Vest 20 Mar 17

Blanuša oslobođen optužbi za otmicu Miloševića

Nekadašnji upravnik Centralnog zatvora u Beogradu Dragiša Blanuša oslobođen je optužbi da je 2001. godine oteo bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića i predao ga Hagu.

Vanja Đurić
BIRN
Novi Sad
Slobodan Milošević u sudnici u Hagu. Foto: MKSJ.

Viši sud u Beogradu oslobodio je Dragišu Blanušu optužbe da je 2001. godine oteo Miloševića i da je zloupotrebio svoj položaj fotografišući bivšeg jugoslovenskog predsednika dok je bio u zatvoru.

Prema optužnici, Blanuša je 28. juna 2001. godine dozvolio nepoznatim osobama, bez sudskog odobrenja, da odvedu Miloševića iz beogradskog zatvora i da ga kasnije prebace u Holandiju.

Međutim, sutkinja je navela da nema dokaza da je Blanuša bez odobrenja suda organizovao transport Miloševića iz Beograda u Hag i da je pritom koristio silu, piše Politika.

Prema optužbama, Milošević je prvo prebačen u Tuzlu u BiH, a odatle holandskim avionom za Hag. Sutkinja je rekla da ni ovi navodi nisu bili dokazani, te da nema elemenata krivičnog dela otmice, navodi Politika.

Blanuša je takođe oslobođen optužbi da je nezakonito objavio fotografije Miloševića i poverljive informacije o razgovorima bivšeg jugoslovenskog predsednika sa njegovim advokatima i porodicom dok je bio u Centralnom zatvoru u Beogradu.

Fotografije Miloševića kako čita knjigu u ćeliji, kako šeta u dvorištu zatvora i kako ulazi u policijski auto objavljene su 2001. godine u Blanuševoj knjizi “Čuvao sam Miloševića“.

“Probaću da zaboravim ovih 16 godina i sve što smo preživeli ja i moja porodica“, rekao je medijima ispred suda bivši upravnik zatvora.

“Ono što hoću da poručim svim kolegama koji rade ovaj posao jeste da se i dalje uzdaju u državu, ali da ne prođu kao ja. Ispalo je da je državni posao postao moj privatni problem“, dodao je on.

Nakon što je Milošević prebačen u Haški tribunal, tadašnji ministar pravde Vladan Batić smenio je Blanušu sa mesta upravnika CZ-a.

Milošević i njegova supruga Mirjana Marković podneli su potom tužbu protiv Blanuše zbog zloupotrebe službenog položaja.

Tužba je odbačena 2002. godine, ali je 2005. istraga ponovo otvorena.

Milošević je umro u martu 2006. godine u svojoj zatvorskoj ćeliji, pre izricanja presude u njegovom predmetu koji se vodio po optužnici za ratne zločine, ali je njegova supruga nastavila slučaj protiv Blanuše.

Advokat porodice Milošević Zdenko Tomanović izjavio je za BIRN u ponedeljak da će podneti žalbu na presudu.

“Apelacioni sud će odlučiti o ovoj presudi. Mislim da nema državnog funkcionera koji može da uradi nešto što je u suprotnosti sa zakonom samo zato što su političari iz tog perioda tražili to od njega“, rekao je Tomanović.

Mirjana Marković se poslednjih 14 godina nalazi u egzilu u Rusiji.

Srbija je raspisala poternicu za njom, ali Moskva odbija da je izruči Beogradu, gde se treba suočiti sa optužbama.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten