Vest 29 Nov 12

Euforični doček za Haradinaja

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj vratio se na Kosovo kao slobodan čovek, uz burnu dobrodošlicu posle oslobađajuće presude Haškog tribunala izrečene njemu, Idrizu Baljaju i Ljahiju Brahimaju.

Edona Peci
BIRN
Priština
Haradinaj stiže u Prištinu / Foto: Beta

Haradinaja su na međunarodnom aerodromu u Prištini dočekali premijer Kosova Hašim Tači i drugi zvaničnici Vlade, kao i njegova porodica i članovi njegove stranke, Alijanse za budućnost Kosova (AAK).

Na stotine ljudi počelo je sa slavljem na aerodromu satima pre njegovog dolaska.

Govoreći na konferenciji za štampu održanoj na aerodromu, Haradinaj je rekao da je srećan što je “međunarodno pravo potvrdilo da je naš put ka slobodi bio čist i pravedan”.

“Garantujem da ću raditi sa svima vama da bismo zajedno izgradili našu zemlju, prebrodili sve prepreke i izvojevali pobede”, dodao je on.

Tači je dočekao Haradinaja poželevši mu “srećan povratak” u kosovsku politiku.

Pre toga, Haradinajevi su gledali izricanje presude uživo u porodičnoj kući u Glođanima.

Njegov otac Hilmi pozdravio je presudu sa suzama u očima, rekavši da je to “velika pobeda za njih i sve Albance gde god oni bili”.

Haradinajeva supruga Anita, koja je gledala prenos uživo sa decom u njihovom domu u Prištini, rekla je za državnu televiziju da je nevinost njenog muža potvrđena.

“Haški tribunal je potvrdio da je Ramuš nevin. Ta optužnica je bila politička – ništa više od toga”, rekla je ona.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su oslobođeni po svim tačkama optužnice za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu krajem devedesetih.

Opoziciona AAK, na čije će čelo Haradinaj ponovo stati posle puštanja iz pritvora Tribunala, saopštila je da njegov povratak na Kosovo najavljuje “velike promene na političkoj sceni Kosova”.

Bljerim Šalja, jedan od potpredsednika stranke, rekao je da je Haradinaj voljan da nastavi da se bavi politikom.

“Videćemo kako će te promene konkretno izgledati... Zajedno ćemo analizirati sve opcije”, najavio je on, ne isključivši mogućnost da AAK uđe u koaliciju sa vladajućom Demokratskom partijom Kosova (DPK).

“Smatramo da je najbolje da Haradinaj bude na čelu Vlade”, istakao je on.

Haradinajev advokat Ben Emerson saopštio je da će Haradinaj, “uz saglasnost naroda, uskoro ponovo preuzeti svoju zasluženu poziciju političkog lidera zemlje”.

“Zamolio me je da kažem da će se kao lider slobodnog Kosova uhvatiti u koštac sa korupcijom na svakom koraku, i da će se prema njoj ophoditi oštro. Garantovaće prava svim manjinama i obezbediće potpuno političko učešće Srba sa Kosova”, rekao je Emerson.

Haradinaj, najviše rangirani Albanac kojem se sudilo u Hagu, bio je premijer Kosova 100 dana, pre nego što je dao ostavku u martu 2005. godine da bi se, pred svoje prvo suđenje, dobrovoljno predao Tribunalu.

Vlada Kosova je pozdravila oslobađanje. Premijer Kosova Hašim Tači je u saopštenju opisao presudu kao pravednu.

“Ova presuda je najsnažniji dokaz da je OVK vodila pravedni rat za slobodu i da nije počinila zločine za koje je nepravedno optužena. Haški tribunal je ovo dokazao danas i to će biti ponovo dokazano u slučaju Fatmira Ljimaja i njegovih drugova”, stoji u saopštenju.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je srećna što se “Haradinaj vraća porodici i na Kosovo, da nastavi da doprinosi, konsoliduje i dalje ojačava demokratske procese kroz koje prolazi naša zemlja”.

Puštanje trojice bivših komandanata OVK – posle nedavnog oslobađanja dvojice hrvatskih generala optužbi za ratne zločine počinjene tokom operacije “Oluja” – dočekano je sa besom u Srbiji.

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je u saopštenju da je Haški tribunal formiran “da bi se sudilo srpskom narodu”.

“Najnovija odluka Tribunala nije bazirana na pravu i pravdi, osnovnim postulatima na kojima bi trebalo da bude utemeljen taj međunarodni sud. Tribunal, po svemu sudeći osnovan mimo međunarodnog prava, formiran je da bi se sudilo srpskom narodu”, rečeno je u saopštenju srpskog predsednika.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten