Vest 04 Dec 12

Karadžić: Civili s Pala otišli svojevoljno

Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem Zdravka Čvore, bivšeg predsjednika Izvršnog odbora i Kriznog štaba Skupštine opštine (SO) Pale.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Svjedočeći u odbranu Karadžića, Čvoro je izjavio da su bošnjački civili iz tog mjesta u proljeće 1992. otišli svojom voljom, a ne pod prisilom.

“Garantujem da nije bilo prisilnog iseljavanja Bošnjaka sa Pala. Inicijativu su pokrenuli sami Bošnjaci, dolazeći kod nas pojedinačno i kolektivno”, rekao je Čvoro u nastavku suđenja u Haagu.

On je kazao da su se Bošnjaci na Palama “osjećali nesigurno iz straha od osvete zbog zločina” koje su bošnjačke snage počinile nad Srbima na drugim mjestima u tom kraju.

Rezultat tog straha, kako je dodao, bio je “veliki broj zahtjeva za iseljavanje” koje su podnijeli opštinskim vlastima.

Čvoro je rekao da je išao kod podnosilaca zahtjeva kako bi ih ubijedio da ne odu, garantujući im bezbjednost i sva građanska prava.

Usprkos tome, Bošnjaci su ostali pri svojoj namjeri, a sredinom juna 1992. godine SO Pale “priznala je njihovo pravo na slobodu kretanja”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Alan Tieger predočio je dokaze da su Bošnjaci napustili Pale zbog pritiska srpske policije, koja ih je “uznemiravala i prijetila im”, te da je na jednom sastanku SO-a Pale i sam Čvoro protestovao zato što je “policija pokušala da organizuje iseljavanje Bošnjaka bez znanja političkih vlasti”.

Ograđujući se da nije “mogao da utiče na rad policije”, svjedok je potvrdio da opštinske vlasti “nisu bile zadovoljne radom policije i tražile su da se to popravi”.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta njene vojske, optužnica tereti i za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima, kao i za genocid počinjen u Srebrenici, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prije Čvore, iskaze su dala tri svjedoka koja su opovrgla navod optužnice da su civili gađani snajperima u Sarajevu.

Rašević, koji je bio komandir jedne od četa Romanijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Vlade Lučić, bivši komandir bataljona u istoj brigadi, i Dragan Maletić, njegov zamjenik, rekli su da njihove jedinice nisu otvarale artiljerijsku niti snajpersku vatru na civile u gradu.

Suđenje Karadžiću nastavlja se 5. decembra.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten