Vest 12 Jan 18

Makedonija: Od Ivanova zatraženo da stavi veto na Zakon o jezicima

Protivnici novog zakona koji proširuje oficijalnu upotrebu albanskog jezika u celoj državi pozvali su predsednika Đorđa Ivanova da pokuša da ga blokira.

Siniša Jakov Marušić
BIRN
Skoplje
U svom novogodišnjem obračanju u Skupštini, predsednik Ivanov je najavio mogućnost stavljanja veta. Foto: MIA

Akademici, organizacije iz dijaspore i opozicija su pozvali predsednika Ivanova da stavi veto na novi zakon usvojen u četvrtak, tvrdeći da je neustavan i da je protiv nacionalnih interesa.

Istaknuti članovi Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU), Katica Ćulakova, Gordana Siljanovska-Davkova i Simona Đurevska-Mandžoska, u svom otvorenom pismu, ističu da se tim zakonom, preko uvođenja dvojezičnosti i forme dvonacionalnog identiteta, ugrožava ustavni status makedonskog jezika.

“Red je da predsednik Đorđe Ivanov bar jednom posegne za vetom, ne da bi manifestovao svoju moć, već zbog vladavine prava“, kažu u otvorenom pismu tri profesorice, poznate protivnice novog zakona.

Iz kabineta makedonskog predsednika u petak su saopštili da je Ivanov dobio zakon. On ima sedam dana da odlući da li će da ga potpiše ili ne.

Ukoliko ga ne potpiše, Skupština ponovo može da glasa o zakonu, koji ukoliko prođe, postaje važeći, bez obzira na to da li će ga predsednik potpisati ili ne.

U tom slučaju, jedini način da se on ili neke njegove odredbe anuliraju biće žalba Ustavnom sudu.

U svom novogodišnjem obračanju u Skupštini, predsednik Ivanov je najavio mogućnost stavljanja veta na zakon.

“Zakon o jezicima ne predstavlja pretnju makedonskom jeziku, međutim, on predstavlja pretnju unitarnosti države. Zakon krši Ustav Republike Makedonije“, rekao je on.

Zakonom se proširuje službena upotreba albanskog jezika u Makedoniji, u kojoj Albanci čine oko četvrtinu ukupnog stanovništva od 2.1 milion građana. Tako će se olakšati komunikacija na albanskom jeziku sa institucijama kao što su opštine, bolnice i sudovi.

Prethodni zakon definisao je albanski kao službeni jezik, ali samo na teritoriji gde Albanci čine više od 20 odsto lokalnog stanovništva.

Novi zakon predviđa formiranje i Inspektorata za upotrebu jezika, koji će vršiti monitoring na upotrebu ovog zakona. Ovim treba da se reši jedan od najvećih problema predhodnog zakona, koji je ostavljao opštinama i menadžerskim timovima da sami odlučuju o ovom pitanju.

Ujedinjena makedonska dijaspora (UMD) je takođe pozvala predsednika da ne potpisuje zakon.

Novi zakon „predstavlja korak bliže federalnoj državi i tako ugrožava teritorijalni integritet Makedonije“, piše UMD.

Opoziciona VMRO-DPMNE, čiji poslanici nisu prisustvovali Skupštini za vreme glasanja, zakon je ocenila kao neustavan.

“Zakon o dvojezičnosti ne doprinosi realnom unapređenju prava albanske zajednice u Makedoniji, naprotiv produbljuje razlike. Dvojezičnost će kreirati haos u pravnom prometu i paralelizam u institucijama“, saopštila je VMRO-DPMNE.

Vladajuća Socijaldemoktaska stranka Makedonije (SDSM), je, pak branila zakon.

“Kukavičke i neosnovane su reakcije VMRO-DPMNE-a. Ukoliko su imali bilo kakve argumente za lažne tvrdnje, poslanici VMRO-DPMNE-a mogli su da prisustvuju i da ih brane na skupštinskoj sednici, umesto toga, oni su pobegli“, odgovorili su socijaldemokrati, aludirajući na bojkot opozicije.

Novi makedonski premijer Zoran Zaev, koji je izabran u maju, najavio je donošenje zakona. Ove promene su usaglašene u razgovorima s albanskim partijama.

Albanija i Kosovo su usvajanje zakona pozdravili kao značajan korak ka rešavanju preostalih međuetničkih pitanja u Makedoniji.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vesti 22 Jan 18

Nedić sebe smatrao „srpskim Petenom“

Vest 18 Jan 18

Mali progres u zaštiti ljudskih prava na Balkanu

Vest 17 Jan 18

Predsednik Makedonije stavio veto na Zakon o jezicima

Komentar 17 Jan 18

Smrt Ivanovića je poraz svih na Kosovu

Vest 17 Jan 18

Hrvatski sud oslobodio sveštenika koji je branio NDH

Vest 17 Jan 18

Ignorisane pretnje Oliveru Ivanoviću

Vest 16 Jan 18

Oliver Ivanović ubijen u Mitrovici

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten