Vest 27 Feb 13

Crna Gora i BiH uskoro potpisuju sporazum o granici

Premijer BiH izjavio je da je ostala još samo jedna nedefinisana granična tačka prije nego što ove dvije države bivše Jugoslavije potpišu ključni sporazum o granici.

Milena Milošević
BIRN
Podgorica

Vjekoslav Bevanda i Milo Đukanović, premijeri Bosne i Hercegovine i Crne Gore, poslije sastanka u Podgorici u utorak, najavili su skoro potpisivanje sporazuma o granici.

„Postoji samo jedna nedefinisana granična tačka, za koju očekujem da će se brzo riješiti, kako bi se potpisao sporazum o granicama“, rekao je Bevanda.

Nijedan od njih, međutim, nije precizirao gdje se ona tačno nalazi na 240 kilometara dugoj granici između dvije države.

Podgorica najčešće dobija pohvale od EU za njegovanje dobrosusjedskih odnosa, ali u izvještaju Evropske komisije o napretku zemlje iz oktobra prošle godine navodi se da Crna Gora mora da završi proces demarkacije sa BiH, Hrvatskom, Kosovom i Srbijom.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u junu prošle godine izjavio je da je usaglašavanje sporazuma o granici sa BiH u završnoj fazi i da će to biti prvi sporazum te vrste među državama bivše Jugoslavije.

Veći dio sastanka u utorak bio je posvećen unapređenju ekonomske saradnje, izgradnji infrastrukturnih objekata koji bi povezivali Crnu Goru i BiH, kao i mogućnostima unapređenja evropskih integracija.

Aludirajući na zastoj BiH na putu ka Evropskoj uniji, Đukanović je izjavio da Crna Gora može da posluži kao dobar primjer kako prevazići slične prepreke.

„Kao što vidimo, Crna Gora je uspjela da nadoknadi zaostatak od deset godina u evrointegracijama“, rekao je on.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten