Vijest 20 Mar 17

Hrvatska: Uhićen crnogorski oficir osumnjičen za ratne zločine

Bivši mornarički oficir Jugoslavenske narodne armije (JNA) iz Crne Gore zadržan je u pritvoru u Hrvatskoj zbog sumnje da je 1991. godine komandovao napadima na Šibenik.

Sven Milekić
BIRN
Zagreb
Šibenik. Foto: Pixabay/Tom1000

Županijski sud u Splitu treba do kraja sedmice donijeti odluku hoće li 54-godišnji Čedomir Borojević, penzionisani pomorski oficir JNA, biti pušten iz istražnog zatvora dok traje istraga, objavila je hrvatska novinska agencija HINA.

Borojević je osumnjičen da je počinio ratne zločine u Šibeniku 1991. godine, dok je bio zapovjednik mornaričke divizije.

On je, navodno, naredio posadi patrolnog čamca da napada Šibenik, pri čemu je uzrokovana ozbiljna šteta na objektima i kulturnoj baštini, te ranjeno nekoliko osoba.

Borojević ima i crnogorsko i hrvatsko državljanstvo, a uhićen je tijekom vikenda na granici Hrvatske, prilikom ulaska iz Crne Gore.

U nedjelju mu je određen jednomjesečni pritvor, uz mogućnost plaćanja kaucije od 30.000 eura, na što je on uložio žalbu.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, koje vodi istragu, zatražilo je ukidanje kaucije zbog bojazni da će Borojević napustiti Hrvatsku.

Za isti ovaj zločin osumnjičena su još dvojica bivših visokih oficira JNA, koji su još uvijek na slobodi.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten