Vest 28 Nov 12

EU kritikuje reakcije na novo suđenje u slučaju “Klečka”

Nakon što je Vlada Kosova osudila pritvaranje Fatmira Ljimaja, EU kaže da je političko uplitanje u pravosudne procese neprihvatljivo.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Prema rečima Majkla Mana, glavnog portparola visoke predstavnice Evropske unije (EU) Ketrin Ešton, aktuelno političko uplitanje u sudske procese na Kosovu je neprihvatljivo.

“Kosovske vlasti pozvale su Euleks da pomogne Kosovu i mi očekujemo od kosovskih vlasti da podrže Euleks u njegovom radu”, rekao je Man u utorak.

“Euleks i celokupno njegovo osoblje, naročito sudije i tužioci, imaju punu podršku svih 27 zemalja članica EU”, dodao je on.

Vrhovni sud potvrdio odluku

Mešovito veće Vrhovnog suda Kosova - sastavljeno od dvojice Euleksovih sudija i jednog domaćeg sudije, kojim predsedava Euleksov sudija - potvrdilo je odluku da se Ljimaju i još trojici optuženih odredi pritvor od mesec dana, saopštio je Euleks u sredu.

“Veće Vrhovnog suda odlučilo je da postoji osnovana sumnja da su optuženi počinili zločine koji im se stavljaju na teret na osnovu potvrđene optužnice. Veće je donelo odluku i da postoji velika i konkretna opasnost od zastrašivanja i uticanja na identifikovane svedoke”, stoji u saopštenju.

 

Saopštenje je usledilo pošto je premijer Kosova Hašim Tači opisao subotnje pritvaranje bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmira Ljimaja kao podmukao potez Euleksa.

“Ovo je nepravedno! Ovo je neprihvatljivo! Ovo je sramota! Ovo nije pravda, već poniženje”, rekao je Tači.

Ljimaju, danas potpredsedniku Tačijeve vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK), i trojici bivših pripadnika OVK – Naseru Krasnićiju, Nedžmiju Krasnićiju i Naseru Šalji – određen je jednomesečni pritvor pošto je 20. novembra slučaj “Klečka” vraćen na ponovno suđenje.

U odgovoru na Tačijeve optužbe, Euleks je izdao saopštenje u kojem se kaže da “nema ničeg tajnog u vezi sa ovim radnjama”.

“Namera tužioca da traži da se četvorici optuženih u slučaju ‘Klečka’ odredi pritvor nije nikakva tajna. Ova namera je obelodanjena u utorak tokom zasedanja Vrhovnog suda. To zasedanje bilo je otvoreno za javnost”, kaže se u saopštenju.

Ljimajevi bivši saborci iz 121. kumanovske brigade OVK opstruisali su otvaranje dela auto-puta koji treba da poveže Kosovo sa Albanijom. Otvaranje auto-puta zakazano je za dan proslave stogodišnjice nezavisnosti Albanije.

“Kosovo danas neće slaviti sve dok naši drugovi ne budu oslobođeni”, izvikivali su okupljeni veterani.

Helikopter koji je nosio premijera Albanije Salija Berišu na ceremoniju vraćen je nazad, dok se njegov kolega Tači nije pojavio iako je njegov dolazak najavljen.

Četvorica okrivljenih su 2. maja oslobođeni optužbi za mučenje i ubistvo civila srpske i albanske nacionalnosti i srpskih ratnih zarobljenika u zatvoru u selu Klečka, na jugu Kosova, 1999. godine.

Gotovo svi navodi optužnice zasnovani su na iskazu Agima Zogaja, poznatog kao svedok “Iks”, koji je u septembru prošle godine, pre početka suđenja, oduzeo sebi život u Nemačkoj.

Zogaj je bio čuvar u logoru Klečka, a njegov dnevnik o događajima koji su se tamo odigrali bio je ključan za predmet Tužilaštva. Međutim, Okružni sud u Prištini doneo je 21. marta odluku da su Zogajeva svedočanstva i dnevnici neprihvatljivi kao dokaz.

Međutim, Euleksov sudija Gerit Mark Sprenger prošle nedelje je ukinuo tu presudu i doneo odluku da su Zogajeva svedočenja prihvatljiva, što je bio jedan od razloga za određivanje pritvora četvorici bivših pripadnika OVK.

“U vreme kada je ovaj dokaz bio neprihvatljiv, nije bilo bojazni da će optuženi manipulisati dokazima. Sada kada su dokazi Agima Zogaja prihvatljivi, sud je procenio da je manipulisanje dokazima koji će potkrepiti tvrdnje Agima Zogaja moguće. Prihvatljivost dokaza Agima Zogaja povećava i opasnost od bekstva prema argumentaciji koju je izložio predsedavajući sudija”, kaže se u Euleksovom saopštenju.

Za razliku od Kosova, Srbija je pozdravila određivanje pritvora, posebno kad se ima u vidu da se u toj zemlji Ljimaj i drugi bivši pripadnici OVK sumnjiče za trgovinu organima na Kosovu i u Albaniji tokom 1999. godine.

“Tražimo da se svi počinioci ratnih zločina privedu pravdi i podsećamo da porodice više od hiljadu nealbanaca ubijenih 1999. godine još čekaju na pravdu”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Republike Srbije.

Ljimaju se već sudilo za ratne zločine, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Zajedno sa Isakom Muslijuom i Haradinom Baljom, on je optužen da je počinio ratne zločine nad Srbima i Albancima za koje se sumnjalo da su sarađivali sa državnim organima Srbije tokom rata na Kosovu.

Haški tribunal ga je oslobodio svih optužbi novembra 2005. godine i on je kod kuće dočekan kao heroj.

Euleks je 16. novembra ove godine podigao optužnicu protiv Ljimaja za organizovani kriminal i korupciju u vreme dok je bio ministar saobraćaja, od 2008. do 2010. godine.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Oficiri VJ “nisu znali ništa” o masakru na Kosovu

Vest 15 Jan 18

Osmorici potvrđene kazne za masakr na Ovčari

Vijest 11 Jan 18

Potvrđena optužnica za zločin kod Donjeg Vakufa

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Vijest 30 Oct 17

Kazna zatvora za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Vest 26 Oct 17

Svedočenje o paljenju kuća u Ćuški

Dnevni bilten