Vest 06 Dec 12

Mladić: Nastavljeno ispitivanje generala Frasera

Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je unakrsnim ispitivanjem kanadskog generala Davida Frasera, nekadašnjeg pomoćnika komandanta UNPROFOR-a u sektoru Sarajevo.

Justice Report
BIRN
Haag

Fraser je potvrdio da je Armija BiH (ABiH) “bar u jednom slučaju” otvorila minobacačku vatru na svoje građane u Sarajevu, kako bi za žrtve optužila Vojsku Republike Srpske (VRS).

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Dragana Ivetića, Fraser nije mogao da precizira kada se to dogodilo, ali je opisao da je u centar grada prvo doletjela granata sa srpskih položaja, a nedugo zatim, kako je utvrdio UNPROFOR, isto mjesto pogodio je i projektil sa položaja ABiH.

Obje eksplozije, kako je dodao, izazvale su civilne žrtve.

U glavnom iskazu, Fraser je 5. decembra izjavio da je VRS podvrgavala Sarajevo neselektivnoj i pretjeranoj artiljerijskoj i snajperskoj vatri.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperskim napadima od 1992. do 1995. godine. On je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja, general Fraser je potvrdio i da je ABiH kršila primirja pucajući iz pokretnih minobacača iz Sarajeva, uprkos zabrani upotrebe teškog oruđa.

Posvjedočio je i da je jednog francuskog pripadnika UNPROFOR-a u aprilu 1995. kod aerodroma ubio snajper “pretežno muslimanskih snaga”.

Snajperi ABiH, po svjedoku, djelovali su i sa zgrada UNIS-a i Izvršnog vijeća u centru Sarajeva.

Nakon što mu je branilac Ivetić iz knjige bivšeg komandanta UNPROFOR-a Michaela Rosea citirao da su na tramvaje u Sarajevu pucali ne samo srpski snajperisti nego i “tajna policija” nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, Fraser je odgovorio da za to nije čuo.

Na više puta ponovljeno pitanje advokata Ivetića da li je UNPROFOR zbog svega toga ikada zaprijetio vlastima u Sarajevu da će zatražiti vazdušne napade NATO-a protiv njihovih snaga, Fraser je odgovorio negativno, naglašavajući da su međunarodne snage ulagale oštre proteste.

“Mi nikada nismo zatražili vazdušne napade zato što u gradu nije bilo primjerenih meta... Nismo znali gdje su pokretni minobacači ABiH i stalno smo ih tražili... Nikada ne prijetite ako niste spremni da prijetnju ispunite. Nikada nismo prijetili muslimanima, samo smo protestovali”, kazao je svjedok.

Sugestiju branioca Ivetića da je to dokaz pristrasnosti UNPROFOR-a u korist muslimana, budući da je u septembru 1994. na zahtjev međunarodnih snaga bombardovao VRS, svjedok je odbacio.

“Mi nismo bili u ratu sa srpskom stranom, tamo smo bili sa mandatom UN-a. Vazdušni napadi bili su izazvani akcijama srpske vojske, koja je na vrijeme bila upozorena”, rekao je Fraser.

Unakrsno ispitivanje Frasera, Mladićeva Odbrana okončaće sutra.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Pozadina

Ratko Mladić: General od “Velušića” do Potočara

Kada je u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da srpska vojska “gađa Velušiće”, rat u BiH je dobio svoje prve, krvave obrise. Tri godine poslije, riječima ovog generala da je došlo vrijeme za “osvetu Turcima”, rat se još krvavije završio.

Ratko Mladić: Odgovornost nadređenog i podređenog

Mladić se tereti po “individualnoj krivičnoj odgovornosti” i to kao osoba koja je bila nadređena snagama VRS-a i podređena jedino predsjedniku RS-a – Karadžiću.

Ratko Mladić: “Moćna figura” iza ubistava u Srebrenici

Uloga bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u genocidu počinjenom u Srebrenici opisana je do detalja u mnogim optužnicama i presudama izrečenim pred lokalnim i međunarodnim sudovima.

Dnevni bilten