Vest 04 Dec 12

Haški tribunal potvrdio presudu za zločine u Višegradu

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) potvrdio je presudu kojom je Milan Lukić osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine počinjene u Višegradu u istočnoj BiH.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo
Milan Lukić/Fotografija MKSJ-a

Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora Milanu Lukiću za zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Višegradu, a djelimično prihvatilo žalbu njegovog rođaka Sredoja Lukića, smanjivši mu kaznu sa 30 na 27 godina zatvora.

Rođaci Milan i Sredoje Lukić su u julu 2009. proglašeni krivima za učešće u ubistvima, istrebljenju i protjerivanju civila bošnjačke nacionalnosti u Višegradu 1992. i 1993. godine.

Milan Lukić, vođa srpske paravojne grupe “Beli orlovi”, proglašen je krivim za dva zloglasna masakra počinjena 14. i 27. juna 1992. godine, kada je 120 žena, djece i starijih osoba živo spaljeno u Pionirskoj ulici u Višegradu i obližnjem selu Bikavac.

Prilikom donošenja presude 2009. godine, predsjedavajući sudija Sudskog vijeća Patrick Robinson opisao je spaljivanje više od 50 civila u kući u Pionirskoj ulici, a potom i najmanje 60 civila u Bikavcu, kao “najgori čin nečovještva”.

“Oni kotiraju visoko u dugom, tužnom i mučnom historijatu ljudske nehumanosti prema drugom čovjeku”, izjavio je sudija Robinson.

Predsjedavajući sudija Apelacionog vijeća Mehmet Guney u utorak je obrazložio da su svi žalbeni navodi Milana Lukića osim jednog odbijeni.

Apelaciono vijeće utvrdilo je da je u Pionirskoj ulici ubijeno 53, a ne 59 žrtava, kako je navedeno u prvostepenoj presudi.

“Prvostepeno vijeće nije pogriješilo da incidenti u Pionirskoj i Bikavcu ispunjavaju uvjete masovnosti za djelo istrebljenja“, naveo je sudija Gunay.

Potvrđeni su i zaključci prvostepene presude kojom je Milan Lukić proglašen krivim za ubistva 12 civila na obali Drine počinjena u junu 1992. godine i premlaćivanje zatočenika u logoru Uzamnica.

Apelaciono vijeće je oslobodilo Sredoja Lukića optužbi za premlaćivanje zatočenika u logoru Uzamnica 1992. i 1993. te umanjilo njegovu kaznu sa 30 na 27 godina.

Lukić, bivši policajac i pripadnik “Belih orlova”, međutim, proglašen je krivim za učešće u paljenju kuće u Pionirskoj ulici.

Prema haškoj optužnici, pošto se u proljeće 1992. godine Jugoslavenska narodna armija (JNA) povukla s područja Višegrada, u grad su ušle u grad su ušle srbijanske i paravojne formacije bosanskih Srba, vršeći ubistva i zlostavljanja nesrpskog stanovništva.

“Ove napade izvodile su paravojne grupe aktivne u Višegradu, uz pomoć vlasti bosanskih Srba. Broj nasumičnih napada i nestanaka dosegao je maksimum u maju i junu 1992”, saopćilo je Sudsko vijeće u obrazloženju presude rođacima Lukić izrečene 2009. godine.

Optužnica protiv braće Lukić podignuta je 1998., ali su njih dvojica uhapšeni tek 2005. godine. Suđenje im je počelo u julu 2008., a okončano je godinu dana kasnije.

 

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Oficiri VJ “nisu znali ništa” o masakru na Kosovu

Vest 15 Jan 18

Osmorici potvrđene kazne za masakr na Ovčari

Vijest 11 Jan 18

Potvrđena optužnica za zločin kod Donjeg Vakufa

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Vijest 30 Oct 17

Kazna zatvora za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Vest 26 Oct 17

Svedočenje o paljenju kuća u Ćuški

Dnevni bilten