Vest 14 Nov 17

BIRN objavljuje e-knjigu o suđenju Ratku Mladiću

Uoči izricanja presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za ratne zločine, koja je najavljena za sledeću nedelju, BIRN je sve svoje izvještaje o ovom slučaju pretočio u e-knjigu, koja je slobodna za preuzimanje.

BIRN
 
Naslovnica e-knjige  

“Ratko Mladić: Od generala do haškog optuženika” naslov je e-knjige BIRN-a objavljene u utorak uoči izricanja presude bivšem komandantu VRS zakazanog za 22. novembar.

E-knjiga, koja se može besplatno preuzeti, sadrži sve BIRN-ove izvještaje o ovom slučaju od trenutka kada je Mladić prebačen u Hag, kako bi se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) suočio s optužbama, do nedavnog zahteva njegove odbrane da se izricanje presude odloži zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

“Naši su novinari proteklih šest godina pratili svako ročište na ovom istorijskom suđenju. Takođe smo redovno izveštavali i o događajima van sudnice koji su bili relevantni za ovaj slučaj”, rekla je Marija Ristić, direktorka BIRN-ovog programa Balkanska tranziciona pravda.

“Uoči presude čije je izricanje najavljeno za sledeću nedelju, verujemo da bi ova e-knjiga mogla da bude dragocen izvor informacija za svakoga ko je zainteresovan da na jednom mestu ima dostupne sve činjenice u vezi ovog važnog procesa”, dodala je ona.

E-knjiga sadrži više od 500 tekstova objavljenih na više od 600 stranica.

“Ova brojka pokazuje složenost ovog slučaja”, ističe Ristić.

Suđenje Mladiću, koje je počelo 2012. godine, trajalo je 530 dana, tokom kojih je iskaz dalo 591 svedok, od kojih se 377 pojavilo na sudu.

Mladić se tereti za genocid počinjen nad više od 7.000 muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice 1995. godine, za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je navodno u nekoliko opština 1992. godine dostigao nivo genocida, za terorisanje građana opkoljenog Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a kao taoce.

Prema optužnici, on je koristio vojnu snagu za sprovođenje udruženog zločinačkog poduhvata, na čijem se čelu nalazilo političko rukovodstvo Republike Srpske (RS) i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić, s ciljem stvaranja države sa srpskom dominacijom.

Mladić, koji danas ima 74 godine, negirao je da je počinio genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Da biste preuzeli e-knjigu, kliknite ovde.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Pozadina

Ratko Mladić: General od “Velušića” do Potočara

Kada je u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da srpska vojska “gađa Velušiće”, rat u BiH je dobio svoje prve, krvave obrise. Tri godine poslije, riječima ovog generala da je došlo vrijeme za “osvetu Turcima”, rat se još krvavije završio.

Ratko Mladić: Odgovornost nadređenog i podređenog

Mladić se tereti po “individualnoj krivičnoj odgovornosti” i to kao osoba koja je bila nadređena snagama VRS-a i podređena jedino predsjedniku RS-a – Karadžiću.

Ratko Mladić: “Moćna figura” iza ubistava u Srebrenici

Uloga bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u genocidu počinjenom u Srebrenici opisana je do detalja u mnogim optužnicama i presudama izrečenim pred lokalnim i međunarodnim sudovima.

Dnevni bilten