Vest 27 Feb 13

Bivši komandanti OVK treći put na sudu

Ponovno suđenje trojici bivših komandanata OVK zbog zatvaranja, mučenja i ubistva albanskih civila počeće narednog meseca, odlučio je sud u Prištini.

Edona Peci
BIRN
Priština

Bivšem komandantu i bivšem poslaniku iz redova Demokratske partije Kosova (DPK) Rustemu Mustafi i još dvojici bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) sudiće se – treći put otkako je 2003. slučaj pokrenut na sudu – za zločine nad civilima počinjene 1998. i 1999. godine.

Ponovno suđenje ovoj trojici, poznatoj kao “Lapska grupa”, trebalo bi da počne 25. marta, potvrđeno je u utorak na pripremnom ročištu u Prištini, ali je Odbrana i dalje nezadovoljna optužbama protiv njih.

Mustafa i “ostali”, Ljatif Gaši (poznat kao Lata) i Nazif Mehmeti (poznat kao Nazi), držali su komandne položaje u OVK tokom sukoba sa srpskim snagama bezbednosti.

Prema navodima optužnice, od avgusta 1998. do aprila 1999. godine, oni su zarobljavali, mučili, zlostavljali i ubijali albanske civile u logorima u selima Bajgora, Lapaštica, Majac, Potok i Kolić, kod Podujeva, na istoku Kosova.

Da bi izbegli mučenje, navedeno je u optužnici, zatvorenici su morali da dokažu lojalnost OVK tako što će ubiti Srbina.

Misija vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) je u septembru prošle godine izmenila optužnicu, oslobodivši ih optužbi za Bajgoru i Kolić, ali je u utorak Odbrana zatražila da se izbace još neki navodi jer na prethodnim suđenjima već nisu bili prihvaćeni.

“Lapska grupa” prvi put se našla pod istragom Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) 2001. i 2002. godine.

Posle dve godine suđenja i presude kojom su 2005. godine optuženi proglašeni krivim, Vrhovni sud Kosova zatražio je novo suđenje jer navodi optužnice nisu dokazani “bez svake sumnje”.

Trojica bivših komandanata OVK ponovo su 2009. godine proglašeni krivim za ratne zločine i osuđeni na zatvorske kazne za mučenje i nečovečno postupanje prema zarobljenicima u logorima.

Oni su se žalili na presudu i Vrhovni sud je 2011. godine zatražio delimično ponovno suđenje.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vijest 16 Feb 17

Dvije godine zatvora za zločin nad srpskim zatvorenicima

Vest 16 Feb 17

Suđenje Oliveru Ivanoviću vraća se na početak

Vijest 13 Feb 17

Povišena zatvorska kazna Tomislavu Merčepu

Vijest 10 Feb 17

U Njemačkoj preminuo Ljubiša Beara

Vijest 07 Feb 17

Кapetan Dragan “zapovijedao smrtonosnim napadom”

Vijesti 02 Feb 17

Počelo suđenje za ubistvo zatvorenika u Rogatici

Dnevni bilten