Vest 06 Dec 12

Na samitu u Crnoj Gori zatražena bliskija regionalna saradnja

Šefovi država Zapadnog Balkana pozvali su na bliskiju regionalnu saradnju na svom godišnjem samitu kojem nije prisustvovao predsjednik Srbije.

Milena Milošević
BIRN
Podgorica

Ovogodišnji regionalni samit šefova država održan je u srijedu u Budvi, a prisustvovali su mu predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, njegova koleginica sa Kosova Atifete Jahjaga i čelnici Albanije Bujar Nišani i Makedonije Đorđe Ivanov.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nije došao na samit.

Prema napisima u domaćim medijima, Nikolić je odbio poziv da prisustvuje iz protesta zbog nedavne oslobađajuće presude Haškog tribunala bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju i prisustva predsjednice Kosova.

Glavna poruka samita bila je potreba za bliskijom regionalnom saradnjom, prvenstveno na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, prekogranične saradnje, privrede i evroatlantskih integracija.

Poslije sastanka sa kolegama iz regiona, predsjednik Albanije Bajur Nišani rekao je na konferenciji za štampu da su odnosi Albanije sa svim susjednim zemljama dobri, uključujući Makedoniju, uprkos nedavnom incidentu u vezi sa spaljivanjem makedonske zastave.

„Izolovani, individualni i provokativni incidenti su tema za pravosuđe, ali oni nikako ne mogu ugroziti ove izvanredne odnose koje mi imamo između naše dvije zemlje”, rekao je Nišani.

Još jedno pitanje kojim su se bavili novinari bilo je u vezi sa očekivanom razmjenom ambasadora između Crne Gore i Kosova.

Vlada Crne Gore je krajem maja, četiri godine pošto je 2008. priznala nezavisnost Kosova, najavila da će otvoriti ambasadu u Prištini.

Predsjednik Vujanović je, međutim, odbio da pošalje ambasadora u Prištinu sve dok Crnogorci ne dobiju status nacionalne zajednice na Kosovu.

Atifete Jahjaga, predsjednica Kosova, u srijedu je ponovila da je priznavanje statusa nacionalne zajednice za Crnogorce i Hrvate na Kosovu samo pitanje vremena.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten