Vest 07 Dec 12

Deliću tri i po godine za zločin u Velikoj Kladuši

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Safeta Delića na tri i po godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Velikoj Kladuši.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Delić je osuđen nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je optuženi postigao s Kantonalnim tužilaštvom u Bihaću.

On je proglašen krivim da je, kao pripadnik 506. brigade Armije BiH (ABiH), fizički zlostavljao i silovao oštećenu K.F. iz Velike Kladuše.

“Nakon što su jedinice ABiH preuzele kontrolu nad općinom Velika Kladuša, Delić je 7. augusta 1995. godine, u uniformi i naoružan, na silu ušao u kuću K.F. – znajući da je njen rođak bio pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) – fizički je zlostavljao udarajući je puškom, šakama i nogama, a nakon toga je prisilio na seksualni odnos”, navodi se u sporazumu.

Autonomna pokrajina Zapadna Bosna formirana je 1993. godine. Pokrajina, čiji je centar bila Velika Kladuša, postojala je do 1995. godine, a kontrolisale su je bošnjačke snage nelojalne Sarajevu.

Zapadna Bosna sukobljavala se sa Bošnjacima lojalnim vladi u Sarajevu i sarađivala sa srpskim i hrvatskim snagama u BiH i Hrvatskoj.

Kantonalni tužilac Jasmin Mesić kazao je kako je Tužilaštvo zadovoljno što je Delić proglašen krivim za ratni zločin na način kako je to u optužnici navedeno.

“Ono što smatramo bitnim jeste da smo ovim sporazumom ostvarili efikasnost i ekonomičnost postupka. Optuženi je od samog trenutka hapšenja u toku istrage priznao izvršenje krivičnog djela, što je olakšalo vođenje istrage, a najbitnije je njegovo iskreno pokajanje za počinjeni zločin”, rekao je Mesić.

On je dodao da je značajno i to što je ovaj predmet okončan bez vođenja krivičnog postupka, uključujući i dovođenja oštećene u sudnicu, kako se ne bi ponovo izlagala stresu i traumatizaciji.

Ovo je bila prva optužnica pred pravosuđem u Bihaću koja se odnosila isključivo na ratni zločin silovanja.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji Naslovi

Vijest 18 Apr 16

Federacija BiH osniva komisiju za ratna silovanja

Vest 29 Sep 15

"20,000 žena seksualno zlostavljano" tokom rata u BiH

Vest 10 Jun 15

Donacija haljina za žrtve silovanja u ratu na Kosovu

Vest 09 Apr 15

BiH: Žrtve silovanja u ratu treba da progovore

Intervju 03 Mar 15

Kosovski reditelj o silovanju u ratu kao tabu temi

Analiza 18 Dec 14

Ratni zločin o kome se ne priča

Dnevni bilten