Vest 04 Dec 12

Haški tribunal potvrdio presudu za zločine u Višegradu

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) potvrdio je presudu kojom je Milan Lukić osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine počinjene u Višegradu u istočnoj BiH.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo
Milan Lukić/Fotografija MKSJ-a

Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora Milanu Lukiću za zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Višegradu, a djelimično prihvatilo žalbu njegovog rođaka Sredoja Lukića, smanjivši mu kaznu sa 30 na 27 godina zatvora.

Rođaci Milan i Sredoje Lukić su u julu 2009. proglašeni krivima za učešće u ubistvima, istrebljenju i protjerivanju civila bošnjačke nacionalnosti u Višegradu 1992. i 1993. godine.

Milan Lukić, vođa srpske paravojne grupe “Beli orlovi”, proglašen je krivim za dva zloglasna masakra počinjena 14. i 27. juna 1992. godine, kada je 120 žena, djece i starijih osoba živo spaljeno u Pionirskoj ulici u Višegradu i obližnjem selu Bikavac.

Prilikom donošenja presude 2009. godine, predsjedavajući sudija Sudskog vijeća Patrick Robinson opisao je spaljivanje više od 50 civila u kući u Pionirskoj ulici, a potom i najmanje 60 civila u Bikavcu, kao “najgori čin nečovještva”.

“Oni kotiraju visoko u dugom, tužnom i mučnom historijatu ljudske nehumanosti prema drugom čovjeku”, izjavio je sudija Robinson.

Predsjedavajući sudija Apelacionog vijeća Mehmet Guney u utorak je obrazložio da su svi žalbeni navodi Milana Lukića osim jednog odbijeni.

Apelaciono vijeće utvrdilo je da je u Pionirskoj ulici ubijeno 53, a ne 59 žrtava, kako je navedeno u prvostepenoj presudi.

“Prvostepeno vijeće nije pogriješilo da incidenti u Pionirskoj i Bikavcu ispunjavaju uvjete masovnosti za djelo istrebljenja“, naveo je sudija Gunay.

Potvrđeni su i zaključci prvostepene presude kojom je Milan Lukić proglašen krivim za ubistva 12 civila na obali Drine počinjena u junu 1992. godine i premlaćivanje zatočenika u logoru Uzamnica.

Apelaciono vijeće je oslobodilo Sredoja Lukića optužbi za premlaćivanje zatočenika u logoru Uzamnica 1992. i 1993. te umanjilo njegovu kaznu sa 30 na 27 godina.

Lukić, bivši policajac i pripadnik “Belih orlova”, međutim, proglašen je krivim za učešće u paljenju kuće u Pionirskoj ulici.

Prema haškoj optužnici, pošto se u proljeće 1992. godine Jugoslavenska narodna armija (JNA) povukla s područja Višegrada, u grad su ušle u grad su ušle srbijanske i paravojne formacije bosanskih Srba, vršeći ubistva i zlostavljanja nesrpskog stanovništva.

“Ove napade izvodile su paravojne grupe aktivne u Višegradu, uz pomoć vlasti bosanskih Srba. Broj nasumičnih napada i nestanaka dosegao je maksimum u maju i junu 1992”, saopćilo je Sudsko vijeće u obrazloženju presude rođacima Lukić izrečene 2009. godine.

Optužnica protiv braće Lukić podignuta je 1998., ali su njih dvojica uhapšeni tek 2005. godine. Suđenje im je počelo u julu 2008., a okončano je godinu dana kasnije.

 

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten