Vijest 17 Jul 17

Crna Gora najavila uklanjanje spomenika Puniši Račiću

Vlasti Crne Gore najavile su da će ukloniti kontroverzni spomenik Puniši Račiću, srpskom nacionalističkom poslaniku koji je 1928. godine u tadašnjoj Skupštini Jugoslavije izvršio atentat na hrvatskog političara Stjepana Radića.

Dušica Tomović
BIRN
Podgorica
Račić(lijevo) je ubio Stjepana Radića, osnivača Hrvatske seljačke stranke. Foto: Wikimedia Commons.

Crnogorski zvaničnici su naložili opštini Andrijevica da ukloni spomenik Puniši Račiću, čovjeku koji je 1928. u jugoslovenskoj skupštini ubio hrvatskog lidera Stjepana Radića, čime je potaknuto rušenje parlamentarne demokratije u Jugoslaviji i utrt put uvođenju diktature.

Međutim, potomci Račića su izjavili da je spomenik podignut na privatnom vlasništvu i da će porodica učiniti sve da spriječi njegovo uklanjanje.

Račić, Srbin iz Crne Gore, i poslanik u Skupštini, 1928. godine ubio je tri hrvatska poslanika u Skupštini, zbog čega je bio osuđen na 14 godina zatvora.

Osim što je ovo dovelo do gušenja parlamentarnog sistema u Jugoslaviji, ubistvo Radića je doprinijelo porastu ekstremno nacionalističkog i profašističkog ustaškog pokreta u Hrvatskoj.

Spomenik je postavljen prošle srijede u Račićevom rodnom mjestu, u selu Slatina na sjeveru Crne Gore, što je naišlo na osudu i hrvatske i crnogorske vlade.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori, koje predstavlja hrvatsku zajednicu u ovoj državi, saopštilo je da “hrvatski narod pamti Punišu Račića samo po lošem”.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske uručilo je crnogorskom ambasadoru u Zagrebu, Bori Vučiniću, protestno pismo, istaknuvši da, u duhu dobrosusjedskih odnosa, očekuje da se relevantne crnogorske institucije distanciraju od ovog čina.

Reagovala je i Vlada u Podgorici, koja je otkrivanje spomen-obilježja okarakterisala kao “retrogradni individualni čin”.

Spomenik “veliča lik i delo atentatora na kralja Nikolu i ubice hrvatskih poslanika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije”, a podignut je “bez znanja Vlade i državnih organa Crne Gore“, navodi se u reakciji Ministarstva inostranih poslova Crne Gore.

(Račić je prethodno učestvovao u pokušaju atentata na crnogorskog kneza Nikolu.)

Međutim, tijekom vikenda, Račićeva porodica i nekoliko manjih udruženja Srba u Crnoj Gori najavili su da neće dozvoliti uklanjanje spomenika, potencirajući da su lokalne vlasti znale za ovu namjeru i da nisu reagovale.

“Staćemo u zaštitu spomenika Puniši Račiću, smatrajući da svaki čovjek ima pravo na grob i spomen-obilježje. Tim prije, jer je spomenik podignut na privatnom imanju. Uostalom, prilikom podizanja spomenika nas niko nije upozorio da to ne radimo, iako su svi nadležni dobro znali da je akcija u toku”, rekao je za lokalne medije Milosav Dukić, iz organizacionog odbora za podizanje spomenika.

Udruženje “Vaso”, koje je podržalo izgradnju spomenika, ocijenilo je da je najava Vlade o uklanjanju spomenika “licemjerna”, jer nije poslala protestnu notu Hrvatskoj kada je bio postavljen spomenik Miri Barešiću, koji je 1971. godine u Švedskoj ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića.

Spomenik Barešiću, koji je poginuo 20 godina kasnije boreći se u Domovinskom ratu, otkriven je u Hrvatskoj u avgustu prošle godine.

“Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori pozdravilo je podizanje spomenika Barešiću”, naglašava ovo udruženje.

Radić je bio jedan od osnivača i vođa Hrvatske seljačke stranke, a njegov borbeni stav prema vlastima Kraljevine Jugoslavije, u kojoj su dominirali Srbi, izazvalo je kod tvrdokornih srpskih nacionalista veliko nezadovoljstvo.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 25 Oct 17

Kosovо: Sačuvati predmete žrtava rata

Vest 23 Oct 17

Predloženi spomenik Đinđiću izazvao spor

Istraživanje 11 Oct 17

Zašto je Tudman oponašao generala Franca?

Istraživanje 03 Oct 17

Obilježavanje mjesta ratnog stradanja

Vijest 28 Sep 17

Revolt zbog naziva sportske dvorane u Sarajevu

Istraživanje 25 Sep 17

Koštana bolnica još uvijek proganja logoraše

Vijest 05 Sep 17

Ulice diljem bivše Jugoslavije i danas nose Titovo ime

Dnevni bilten