Vest 16 Nov 12

Crna Gora i BiH potpisale Ugovor o izručenju

Bosna i Hercegovina je četvrta zemlja u regionu sa kojom je Crna Gora potpisala Ugovor o izručenju.

Milena Milošević
BIRN
Podgorica

Ministri pravde Crne Gore i BiH Duško Marković i Bariša Čolak potpisali su sporazum o izručenju u četvrtak.

On predviđa izručenje Bosni i Hercegovini državljana Crne Gore optuženih za teške zločine, naročito u oblasti organizovanog kriminala, korupcije i pranja novaca, i obratno.

„Ovo je nastavak naših aktivnosti i napora da u bilateralnoj i ukupnoj saradnji, kada je u pitanju region, unapređujemo naše mehanizme i alate za borbu protiv kriminala i korupcije“, rekao je Marković i dodao da su dvije zemlje već ostvarile saradnju na više nivoa, uključujući policiju, pravosuđe i tužilaštvo.

Crna Gora je do sada potpisala sporazume o saradnji sa Srbijom, Makedonijom i Hrvatskom, a sprema se da to uradi i sa Kosovom i Italijom.

„Samo u ovoj godini imamo oko 87 aktivnih predmeta izručenja, na nivou regiona imamo 37, od toga 23 sa Srbijom, devet sa Hrvatskom i pet sa Makedonijom“, napomenuo je Marković.

BiH ranije nije zaključivala slične sporazume sa drugim zemljama, tako da je ugovor o izručenju potpisan sa Crnom Gorom za nju prvi te vrste.

„Ono što je vrlo važno je da mi u regiji sami pravimo iskorake, i mislim da u tom dijelu uspijevamo. Nadam se da ćemo do kraja godine i sa drugim državama [u regiji] potpisati sporazume”, rekao je Čolak.

Prethodne ugovore o izručenju, počev od sporazuma Crne Gore potpisanog 2009. godine sa Srbijom, Evropska komisija je pohvalila kao podsticaj dobrosusjedskim odnosima.

Detalji sporazuma između Crne Gore i BiH nijesu objelodanjeni u javnosti, tako da nije poznato da li on predviđa izručenja u predmetima ratnih zločina. Evropska unija je kritikovala odsustvo jedne takve odredbe u ugovoru sa Srbijom.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten