Profil 29 Nov 12

Kosovski Rambo sa političkim ambicijama

Ramuš Haradinaj se uspešno prekvalifikovao iz vođe pobunjenika u političara, sve dok mu Hag nije pokucao na vrata – ne jednom, već dvaput.

Edona Peci
BIRN
Priština
Foto: Wikicommons

U svetu je poznat kao bivši komandant pobunjenika optužen za ratne zločine počinjene 1999. godine tokom sukoba na Kosovu.

Na Kosovu, on je jedna od ključnih ličnosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), lider, političar i heroj. On je i sin ocu Hilmiju, muž supruzi Aniti i otac Điniju, Hani i Trimiju.

Haradinaj (44) je poslednje dve godine proveo u Hagu, u pritvorskoj jedinici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Tribunal je protiv njega podigao optužnicu za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba na Kosovu krajem devedesetih.

U četvrtak, 29. novembra, on će se pojaviti pred Sudom, gde će mu po drugi put biti izrečena presuda na te optužbe.

Idriz Baljaj i Ljahi Brahimaj, njegovi bivši saborci iz OVK, naći će se na istom sudu kao suoptuženi u slučaju “Haradinaj i ostali”.

Ova trojka optužena je za mučenje i ubijanje zatvorenika u logoru OVK Jablanica tokom sukoba na Kosovu.

Optužbe nisu jedino što im je zajedničko. Sudbina ih je spojila pre više od decenije u njihovom oružanom otporu srpskoj vojsci i policiji, koje su u to vreme kontrolisale zemlju.

Kada je 1989. godine Haradinaj otputovao sa Kosova u Švajcarsku, planovi za terenski rat za nezavisnost Kosova još nisu bili na vidiku.

Kao i većina stanovnika Kosova albanske nacionalnosti u to vreme, vojsku je odslužio u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Foto: Wikicommons

Uslovi za oružani otpor još nisu bili sazreli, budući da je tada lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova još bezuspešno pokušavao da se izbori za samoopredeljenje mirnim putem.

Daleko od kuće, Haradinaj se bavio različitim poslovima, od građevinskog radnika do izbacivača u noćnom klubu, da bi se nekih šest godina kasnije vratio u rodne Glođane.

Ubrzo se angažovao u mobilizaciji nove gerilske vojske, OVK, pripremajući i vršeći napade na srpske ciljeve.

Pripadnici OVK prvi put su se pojavili naoružani u javnosti na jednoj sahrani 1997. godine. Među njima je bio Haradinajev mlađi brat Daut.

Albanski pobunjenici povremeno su izvodili operacije do marta 1998. godine, kada je zavladalo potpuno ratno stanje.

Posle Haradinajevog ličnog gubitka, kada je srpska policija ubila njegovog brata Ljuana, usledila je i smrt Adema Jašarija, jednog od osnivača OVK.

Srpske snage ubile su Jašarija i 40 članova porodice 5. marta 1998. godine, nakon što su opkolile njegov dom u Prekazu, na području Drenice.

Daleko od Drenice, Haradinaj je nastavljao aktivnosti kao komandant OVK za područje “Dukađini” na zapadu Kosova, kako Albanci zovu Metohiju.

Rat na Kosovu okončan je 1999. godine intervencijom NATO-a, nakon čega su srpske snage morale da se povuku iz pokrajine.

Haradinaj je promenio ulogu, postavši zamenik komandanta Kosovskih zaštitnih snaga, civilne formacije za hitne intervencije koju su formirale Ujedinjene nacije (UN) da bi udomile bivše pobunjenike.

Veze sa bivšim zvaničnicima UN-a kao što su Stiven Šuk ili Lari Rosin pomogle su njegovoj političkoj karijeri posle 2000. godine, kada je osnovao sopstvenu stranku, Alijansu za budućnost Kosova (AAK).

Preobražaj od “Ramba”, kako su ga zvali, u političara nije bio lak proces u zemlji kojom su upravljale UN.

Odrastavši u oblasti u kojoj je “Zakonik Leke Dukađinija”, tradicionalni albanski kodeks, i dalje bio na snazi, Haradinaj je svoje ideje morao da prilagodi savremenom kontekstu.

Istovremeno, on je ostao veran svom motu: “Dostojanstvo, ponos i čast.”

Bavljenje politikom, u međuvremenu, bila je ambicija i Hašima Tačija, bivšeg političkog lidera OVK, koji je osnovao Demokratsku partiju Kosova (PDK), budućeg rivala AAK-a.

Na sceni je još bio i dugogodišnji zagovornik nezavisnosti, Ibrahim Rugova, predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK), iako su mnogi članovi LDK-a prešli u PDK ili AAK.

Haradinaj nije uspešno parirao Rugovi i Tačiju na prvim izborima na Kosovu 2001. godine.

Njegova stranka ostvarila je prvi značajan rezultat 2004. godine, na drugim opštim izborima na Kosovu, kada je AAK osvojila drugo mesto po broju glasova.

Haradinaj je tada postao premijer uz pomoć koalicije sa Rugovinim LDK-om.

Foto: Beta

Posle svega 100 dana na čelu Vlade, Haradinajevu političku karijeru omeo je Haški tribunal.

Optužnica protiv njega i druge dvojice okrivljenih, Baljaja i Brahimaja, podignuta je 4. marta 2005. godine.

Okružen članovima svog kabineta, Haradinaj je održao vanrednu konferenciju za štampu, na kojoj je obavestio javnost o pozivu da se pojavi pred Tribunalom.

On je u roku od četiri dana od podizanja optužnice dao ostavku na poziciju i dobrovoljno se predao Hagu. Međunarodna zajednica priredila mu je nezaboravan oproštaj pre nego što je otputovao za Hag, a neki ambasadori su bili vidno potreseni njegovim odlaskom.

MKSJ ga je u aprilu 2008. godine oslobodio optužbi za mučenje, ubistvo, silovanje i deportaciju, a kod kuće je dočekan kao heroj. “Ramuš, Ramuš, Ramuš”, klicala je masa na prištinskom aerodromu.

AAK se takođe obradovala njegovom povratku. Oslabljena Haradinajevim odsustvom, stranka je prešla u opoziciju posle opštih izbora 2007. godine, kada su PDK i LDK formirali novu vladu.

Njegove pokušaje da oživi stranku ponovo je prekinuo poziv iz Haga.

Naime, Žalbeno veće Haškog tribunala je 21. jula 2010. godine delimično ukinulo oslobađajuću presudu trojici bivših pripadnika OVK i naložilo delimično ponovno suđenje.

Haško tužilaštvo ubedilo je sudiju Žalbenog veća da nije dobilo dovoljno vremena da sasluša dvojicu ključnih svedoka.

Sa nekoliko kilograma viška u odnosu na 2005. godinu, Haradinaj će u četvrtak otkriti da li je njegova politička karijera zauvek okončana ili može da se vrati na Kosovo i nastavi tamo gde je stao.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 15 Jan 18

Osmorici potvrđene kazne za masakr na Ovčari

Vijest 11 Jan 18

Potvrđena optužnica za zločin kod Donjeg Vakufa

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Vijest 30 Oct 17

Kazna zatvora za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Vest 26 Oct 17

Svedočenje o paljenju kuća u Ćuški

Vijest 24 Oct 17

Sud BiH: Optužbi za ratne zločine oslobođeno 60 Srba

Vijest 24 Oct 17

Srpski paramilitarci optuženi za masakr u hrvatskom selu

Dnevni bilten