Vest 28 Jan 13

Masovni protest na Kosovu zbog spomenika

Demonstranti su organizovali masovni protest u Prištini nakon što je Beograd uklonio spomenik pripadnicima OVPMB na jugu Srbije.

Edona Peci
Priština
Foto: Edona Peci

U protestnoj šetnji ulicama glavnog grada Prištine, nekoliko hiljada građana izvikivalo je “Pravda za Preševo, nema pregovora sa Srbijom” i druge parole podrške Albancima na jugu Srbije, gde je prošle nedelje uklonjen spomenik.

Centralne ulice Prištine bile su blokirane oko dva sata dok su demonstranti išli u šetnju do zgrade Vlade Kosova na Trgu Majke Tereze.

Policija je pojačala mere bezbednosti tokom protesta u organizaciji opozicionog pokreta Samoopredeljenje.

Lider pokreta Albin Kurti rekao je da “Vlada Kosova mora da obustavi pregovore sa Srbijom”.

On je optužio premijera Kosova Hašima Tačija za “sramno ponašanje” u vezi sa sporom u Preševu i da nije na pravi način podržao građane albanske nacionalnosti na jugu Srbije.

Foto: Edona Peci

Vlasti u Prištini najavile su da će nastaviti dijalog u organizaciji Evropske unije (EU) sa Beogradom uprkos napetosti koju je izazvao spor oko spomenika.

“Ovo je protest protiv koalicije između Tačija i Ivice Dačića. Ovo je protest podrške Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, jer mi smo jedno”, kazao je Kurti.

On se osvrnuo na Tačijevu izjavu domaćim medijima datu u četvrtak, u kojoj je kritikovao Albance iz Preševa zato što nisu branili spomenik kada je u prošlu nedelju ujutro Beograd poslao u Preševo oko 200 specijalnih policajaca u opremi za razbijanje demonstracija da bi buldožerom uklonili spomenik.

“Trebalo je građani da se organizuju i čuvaju spomenik 24 časa dnevno dok se ne postigne prihvatljiv sporazum”, napomenuo je Tači.

Spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) otkriven je u novembru ispred opštinske zgrade u Preševu.

Foto: Edona Peci

OVPMB se krajem devedesetih borila za ujedinjenje juga Srbije sa Kosovom.

Razoružana je 2001. godine, posle mirovnog sporazuma u kojem je posredovala međunarodna zajednica.

Vlasti u Beogradu izjavile su da spomenik promoviše separatizam i da mora da se ukloni, dok je Vlada Kosova osudila njihov potez rekavši da je to “još jedan dokaz da mržnja prema Albancima iz Preševske doline i dalje postoji”.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vijest 11 Aug 16

Srbija najavila izložbu o Jasenovcu u UN-u

Vijest 08 Aug 16

Spomenik Miri Barešiću dobio “krvave ruke“

Istraživanje 08 Aug 16

Spomenici posvećeni ratu u BiH postali predmet spora

Vijest 03 Aug 16

Hrvatska pozvana da oda počast žrtvama “Oluje“

Komentar 28 Jul 16

Istraživanje narativa rata kroz fokusne grupe

Vijest 28 Jul 16

Bošnjaci pozivaju Inzka da blokira referendum u RS

Dnevni bilten