Vijest 20 Mar 17

Hrvatskoj prijeti tužba žrtava iz Drugog svjetskog rata

Hrvatskoj prijeti tužba ukoliko ne podrži zahtjeve za odštetu žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata, mada će Zagreb, prema mišljenju jednog stručnjaka, teško poduprijeti ovaj slučaj.

Sven Milekić
BIRN
Zagreb
Ustaški stražari skidaju zatvorenike prije ulaska u koncentracijski logor Jasenovac. Foto: Wikimedia Commons

Američki odvjetnik Jonathan Levy izjavio je u ponedjeljak da će podnijeti tužbu protiv Hrvatske ukoliko ne podrži navode žrtava ustaškog pokreta protiv Vatikanske banke.

Naime, prema navodima u ovom slučaju, neke su osobe u Vatikanu nakon Drugog svjetskog rata poduprijele prognanu ustašku vladu i pomogle joj prenijeti dio ustaškog blaga – mahom oduzetog od Srba, Židova i Roma – u Vatikansku banku.

Levy je ovaj slučaj, poznat kao 'Ustaško blago', pokrenuo pred američkim sudovima, ali je 2010. izgubio, jer su suci zaključili da nemaju nadležnost nad ovim pitanjem.

On se sada obratio novoosnovanom Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, tražeći od njega da podrži ustaške žrtve.

Prema njegovim riječima, Hrvatska “nije učinila ništa konkretno da pomogne žrtvama ustaša i njihovim obiteljima da vrate svoje blago“, ali da je bivšim ustaškim vojnicima dala državnu mirovinu za njihove ratne zasluge.

U svibnju 2015. ravnatelj jeruzalemskog Centra Simon Vizental Efraim Zurof upozorio je Hrvatsku da su ove mirovine uvreda za žrtve hrvatskog ratnog profašističkog režima.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zagreb je 2013. isplatio mirovinu za 13.000 bivših vojnika i policajaca Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Levy naglašava da ukoliko Vijeće ne podrži žrtve, on će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava, te o tome obavijestiti Europsku komisiju i Europski parlament.

“Ukoliko Vijeće kao najviši organ Vlade Republike Hrvatske nadležan za ustaško naslijeđe ne djeluje, prema europskim pravnim režimima će biti preduzeta pravna akcija kojom će se zahtijevati kompenzacija i/ili donošenje odluke kojom će se Hrvatskoj naložiti da zaustavi svoju nezakonitu diskriminaciju prema ustaškim žrtvama“, napisao je on.

Ističe da isplatom mirovina bivšim vojnicima NDH, koja je počela 1993. godine, Vlada “diskriminira žrtve ustaške vlasti“, prije svega Srbe, Židove i Rome, ali i antifašiste.

Levy od Hrvatske traži da zaustavi “nezakonitu diskriminaciju prema ustaškim žrtvama i njihovim obiteljima i da poduzme pozitivne akcije kako bi im pomogla u oporavku i povraćaju ustaškog blaga“.

Kako je naveo, Zagreb treba sazvati “konferenciju na koju će biti pozvane odgovorne strane, uključujući Njemačku, Italiju, Vatikan i SAD i tražiti vraćanje ustaškog blaga iz Vatikana“.

No, Ante Nobilo, iskusni odvjetnik međunarodnog humanitarnog prava, kaže za BIRN da vjeruje kako ne postoji velika opasnost od tužbe protiv Hrvatske.

“No, također je činjenica da ovo stavlja Hrvatsku u neugodnu situaciju. U principu, Hrvatska bi trebala biti zainteresirana da ustaške žrtve iz Drugog svjetskog rata – bez obzira na njihovu vjeru i naciju – ostvare svoja prava na povrat imovine, ako je točno da je završila u Vatikanskoj banci i ako postoje relevantni dokazi koji potkrepljuju ovu činjenicu“, rekao je Nobilo.

Međutim, on je naglasio da se “ne može očekivati da će Hrvatska podržati takav zahtjev“ ako smatra da nema dovoljno dokaza za ove tvrdnje.

Nobilo dodaje da iako se “ovo može promatrati kao provokacija, to je provokacija koju je Hrvatska sama tražila“, zbog svog blagog pristupa prema nasljeđu NDH ili isplatom mirovina bivšim vojnicima NDH.

Također naglašava da ne postoji zakonska osnova za plaćanje tih mirovina, ne samo zato što “Hrvatska nije nasljednica NDH, već i zbog toga što je Jugoslavija bila okupirana za vrijeme Drugog svjetskog rata, a okupacija, prema međunarodnom pravu, ne mijenja dotadašnje stvari unutar države“.

Levy je za BIRN prošlog tjedna rekao da tužba protiv Hrvatske kojom se traži odšteta od 3,2 milijarde eura za imovinu oduzetu tijekom Drugog svjetskog rata od strane profašističkog ustaškog režima “nije važeća“, jer je podnijeta bez pristanka tužitelja.

Srbi, Židovi i Romi bili su meta ustaškog pokreta. Ubijali su ih ili slali u logore u Hrvatskoj ili Njemačkoj, dok je njihova imovina oduzimana.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten