Vest 07 Dec 12

Deliću tri i po godine za zločin u Velikoj Kladuši

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Safeta Delića na tri i po godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Velikoj Kladuši.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Delić je osuđen nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je optuženi postigao s Kantonalnim tužilaštvom u Bihaću.

On je proglašen krivim da je, kao pripadnik 506. brigade Armije BiH (ABiH), fizički zlostavljao i silovao oštećenu K.F. iz Velike Kladuše.

“Nakon što su jedinice ABiH preuzele kontrolu nad općinom Velika Kladuša, Delić je 7. augusta 1995. godine, u uniformi i naoružan, na silu ušao u kuću K.F. – znajući da je njen rođak bio pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) – fizički je zlostavljao udarajući je puškom, šakama i nogama, a nakon toga je prisilio na seksualni odnos”, navodi se u sporazumu.

Autonomna pokrajina Zapadna Bosna formirana je 1993. godine. Pokrajina, čiji je centar bila Velika Kladuša, postojala je do 1995. godine, a kontrolisale su je bošnjačke snage nelojalne Sarajevu.

Zapadna Bosna sukobljavala se sa Bošnjacima lojalnim vladi u Sarajevu i sarađivala sa srpskim i hrvatskim snagama u BiH i Hrvatskoj.

Kantonalni tužilac Jasmin Mesić kazao je kako je Tužilaštvo zadovoljno što je Delić proglašen krivim za ratni zločin na način kako je to u optužnici navedeno.

“Ono što smatramo bitnim jeste da smo ovim sporazumom ostvarili efikasnost i ekonomičnost postupka. Optuženi je od samog trenutka hapšenja u toku istrage priznao izvršenje krivičnog djela, što je olakšalo vođenje istrage, a najbitnije je njegovo iskreno pokajanje za počinjeni zločin”, rekao je Mesić.

On je dodao da je značajno i to što je ovaj predmet okončan bez vođenja krivičnog postupka, uključujući i dovođenja oštećene u sudnicu, kako se ne bi ponovo izlagala stresu i traumatizaciji.

Ovo je bila prva optužnica pred pravosuđem u Bihaću koja se odnosila isključivo na ratni zločin silovanja.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten