Vijest 30 Oct 17

Kazna zatvora za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Saša Savinović osuđen je na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti, zbog učešća u ubistvima i prisilnom preseljenju na području Mostara 1993.

Džana Brkanić
BIRN
Sarajevo
Saša Savinović (desno) izlazi iz Suda BiH. Foto: BIRN.

Sud BiH osudio je Sašu Savinovića, bivšeg pripadnika Antiterorističke grupe (ATG) “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, jer je od maja 1993. do kraja iste godine učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Savinović i još trojica vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kako stoji u presudi, 15. jula 1993. upali su u stan u kom su se nalazile tri žene i jedna beba, te ih izveli.

Jedna osoba, prema presudi, uspjela se spasiti, a tijela ostalih, među kojima je bila i beba, nađena su otprilike pola sata kasnije.

“Odbrana je tokom postupka dokazivala da optuženi u vrijeme izvršenja ovog djela nije mogao biti na licu mjesta jer je bio na liniji, a Vijeće provedene dokaze na te okolnosti nije moglo prihvatiti kao istinite i objektivne”, kazala je predsjedavajuća Vijeća Željka Marenić.

Savinović je, prema presudi, upao u još jedan stan u kojem su živjele dvije ženske osobe i njihova majka.

Nasilno ih je izveo iz stana na liniju koja je razdvajala HVO i Armiju Bosne i Hercegovine (ABiH).

Pucajući oko njih, zajedno s drugim vojnicima HVO-a, natjerao ih je da bježe na istočnu stranu grada, koja bila pod kontrolom ABiH, navodi se u presudi.

“Sam optuženi je potvrdio svoje prisustvo u stanu ove porodice”, napomenula je sutkinja.

Kako je saopćila Marenić, za krivično djelo zločina protiv čovječnosti bilo je potrebno utvrditi da je postojao širok i rasprostranjen napad HVO-a na civile bošnjačke nacionalnosti na području Mostara 1993. godine, kao i da su djela optuženog dio tog napada.

“Vijeće je pažljivo i svestrano razmotrilo sve dokaze i našlo da je optuženi počinio radnje izrečene u presudi”, rekla je Marenić.

Dodala je da je izečena zatvorska kazna u trajanju od osam godina, što je ispod zakonskog minimuma zbog starosne dobi optuženog, njegovog držanja nakon počinjenja djela i drugih razloga.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten