Vest 03 Dec 12

Makedonski predsednik primio tim REKOM-a

Posle tribine održane u Skoplju, predsednik Makedonije Đorđi Ivanov susreo se sa regionalnim zagovaračima REKOM-a.

Siniša Jakov Marušić
BIRN
Skoplje

Foto: Siniša Jakov Marušić

Zagovarači REKOM-a – iz Makedonije Biljana Vankovska, iz BiH Zdravko Grebo i iz Srbije Nataša Kandić – susreli su se sa Ivanovim u nedelju.

“Svakom inicijativom koja će pomoći da se rasvetli sudbina nestalih odaje se pošta žrtvama, i ona je važna za žrtve, njihove porodice i čitavo društvo”, rekao je predsednik Ivanov.

Koalicija za REKOM je nepolitička regionalna mreža sastavljena od organizacija civilnog društva i pojedinaca, čiji je cilj promovisanje regionalne komisije koja će raditi na utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima i drugim ozbiljnim kršenjima ljudskih prava počinjenim u sukobima na području bivše Jugoslavije u periodu između 1991. i 2001. godine.

Tribina održana u petak pod nazivom “REKOM i pomirenje u Makedoniji” okupila je zagovarače REKOM-a i podržavaoce ideje iz nekoliko bivših jugoslovenskih republika, uključujući bivše učesnike i žrtve makedonskog sukoba vođenog 2001. godine.

Na tribini je Vankovska najavila pojačane aktivnosti lobiranja među istaknutim makedonskim političarima, koje će pozvati da pročitaju nacrt predloga za inicijativu i da ga sprovedu u delo.

Vankovska je dodala da oni nameravaju da pošalju pisma drugim istaknutim političarima u zemlji, od predsednika Skupštine Trajka Veljanovskog, do ministara u Vladi i poslanika koji su direktno uključeni u proces pomirenja i međuetničke odnose.

“Podrška makedonskih političara do sada je bila sporadična... Potrebna nam je sistematičnija institucionalna podrška”, rekla je zagovarač REKOM-a iz Makedonije profesorka Biljana Vankovska na tribini u petak.

Tim zagovarača REKOM-a saopštio je da je neophodno da se konačno utvrdi tačan broj mrtvih u sukobima u bivšoj Jugoslaviji vođenim između 1991. i 2001. godine da bi se prekinulo s “političkim igrama ‘ko je najveća žrtva’” i tako smanjile napetosti u regionu.

“Sada preostaje da se čitava inicijativa prebaci na državne ustanove koje treba da joj daju zvanični legitimitet”, rekao je bivši makedonski ambasador i profesor političkih studija Dimitar Mirčev.

Mirčev, koji podržava inicijativu, rekao je da je glavni cilj “da se izvuku zaključci i tako spreči ponavljanje sukoba u budućnosti”.

U Makedoniji je 2001. godine izbio oružani sukob između državnih bezbednosnih snaga i albanskih pobunjenika. Ratna dejstva okončana su iste godine potpisivanjem mirovnog sporazuma koji je građanima albanske nacionalnosti, četvrtini makedonskog stanovništva, garantovao veća prava.

Zagovarači REKOM-a Grebo i Kandićeva rekli su da Makedonija ima relativno lakši zadatak, zahvaljujući kraćem sukobu koji je uzeo manje žrtava i napravio manju štetu nego oni u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

“Zemlje i političari regiona imaju istorijsku šansu da se oduže žrtvama i moraju je iskoristiti”, rekla je Kandićeva.

Politički analitičar iz Skoplja i zagovarač REKOM-a Suad Misini kritikovao je “neodgovorne političare” koji potpiruju etničke napetosti.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vijest 17 Jan 17

Preminuo Vladimir Trifunović, bivši general JNA

Vest 17 Jan 17

Šljivančanin gost na tribinama SNS

Vest 13 Jan 17

Srbija traži izručenje Haradinaja iz Francuske

Vijest 12 Jan 17

Vlada RS prekinula komunikaciju s OHR-om

Vest 12 Jan 17

Haradinaj pušten iz francuskog pritvora

Vijest 11 Jan 17

Nikolić kritikovan zbog susreta s Krajišnikom

Vijest 09 Jan 17

I pored odluke o neustavnosti proslavljen Dan RS

Analiza 08 Jan 17

Obilježavanje Dana RS ponovo podijelilo BiH

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten