Vijest 14 Jul 17

Mladiću i Karadžiću 10.000 eura od Vlade RS-a

Vlasti Republike Srpske (RS) dodijelit će ove godine 10.000 eura finansijske podrške Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, kojima se sudi u Haškom tribunalu.

Admir Muslimović
BIRN
Sarajevo
Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Foto: MKSJ.

Vlada RS-a dodijelit će jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000 konvertibilnih maraka (10.220 eura) bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću i ratnom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, saopćeno je u petak iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Prvostepena presuda Mladiću, kojem se u Haškom tribunalu sudi za genocid i ratne zločine u BiH, trebala bi biti izrečena u novembru ove godine, a Karadžić je osuđen u martu prošle godine i njegov je slučaj sada u žalbenom postupku. Obojica su negirali optužbe.

Novac će biti isplaćen na osnovu pravilnika koji će, uz saglasnost ministra pravde, donijeti Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Ovo nije prvi put da Vlada RS-a daje finansijsku podršku optuženicima, kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, koja izražava nezadovoljstvo zbog ove najave vlasti RS-a.

“Nije to ništa novo. Vlada RS-a odavno pomaže i porodice zločinaca i njih same”, kaže Ćatić za BIRN.

Prošle je godine Vlada RS-a dala 20.460 eura podrške Mladiću, Karadžiću, bivšem ministru unutrašnjih poslova RS-a Mići Stanišiću i bivšem načelniku Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjaluci Stojanu Župljaninu.

Mladićev advokat Miodrag Stojanović rekao je da je novac namijenjen isključivo optuženima za kantinu, telefon, odjeću, odnosno za njihove osnovne potrebe.

Prema istraživanju koje je BIRN sproveo 2013., do decembra mjeseca te godine, bivše jugoslovenske države su potrošile 40 miliona eura javnih sredstava za podršku optuženicima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu.

Vlada RS-a je 2013., kao pomoć optuženima za ratne zločine u Haškom tribunalu, izdvojila više od milion maraka. Novac je uplaćen i porodicama srpskih optuženika preko fonda “Pomoć”, no javno nije objelodanjeno koliko je sredstava skupljeno i kako su ona potrošena.

Dvije zemlje koje su izdvojile najviše javnih sredstava na optužene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) jesu Hrvatska, koja je na trojicu optuženih potrošila više od 28 miliona evra, i Makedonija, koja je potrošila, kako se procjenjuje, 9,5 miliona samo na dvojicu ljudi.

U BiH je potrošeno ukupno 640.000 eura na pomoć optuženima, ali se čitav iznos zapravo odnosi na pomoć Republike Srpske okrivljenim Srbima.

Novac je uplaćen i porodicama srpskih optuženika preko fonda “Pomoć”, iako javno nije obelodanjeno koliko je sredstava sakupljeno i kako su ona potrošena.

Kako je u to vrijeme za BIRN izjavio glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, finansijska pomoć optuženima za ratne zločine nije protivzakonita.

Kako je istakao, “na suverenim državama je da odluče kako će trošiti svoj novac”.

On, međutim, ističe da mnoge žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, koje često imaju velikih problema da dobiju odštetu od svojih država pogođenih krizom, često osjećaju nepravdu.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Oficiri VJ “nisu znali ništa” o masakru na Kosovu

Vest 15 Jan 18

Osmorici potvrđene kazne za masakr na Ovčari

Vijest 11 Jan 18

Potvrđena optužnica za zločin kod Donjeg Vakufa

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Vijest 30 Oct 17

Kazna zatvora za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Vest 26 Oct 17

Svedočenje o paljenju kuća u Ćuški

Dnevni bilten