Vijest 11 Jan 17

Hrvatska: Počelo suđenje pripadniku HV za ubojstva nakon “Oluje”

Rajku Kričkoviću, umirovljenom pripadniku 118. domobranske pukovnije Hrvatske vojske (HV), sudi se za ratne zločine počinjene nakon operacije HV “Oluja” u kolovozu 1995. godine.

Sven Milekić
BIRN
Zagreb
Rijeka. Foto: Wikimedia Commons/Laszlo Szalai.

Pred Županijskim sudom u Rijeci u ponedjeljak je počelo suđenje 59-godišnjem umirovljeniku Rajku Kričkoviću. Ovaj bivši pripadnik HV optužen je da je u selu Kijanima kod Gračaca vatrenim oružjem ubio Maru Sovilj (73 ) i njezina sina Radomira (43), dok je njezinu kćer Miru (45) živu zapalio u njihovoj kući.

Mediji nagađaju da je Kričković, koji je rođen u Kijanima, počinio ova ubojstva iz osvete, jer je kada je cijelo selo osim kuće obitelji Sovilj zatekao spaljeno, za njega je to bio dokaz suradnje sa srpskim snagama.

Na prethodnom pripremnom ročištu Kričković je izjavio da nije kriv.

Kričković je isprva uhićen u lipnju 2014. Optužnica je podignuta u studenom iste godine pred sudom u Rijeci.

Tijekom operacije “Oluja” hrvatske su snage uspjele povratiti veliki dio teritorija zemlje koji je od 1991. godine bio pod kontrolom pobunjenih hrvatskih Srba.

Međutim, prema Hrvatskom helsinškom odboru, operacija je za posljedicu imala ubojstva preko 600 uglavnom starijih civila te protjerivanje više od 200.000 Srba.

U Kijanima je nakon operacije ubijeno 14 civila, od kojih su devet bile žene.

Hrvatsko pravosuđe je do sada donijelo samo jednu konačnu presudu za ratne zločine počinjene tijekom i nakon “Oluje”. Radi se o slučaju bivšeg hrvatskog vojnika Bože Bačelića, koji je u svibnju osuđen na sedam godina zatvora za ubojstvo dvoje civila i jednog ratnog zarobljenika u Prokljanima.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten