Intervju 14 Jun 17

Film o Kosovu izazvao kontroverze u Srbiji

Nakon protesta desničara zbog projekcije dokumentarnog filma o Kosovu, režiser Aleksandar Reljić rekao je da to pokazuje koliko je Kosovo i dalje kontroverzna tema, iako je cilj filma promocija dijaloga i rušenje stereotipa.

Maja Živanović BIRN Beograd

Režiser Aleksandar Reljić prolazi pored demonstranata koji su u ponedeljak protestovali protiv njegovog filma. Foto: Beta/Dragan Gojić.

Nakon što su aktivisti desnice protestovali u Novom Sadu u pokušaju da spreče prikazivanje filma Aleksandra Reljića o životu na Kosovu, ovaj režiser kaže za BIRN da je bio iznenađen što je film izazvao tako burne reakcije, iako zna da je Kosovo još uvek emotivna tema u Srbiji.

“Oni (desničari) su vrlo osetljivi kada je reč o Kosovu i svaki dijalog o tome izaziva kontroverze jer oni ne mogu da podnesu bilo kakvu normalnost na Kosovu”, rekao je Reljić.

Desetine pripadnika desničarskih grupa Zavetnici i Mlada srpska snaga u Novom Sadu okupili su se u ponedeljak uveče ispred Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), sedišta koproducenta filma“Kosovo ... Živeli! Gezuar!”.

Desničari su pokušali da uđu u prostorije NDNV i zaustave projekciju. Nekoliko njih je uspelo da uđe u zgradu, ali ih je policija ubrzo izvela napolje.

“Sećam se kada smo pre 20 godina napravili film pod nazivom “Kosovo Dijalog 98” o studentima Albancima i Srbima u Prištini koji su sedeli za istim stolom i razgovarali o svemu dok je napolju bio rat, a osobe poput ovih što su se okupili u ponedeljak protestovale su ispred bioskopa Rex u Beogradu, gde smo prikazivali taj film. Tako da sam navikao na to”, priseća se Reljić.

U promotivnom materijalu njegov se dokumentarac opisuje kao stvarna priča o stvarnim ljudima koji trenutno žive na Kosovu, “prepuna suprotnosti i strasti, u kojoj se prepliću beznađe i nada u zajednički život”.

Reljić naglašava da se likovi u filmu ne uklapaju u predrasude koje ljudi imaju o Kosovu.

“U ovom filmu imamo jednog običnog čoveka veterana Oslobodilačke vojske Kosova, koji nije tipična slika onoga što OVK predstavlja. On još od 2002. godine pokušava da pošalje poruku mira radeći i neke projekte koji su se odnosili na pomirenje sa Srbima i suočavanje s prošlošću”, objašnjava on.

Dodaje da film prikazuje nekadašnjeg pripadnika OVK sa svojim prijateljem, monahom iz manastira Dečani.

“Mi govorimo o njihovom prijateljstvu, kako su se upoznali i kada. Oni se sada ponovo sreću u jednoj taverni, kao što je tradicija, i razgovaraju. Na neki način to je priča o tome kako dve duboko podeljene strane mogu da sede za istim stolom i razgovaraju”, kaže Reljić.

Dodaje da se u filmu takođe priča o zajedničkom biznisu Srbina i Albanca, vlasnika skloništa za životinje u Gračanici.

Reljić je novinar Radio-televizije Vojvodine. Režirao je nekoliko dokumentarnih filmova sa ratnom tematikom.

Dobitnik je nagrade za najboljeg novinara 2015. godine, koju mu je dodelilo NDNV.

Film je realizovan u okviru projekta medijske saradnje između BIRN Kosova i NDVD, a koproducent je Faik Ispahiu, izvršni producent BIRN-ove emisije “Život na Kosovu”.

Disqus

blog comments powered by Disqus