Vest 03 Dec 12

Kosovo i Albanija traže istragu protiv Del Ponteove

Tirana i Priština tvrde da se, posle prošlonedeljnog oslobađanja Ramuša Haradinaja, mora pokrenuti istraga u vezi sa ulogom i delima bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala.

Edona Peci
BIRN
Priština

Vlade Kosova i Albanije zatražile su od međunarodnih vlasti da pokrenu nezavisnu istragu protiv bivše glavne tužiteljke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Karle del Ponte.

U kosovskoj vladi je rečeno da takva istraga treba da ispita nadležnosti Del Ponteove u slučajevima Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, i “u vezi sa njenim naučnofantastičnim izmišljotinama o optužbama Dika Martija”.

Vlada je izjavila kako je rad Del Ponteove u Haškom tribunalu doveo do “zatvaranja” mnogih političkih figura sa Kosova, “ukaljao njihove ličnosti” i “narušio reputaciju zemlje”.

“Imajući u vidu njene zakonske nadležnosti i prava, Vlada Kosova veruje da je ona podizanjem neosnovanih, pristrasnih i nezakonitih optužnica prekoračila te svoje nadležnosti i prava”, kaže se u saopštenju.

Zahtev je usledio tri dana pošto je Haški tribunal oslobodio Haradinaja, bivšeg premijera Kosova, i dvojicu njegovih saboraca iz Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Ljahija Brahimaja i Idriza Baljaja.

Haradinaj je 2008. oslobođen optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene 1998. i 1999. godine, tokom rata na Kosovu. Suđenje je trajalo tri godine.

Tribunal je 2010. godine tražio delimično ponovljeno suđenje trojki optuženoj za mučenje i ubijanje zatvorenika u logoru OVK u Jablanici.

Sudsko veće zaključilo je da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od tačaka optužnice. Prema presudi, bivši pripadnici OVK nisu bili deo udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao uspostavu kontrole nad zapadnim Kosovom.

Džefri Najs, bivši haški sudija, rekao je da je Haradinajev slučaj “sramota za Tribunal”, jer je nekoliko pravnika svojevremeno upozoravalo Del Ponteovu i njene kolege da nemaju dovoljno dokaza za optužnicu.

Vlada Albanije u međuvremenu je zatražila od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i MKSJ-a “da odmah pokrenu istragu” povodom “tvrdnji Del Ponteove, njene pristrasnosti i nezakonite uloge” u slučaju “Haradinaj”.

Del Ponteova je, od avgusta 1999, više od osam godina bila glavna tužiteljka Haškog tribunala. Ona se na toj poziciji nalazila i kada se, od 2003. do 2005. godine, Tribunal bavio slučajem “Ljimaj i ostali”.

Godine 2003. ona je podigla optužnicu protiv trojice bivših pripadnika OVK, Fatmira Ljimaja, Haradina Balje i Isaka Muslijua, za “zatvaranje, ubijanje i nasilje nad civilima srpske i albanske nacionalnosti u logoru Lapušnik na Kosovu 1998. godine”. Tribunal ih je u novembru 2005. oslobodio optužbi.

Del Ponteova u svojoj knjizi “Lov: Ratni zločinci i ja”, objavljenoj 2008. godine, tvrdi da su kosovski Albanci tokom rata na Kosovu bili umešani u trgovinu organima.

Slične optužbe izneo je 2010. godine Dik Marti, izvestilac Saveta Evrope za ljudska prava, koji je optužio nekoliko bivših visokih zvaničnika OVK, uključujući aktuelnog premijera Hašima Tačija, za trgovinu organima srpskih i drugih zatvorenika u Albaniji 1998. i 1999. godine.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vijest 11 Aug 16

Ustavni sud RS-a odbacio zahtjev Bošnjaka

Vijest 05 Aug 16

Hrvatski političari proslavili pobjedu “Oluje“

Vijest 04 Aug 16

Hrvatska se priprema za proslavu pobjede u “Oluji“

Istraživanje 03 Aug 16

Jugoslavenska špijunska saga aktualizirala ubojstva emigranata

Vijest 03 Aug 16

Doživotni zatvor za Perkovića i Mustača

Vijest 02 Aug 16

Perković traži oslobađajuću presudu

Analiza 28 Jul 16

Makedonija: Sud zadao nokaut lustraciji

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten