Vest 30 Oct 17

EU reagovala na angažovanje Lazarevića kao predavača na Vojnoj akademiji

Evropska unija osudila je odluku Srbije da angažuje osuđenog ratnog zločinca, generala Vladimira Lazarevića, kao predavača na Vojnoj akademiji.

Filip Rudić
BIRN
Beograd
Lazarevic na suđenju u Hagu. Foto: Beta/Bas Czerwinski.

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je za BIRN u ponedeljak da je angažovanjem generala Vladimira Lazarevića, koji je deset godina bio u zatvoru zbog ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, kao predavača na Vojnoj akademiji, Srbija “odstupila” od principa kojih treba da se pridržava kao kandidat za članstvo u EU.

“Očekujemo da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je od suštinskog značaja za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet“, kaže Kocijančić u svom saopštenju.

Naglašava da politički lideri moraju da ulože napore da prevaziđu teško nasleđe prošlosti i da konstruktivno iniciraju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju.

“Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od tih principa, a imenovanje osobe koja je osuđena za ratne zločine za predavača na Vojnoj akademiji protivno je evropskim standardima”, dodala je ona.

Lazarević, koji je 2015. po povratku u Srbiju sa izdržavanje kazne dočekan kao heroj, u četvrtak je održao svoje prvo predavanje o “heroizmu i čovečnosti” srpskih vojnika u odbrani od NATO bombardovanja 1999. i u izvođenju “protivterorističke operacije” na Kosovu 1998–1999.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je Lazarevića nazvao “uzorom” kada je 18. oktobra najavio da će biti angažovan kao predavač, izjavio je da će se u ulozi predavača naći i drugi komandanti iz ratova devedesetih godina.

Vulinove pohvale osuđenim ratnim zločincima kritikovao je američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot, koga su potom srpski mediji napali.

Prema presudi Lazareviću, on je pomagao i podržavao deportaciju Albanaca sa Kosova i počinio druga nehumana dela pružajući praktičnu pomoć pripadnicima Vojske Jugoslavije (VJ).

Kao rezultat toga, oko 11.000 kosovskih Albanaca je ubijeno, a oko 700.000 proterano u susednoj Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Sud je utvrdio da je Lazarević bio svestan činjenice da su tokom operacija VJ i MUP-a Srbije na Kosovu počinjena krivična dela nad civilima i njihovom imovinom.

Srpske vlasti su dočekale nekoliko oslobođenih ratnih zločinaca i pomogle im da postanu aktivni učesnici u javnom i političkom životu.

Bivši pukovnik Jugoslovenske narodne armije Veselin Šljivančanin, koga je Haški tribunal osudio za masakr u Vukovaru 1991. godine, držao je govore na događajima koje je organizovala vladajuća Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića.

Još jedan osuđeni ratni zločinac, bivši potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović, dobio je poziciju u Socijalističkoj partiji Srbije, glavnom koalicionom partneru naprednjaka.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten