Istraživanje 23 Dec 13

Hrvatska: Podrška generalima Domovinskog rata

Hrvatska je potrošila više od 28 milijuna eura na obranu trojice generala optuženih pred MKSJ za ratne zločine, dok su kroz privatne zaklade podrške sakupljeni dodatni milijuni eura.

Josip Ivanović
BIRN
Zagreb

Poslije oslobađanja svih optužbi Haškog tribunala u studenome prošle godine, hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač ushićeno su dočekani u Zagrebu.

Euforične mase slavile su na Trgu bana Jelačića, mašući zastavama i držeći fotografije generala i transparente „Ponos Hrvatke“, dok su se sa zvučnika puštale patriotske pjesme.

Mnogi vjeruju da je njihovo puštanje na slobodu, s obzirom da su poslije žalbe oslobođeni optužbi, trijumf dugoročne strategije Zagreba da ne štedi novac za njihovu obranu.

Prema podacima Vlade, država je od 2006. do 2012. godine potrošila ukupno 28.145.610 eura na pomoć generalima Gotovini, Markaču i Ivanu Čermaku.

U kratkom e-mailu iz ureda Vlade za suradnju s medijima portalu H-Alter, pored spomenutog iznosa priopćeno je da je novac potrošen na „pravno zastupanje“ trojice optuženih pred Haškim tribunalom. Nisu pružena dodatna objašnjenja i ne zna se je li u taj iznos spadaju i putni troškovi njihovih porodica ili bilo koji drugi izdaci.

Nije poznat ni iznos potrošen na podršku bosanskih Hrvata u Haagu koji imaju dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, niti jesu li su oni uopće dobili nešto.

Izdvajanja države za obranu hrvatskih generala

2006: 8,721,608.03 kuna (1,187,421 eura)

2007: 8,599,682,35 kuna (1,174,018 eura)

2008: 43,910,900.06 kuna (5,995,481 eura)

2009: 46,547,594.52 kuna (6,371,146 eura)

2010: 48,304,782.58 kuna (6,540,932 eura)

2011: 28,828,977.27 kuna (3,828,549 eura)

2012: 22,997,633.02 kuna (3,048,063 eura)

UKUPNO: 28,145,610 eura

Izvor: Vlada Republike Hrvatske. Izračunato na osnovu tečaja na posljednji dan dane godine.

Međutim, Vlada Republika Hrvatske, iako je po zakonu obvezna odgovoriti na zahtjev zadobivanje informacije od javnog značaja u roku od četiri tjedna, do sada nije odgovorila na dodatni upit BIRN-a o svim detaljima.

S iznosom od 28 miliona eura, Hrvatska se i ovako nalazi daleko ispred svih ostalih zemalja bivše Jugoslavije kada su u pitanju troškovi pomoći optuženima za ratne zločine pred međunarodnim sudom.

Za razliku od Srbije i BiH, Hrvatska ima jednostavnije viđenje sukoba od 1991. do 1995. godine, koji se u zemlji doživljava kao pravedna borba za neovisnost, odnosno „Domovinski rat“.

„Optuženi su imali masovnu podršku gotovo svih parlamentarnih partija i državnih struktura“, kaže Sven Milekić iz zagrebačke Inicijative mladih za ljudska prava. Mogli su da računaju i na „značajnu podršku“ javnosti, dodaje on.

Iako u javnosti nikad nisu objelodanjeni detalji o tome koliko je državnog novca utrošeno, istaknuti političari i sami generali su koristili svaku priliku kako bi isticali oslobađanje kao politički trijumf.

Po povratku u Zagreb, Markač je nazvao presudu dokazom da Hrvatska tijekom rata nije postupala protuzakonito.

“Znao sam da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, znao sam da su Hrvatska vojska i policija časno oslobodili zemlju”, rekao je on pred oduševljenom masom u glavnom gradu, dodavši da “svi sada mogu reći kako smo Hrvatsku oslobodili bez mrlje”.

Aktualna Vlada lijevog centra priznaje kako su činjeni ratni zločini tijekom sukoba, ali je i izrazila zadovoljstvo povodom oslobađanja generala – mada nije spominjala novac kojim je to omogućeno.

“Optuženi su imali masovnu podršku gotovo svih parlamentarnih stranaka i državnih struktura.”

Sven Milekić, Inicijativa mladih za ljudska prava

 

“Gotovina i Markač su očigledno dvojica nedužnih ljudi, ali to ne znači da rat nije bio krvav”, izjavio je predsjednik Vlade Zoran Milanović po njihovom povratku.

Financiranje obrane generala nije jedina podrška koji su oni dobili dok im se sudilo u Haagu.

Supruga Ante Gotovine Dunja Zloić Gotovina osnovala je 2006. godine Zakladu za istinu o Domovinskom ratu, zajedno s umirovljenim stožernim brigaridom Željkom Hučićem i gradonačelnikom općine Pakoštane Milivojem Kurtovim, kako bi osigurali „kvalitetnu pravnu obranu generala Anta Gotovine i ostalih hrvatskih optuženika pred MKSJ u Haagu”, kako stoji na njihovoj internet stranici.

Njen cilj je i “potpora aktivnostima kojima se doprinosi čuvanju i širenju istine o Domovinskom ratu” i “znanstvenim istraživanjima o Domovinskom ratu kao legitimnom otporu agresiji na Republiku Hrvatsku”.

Zaklada je sakupila 1,1 milijun eura za samo godinu dana postojanja, tvrdi Danijel Kotlar, umirovljeni oficir i član desničarske Hrvatske stranke prava u Zadru, koji se javno zalagao za inicijativu.

„Iz tih sredstava financiraju se brojni poslovi, kao što je prevođenje oko 50.000 dokumenata na kompjutorski format i engleski jezik, a trebat će snositi troškove smještaja obrane i svjedoka u Haagu i niz drugih troškova ”, rekao je Kotlar prema navodima stranice Dalje.com u svibnju 2007. godine.

Novac je sakupljen preko aukcija, dobrotvornih večera, koncerata, izložbi i drugih događaja organiziranih kako bi se prikupila sredstva. Međutim, nikada nije objelodanjeno koliko je ukupno sredstava prikupljeno, a koliko utrošeno.

Pisalo se puno i otome da su hrvatske vlasti potrošile značajna sredstva na angažiranje poznate američke kompanije za lobiranje „Patton Boggs“ u pokušaju da se preinači odluka nakon što su Gotovina i Markač podnijeli žalbu na prvostupanjsku presudu.

„'Patton Boggs' je s Hrvatskom zaključio ugovor od 60.000 dolara mjesečno kako bi se bavio pitanjima koja proističu iz sudske odluke u travnju 2011. godine kojom su dvojica umirovljena hrvatskih generala osuđeni za ratne zločine nad građanima srpske nacionalnosti“, napisala je marketinška agencija “O'Dwyers” u svom izvještaju iz kolovoza 2011. godine.

Na internet stranici “Patton Boggsa” potvrđuje se kako je tvrtka radila „u ime Republike Hrvatske pred Žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju Tužilaštvo protiv Anta Gotovine“.

“Tadašnje hrvatske vlasti željele su smanjiti broj Srba u Hrvatskoj i vjerovale su kako 'uzvišeni cilj stvaranja nacionalne države opravdava svako sredstvo.“

Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava

 

Nije, međutim, jasno koliko je dugo ova tvrtka radila za vlasti u Zagrebu i koliki su biliukupni izdaci za njene usluge. „Patton Boggs” nije odgovorio na BIRN-ov upit.

Velika financijska pomoć optuženima bila je „logičan“ korak za desno orijentiranu vladu koja je izabrana devedesetih, kaže Zoran Pusić, predsjednik zagrebačkog Građanskog odbora za ljudska prava.

Tadašnje vlasti željele su smanjiti broj Srba u Hrvatskoj i vjerovale su da „da uzvišeni cilj stvaranja nacionalne države opravdava svako sredstvo“, tvrdi Pusić.

“Pružanje financijske i medijske podrške 'našima dečkima' koji su bili ‘malo previše radikalni’ u ostvarivanju tih ciljeva logična je posljedica tog cilja”, dodao je.

Dragan Pjevač, čija je 68-godišnja majka ubijena, a njeno tijelo osakaćeno tijekom akcije Medački džep 1993. godine, nepovjerljiv je kada su u pitanju motivi Vlade Hrvatske za plaćanje troškova obrane hrvatskih generala.

Pjevačeva majka jedna je od mnogobrojnih srpskih civila ubijenih u selu Čitluk, kada je Hrvatska vojska napala Medački džep, koji se u to vrijeme nalazio pod kontrolom srpskih snaga. Od dva viša oficira koji su se teretili za ratne zločine počinjene tom prilikom kasnije je jedan oslobođen optužbi u Zagrebu.

Pjevač kaže da su vlasti pokušale da se operu pred svijetom financiranjem odbrane haških optuženika.

„Vjerojatno se, prema njihovoj kratkovidoj logici, bolje isplati braniti zločin”, dodaje on, optuživši vlasti kako su potrošili mnogo više na obranu oficira nego na odštetu onima koji su stradali.

Pogubljeni, zatočeni ili zlostavljani brišu se iz službene slike pravednog i uspješnog „Domovinskog rata“, ističe on.

“Gdje su žrtve? Sve žrtve? Gdje smo mi do reparacije žrtava?” pita se Pjevač.

Disqus

blog comments powered by Disqus