravosudne organe da preduzmu neophodnu istragu povodom ovog incidenta, i odgovarajuće mere u skladu sa kosovskim zakonom“, rekao je Tanin.

Izjavu Haradinaja osudio je i predsednik Kosova Hašim Tači.

“Za kosovske institucije i narod, preteće izjave upućene nealbanskim etničkim grupama podstiču bes, mržnju i osvetu“, napisao je Tači na svom Facebook profilu početkom ovog meseca.

Hapšenje Ramuša Haradinaja na francuskom aerodromu u januaru ove godine, na osnovu poternice Srbije, koja ga optužuje za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu, povećalo je tenzije između Beograda i Prištine.

Francuski sud u Kolmaru je već nekoliko puta odložio odluku o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

Sledeća rasprava zakazana je za 27. april.

Haški tribunal je Haradinaja dosad dva puta oslobađao optužbi za ratne zločine počinjene tokom konflikta na Kosovu 1998–1999. Poslednji put je to bilo 2012. godine.

Međutim, srpski zvaničnici tvrde da imaju nove dokaze za različite zločine za koje Haradinaj do sada nije bio optuživan.

Prema njihovim navodima, on je osumnjičen za ubistvo civila, među kojima je bila i beba od samo dve nedelje, kao i za mučenje i silovanje maloletnika.

Francuski sud je 12. januara oslobodio Haradinaja iz pritvora. Međutim, dok vlasti razmatraju zahtev Srbije za njegovo izručenje, odluka suda je da Haradinaj mora ostati u Francuskoj i biti pod sudskim nadzorom.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten