Vest 28 Nov 12

Karadžićev svjedok: VRS samo branila naselja

Dvojica svjedoka Odbrane Radovana Karadžića negirala su na suđenju u Haagu navod optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) od 1992. do 1995. godine sistematskim i raširenim granatiranjem i snajperisanjem terorisala civile u Sarajevu.

Justice Report
BIRN
Haag

U gotovo identičnim iskazima, koje je optuženi Karadžić u dokaze uveo u pisanom obliku, nekadašnji oficiri VRS-a Mile Sladoje i Zoran Kovačević izjavili su da su njihove jedinice, u okviru Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK), isključivo branile srpska naselja i da nisu napadale civile u gradu.

Kako su istakli, komanda Korpusa naredila je da civili ne budu uzimani za metu. Obojica svjedoka, međutim, dozvolila su mogućnost da su civili u Sarajevu bili “kolateralne žrtve” vatre kojom je VRS uzvraćala na napade Armije BiH (ABiH) iz civilnih gradskih područja.

Po Sladoju i Kovačeviću, cilj SRK-a bio je da spriječi prodor Prvog korpusa ABiH iz Sarajeva i upotrebu te jedinice na drugim frontovima u BiH.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Caroline Edgerton, Sladoje, koji je bio komandant jednog od bataljona Prve sarajevske brigade VRS-a u Nedžarićima, potvrdio je da je sa položaja tog bataljona uzvraćana vatra na civilne četvrti, uprkos visokom riziku da će doći do civilnih žrtava.

On je ustvrdio, međutim, da u tom dijelu Sarajeva “nije bilo nijedno isključivo civilno naselje”, već je vladalo “jedinstvo civila i vojske”.

“Kako od nas možete očekivati da ne uzvratimo na vatru koja nas ugrožava... Nije bilo moguće da otvorimo vatru na vojne ciljeve a da ne ugrozimo civile, zato što su oni bili tu... Zato je dolazilo do kolateralnih žrtava... Djelovali smo po vojnim ciljevima, ali ne isključujem mogućnost da su civili stradali”, posvjedočio je Sladoje.

On je izrazio i sumnju da je ABiH u više incidenata u kojima su stradali građani Sarajeva pucala na sopstveno stanovništvo da bi okrivila VRS.

Svjedok Kovačević, koji je bio artiljerac u Vogošćanskoj i Prvoj sarajevskoj brigadi VRS-a, angažovan na frontu oko Žuči, izjavio je da su minobacači ABiH bili razmješteni oko civilnih objekata, uključujući i akušersku kliniku.

VRS je, kako je naveo svjedok, zbog toga preduzimala mjere za sprečavanje civilnih žrtava, odustajući u više slučajeva od uzvraćanja na vatru.

Svjedočeći u odbranu Karadžića, bivši komandant Igmanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Velimir Dunjić u utorak je izjavio u Haagu da ta brigada na sarajevskom ratištu 1992. i 1993. nije činila zločine.

Dunjić je kazao da je njegova brigada isključivo branila “šest sjeverozapadnih” sarajevskih opština u kojima su živjele “desetine hiljada” Srba pred ofanzivama ABiH.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njene vojske, optužnica tereti za kampanju terora snajperskim i artiljerijskim napadima na stanovnike Sarajeva i genocid u Srebrenici.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u četvrtak.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten