Vest 28 Jan 13

Bošnjaci traže Dan sjećanja na srebrenički genocid

Svjetski bošnjački kongres (SBK) zatražio je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) da se ratni masakr obilježi proglašenjem 11. jula Danom sjećanja na srebrenički genocid.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo

UN trebaju zvanično obilježiti najgora ubijanja u sukobu u BiH, rekao je Mustafa Cerić, predsjednik SBK-a, u pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu dan nakon obilježavanja Dana sjećanja na holokaust.

Ovo bi iskazalo “minimum poštovanja i ljudske savjesti”, napisao je Cerić, bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH.

Vojska Republike Srpske (VRS) je 11. jula 1995. godine zauzela Srebrenicu iako se područje nalazilo pod zaštitom UN-a. Nakon što je grad pao, ubijeno je preko 7.000 muškaraca i dječaka, a oko 30.000 žena, djece i starijih napustilo je svoje domove.

Međunarodni sud pravde (ICJ/MSP) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) proglasili su ubistva genocidom.

Vojni i politički lideri bosanskih Srba Ratko Mladić i Radovan Karadžić trenutno se nalaze u Haagu, gdje im se sudi za masakr u Srebrenici i druge ratne zločine.

U svom pismu Cerić je podsjetio generalnog sekretara UN-a da je ova organizacija 1999. godine objavila Izvještaj o padu Srebrenice, u kojem se jamči da će zajedno djelovati kako bi se u UN-u 11. juli proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid.

On je dodao da je, prema vlastitoj procjeni UN-a, u Srebrenici i u drugim “sigurnim” područjima ubijeno 20.000 Bošnjaka.

“Izvještaj o padu Srebrenice jasno je ukazao na neadekvatnost cjelokupnog pristupa UN-a srpskoj kampanji etničkog čišćenja i masovnog ubijanja, koja je kulminirala u Srebrenici. U izvještaju se naglašava da su ‘ti neuspjesi dijelom korijen vukli iz filozofije neutralnosti i nenasilja, potpuno pogrešne kad je u pitanju sukob u Bosni’”, napisao je Cerić.

Cerić se osvrnuo i na nedavni incident prilikom obilježavanja pravoslavne Nove godine u Generalnoj skupštini UN-a, gdje je izveden “Marš na Drinu”, pjesma koja se identificira sa srpskim nacionalistima.

“Zlosretni incident sa koncertom na Generalnoj skupštini 14. januara ponovo nas je podsjetio da čovječanstvo mora biti na oprezu i upozoravati na buduće prijetnje masovnih zlodjela”, rekao je Cerić.

Poslije koncerta, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Martin Nesirky izrazio je žaljenje zbog incidenta.

Cerić je podsjetio da je Evropski parlament 2009. godine usvojio rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na srebrenički genocid.

“Evropska unija je smatrala da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način da se oda počast žrtvama genocida i pošalje jasna poruka budućim generacijama”, zaključio je Cerić, pozvavši UN da slijede primjer EU.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vijesti 04 Jul 11

Protest za preusmjeravajnje pažnje na žrtve rata

analysis 31 Jan 12

Hag: Film o Srebrenici potkopava presude

investigation 31 Jan 12

Holanđani zataškali masovnu grobnicu u Srebrenici

Vijest 02 Feb 12

Svjedok tvrdi da se Srebrenica mogla duže braniti

Vest 09 Feb 12

Haški tribunal finansira Mladićevu Odbranu

Vest 15 Feb 12

Tužioci spremni za suđenje Mladiću

Vest 23 Feb 12

Nastavljeno suđenje za genocid u Srebrenici

Vest 27 Feb 12

Suđenje za Srebrenicu: Prijetnje istražitelja SIPA-e

Pozadina

Ratko Mladić: General od “Velušića” do Potočara

Kada je u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da srpska vojska “gađa Velušiće”, rat u BiH je dobio svoje prve, krvave obrise. Tri godine poslije, riječima ovog generala da je došlo vrijeme za “osvetu Turcima”, rat se još krvavije završio.

Ratko Mladić: Odgovornost nadređenog i podređenog

Mladić se tereti po “individualnoj krivičnoj odgovornosti” i to kao osoba koja je bila nadređena snagama VRS-a i podređena jedino predsjedniku RS-a – Karadžiću.

Ratko Mladić: “Moćna figura” iza ubistava u Srebrenici

Uloga bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u genocidu počinjenom u Srebrenici opisana je do detalja u mnogim optužnicama i presudama izrečenim pred lokalnim i međunarodnim sudovima.

Dnevni bilten