Vest 30 Nov 12

Još bez dogovora o predsjedniku SO Nikšić

Crnogorske opozicione stranke nijesu uspjele da izaberu novog predsjednika SO Nikšić, uprkos dugim pregovorima, izazvanim zahtjevima koalicionih partnera za poštovanje nacionalnih simbola i osuđivanje ratnih zločina.

Milena Milošević
BIRN
Podgorica

Izgledalo je da se Pozitivna Crna Gora (PCG), Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP) nalaze na ivici da postignu sporazum o imenovanju Janka Vučinića, bivšeg vođe sindikata, za novog predsjednika Skupštine opštine (SO) Nikšić.

Međutim, u iznenađujućem obrtu Drago Đurović, odbornik iz Pozitivne CG, stao je na stranu vladajuće koalicije predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Đurović je u četvrtak napustio sednicu lokalne skupštine zajedno sa 20 odbornika koalicije Evropski Nikšić.

U Skupštini je tako ostalo manje od polovine ukupnog broja odbornika, njih 20 od 41, te nije postignut neophodan kvorum.

Đurović i ostali napustili su skupštinsku salu poslije zahtjeva opozicionih stranaka da se ponovi tajno glasanje za predsjednika SO Nikšić.

Prethodno glasanje dobila je kandidatkinja opozicione koalicije Evropski Nikšić, uprkos dogovoru da se glasa za Vučinića.

Konstitutivna sjednica skupštine tako je odložena za sljedeću sedmicu.

Tri opozicione stranke već su bile postigle sporazum o tzv. univerzalnim načelima političke saradnje kao osnove za formiranje lokalne vlasti u Nikšiću.

U načela spadaju osuđivanje ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji i poštovanje nezavisnosti Crne Gore i njenih državnih simbola.

Međutim, na samom početku konstitutivne sjednice Skupštine opštine sredinom novembra, većina odbornika DF-a bojkotovala je intoniranje državne himne.

Taj potez je razbjesnio Pozitivnu CG, koja je insistirala na prethodno dogovorenim načelima i zahtijevala da DF predloži nestranačku ličnost kao svog kandidata za predsjednika SO.

Vladajući DPS je u nekoliko navrata iskoristio nesposobnost opozicionih stranaka da postignu dogovor u Nikšiću.

Stranka je saopštila kako bi, da je osvojila većinu u Nikšiću, grad već odavno imao izabranu lokalnu vlast.

Lokalni izbori u Nikšiću održani su 14. oktobra, zajedno sa opštim izborima u čitavoj zemlji.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Mali progres u zaštiti ljudskih prava na Balkanu

Vest 17 Jan 18

Predsednik Makedonije stavio veto na Zakon o jezicima

Komentar 17 Jan 18

Smrt Ivanovića je poraz svih na Kosovu

Vest 17 Jan 18

Hrvatski sud oslobodio sveštenika koji je branio NDH

Vest 17 Jan 18

Ignorisane pretnje Oliveru Ivanoviću

Vest 16 Jan 18

Oliver Ivanović ubijen u Mitrovici

Vest 11 Jan 18

Makedonija usvojila Zakon o upotrebi jezika

Vest 11 Jan 18

Sprema se mjuzikl o Slobodanu Miloševiću

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten