Vest 28 Jan 13

Masovni protest na Kosovu zbog spomenika

Demonstranti su organizovali masovni protest u Prištini nakon što je Beograd uklonio spomenik pripadnicima OVPMB na jugu Srbije.

Edona Peci
Priština
Foto: Edona Peci

U protestnoj šetnji ulicama glavnog grada Prištine, nekoliko hiljada građana izvikivalo je “Pravda za Preševo, nema pregovora sa Srbijom” i druge parole podrške Albancima na jugu Srbije, gde je prošle nedelje uklonjen spomenik.

Centralne ulice Prištine bile su blokirane oko dva sata dok su demonstranti išli u šetnju do zgrade Vlade Kosova na Trgu Majke Tereze.

Policija je pojačala mere bezbednosti tokom protesta u organizaciji opozicionog pokreta Samoopredeljenje.

Lider pokreta Albin Kurti rekao je da “Vlada Kosova mora da obustavi pregovore sa Srbijom”.

On je optužio premijera Kosova Hašima Tačija za “sramno ponašanje” u vezi sa sporom u Preševu i da nije na pravi način podržao građane albanske nacionalnosti na jugu Srbije.

Foto: Edona Peci

Vlasti u Prištini najavile su da će nastaviti dijalog u organizaciji Evropske unije (EU) sa Beogradom uprkos napetosti koju je izazvao spor oko spomenika.

“Ovo je protest protiv koalicije između Tačija i Ivice Dačića. Ovo je protest podrške Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, jer mi smo jedno”, kazao je Kurti.

On se osvrnuo na Tačijevu izjavu domaćim medijima datu u četvrtak, u kojoj je kritikovao Albance iz Preševa zato što nisu branili spomenik kada je u prošlu nedelju ujutro Beograd poslao u Preševo oko 200 specijalnih policajaca u opremi za razbijanje demonstracija da bi buldožerom uklonili spomenik.

“Trebalo je građani da se organizuju i čuvaju spomenik 24 časa dnevno dok se ne postigne prihvatljiv sporazum”, napomenuo je Tači.

Spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) otkriven je u novembru ispred opštinske zgrade u Preševu.

Foto: Edona Peci

OVPMB se krajem devedesetih borila za ujedinjenje juga Srbije sa Kosovom.

Razoružana je 2001. godine, posle mirovnog sporazuma u kojem je posredovala međunarodna zajednica.

Vlasti u Beogradu izjavile su da spomenik promoviše separatizam i da mora da se ukloni, dok je Vlada Kosova osudila njihov potez rekavši da je to “još jedan dokaz da mržnja prema Albancima iz Preševske doline i dalje postoji”.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten