Vest 08 Jan 13

Hrvatski predsjednik kritizirao dvostruke mirovine bivših generala

Predsjednik Republike Hrvatske zatražio je reakciju nakon otkrića da najmanje sedam bivših generala dobija vojnu mirovinu i iz Hrvatske i iz Federacije BiH.

Boris Pavelić
Zagreb

Dnevni list “Slobodna Dalmacija” objelodanio je u ponedjeljak da najmanje sedam bivših hrvatskih generala dobija mirovine i iz Zagreba i iz Sarajeva zbog njihovog sudjelovanja u Hrvatskoj vojsci (HV) i Hrvatskom vijeću obrane (HVO), snaga bosanskih Hrvata koje su se borile tijekom rata između 1992. i 1995. godine.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je za dvostruke mirovine da “to nije pravedno” i da očekuje da se to ispravi jer “svatko može primati samo jednu mirovinu, pa i generali”.

Među onima koji dobijaju uvećane mirovine su Ljubo Ćesić Rojs, bivši general HVO-a koji je bio i pomoćnik hrvatskog ministra obrane, i koji, prema pisanju ovog lista, dobija mirovinu od oko 1.000 eura od Hrvatske i još 1.000 mjesečno od Federacije BiH.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi oko 300 eura mjesečno, navodi se u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), a pola tog iznosa u BiH, javljaju mediji.

Trenutno od Republike Hrvatske mirovinu dobija oko 17.000 bivših pripadnika HVO-a, stoji u napisu lista, mada ostaje nejasno kako oni istovremeno dobijaju vojne mirovine i od Federacije BiH.

Ministarstvo branitelja Hrvatske saopćilo je da ne zna točan broj bivših oficira koji dobijaju dvostruke mirovine, ali da je riješeno da “pročešlja” dokumentaciju u saradnji s Ministarstvom branitelja Federacije BiH.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Analiza 26 May 16

Šešelj želi politički povratak u BiH

Vijesti 03 Feb 16

BiH: Predala se dvojica osumnjičenih za ratne zločine

Istraživanje 02 Feb 16

RTS i HRT obnavljaju pokidane veze

Vest 21 Dec 15

Dijalog Kosovo-Srbija "samo među političarima"

Reportaža 27 Nov 15

Novinari iz Srbije i sa Kosova rečima grade mostove

Intervju 12 Nov 15

Šekspir povezuje pozorišnu publiku u Srbiji i na Kosovu

Dnevni bilten