Vijest 13 Sep 17

BiH: Planiraju se novi domovi za raseljena lica

Zvaničnici Bosne i Hercegovine sastali su se kako bi razgovarali o riješavanju pitanja krova nad glavom za oko 7.200 osoba koji su u ratu 1990-ih izgubili svoje domove, zbog čega i danas žive u privremenom smještaju.

Emza Fazlić
BIRN
Banja Luka
Senad Bratić na sjednici. Foto: Anadolu.

Bosanski zvaničnici na dvodnevnoj sjednici u Neumu razmatrali su mogućnosti za rješavanje stambenog pitanja za 7.200 osoba koje i danas, više od dvije decenije nakon završetka rata, žive u 121 kolektivnom centru širom države.

Senad Bratić, predsjednik Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika Narodne skupštine Republike Srpske, koji je organizator ovog susreta, izjavio je kako je planirano da se ovo pitanje riješi u roku od tri godine.

Namjera je izgraditi 2.611 stambenih jedinica neprofitnog socijalnog stanovanja u kojima će biti smješteni stanovnici kolektivnih centara.

Bratić je za BIRN istakao da je pitanje stanovanja sada na kolektivnoj volji svih nivoa vlasti.

“Politika je bila previše uključena u ovo pitanje. Sada, po prvi put, postoji volja da se ono riješi. Odlučili smo ovog puta da politiku stavimo sa strani i omogućimo ovim ljudima da žive pristojan život”, objasnio je on.

“Sada su se svi nivoi vlasti koji žele sarađivati i riješiti ovaj problem okupili zajedno, atmosfera je zaista dobra i mi idemo u tom pravcu”, rekao je.

Razvojna banka Vijeća Evrope ponudila je kredit od preko 61 milion eura za konačno zatvaranje kolektivnih centara, dodao je Bratić.

On je, međutim, upozorio da su mnogi ljudi koji žive u kolektivnim centrima stari, siromašni i lošeg zdravlja i da im je potrebna opsežnija pomoć od smještaja.

“Njima je, takođe, potrebna pomoć u sufinansiranju njihovih osnovnih životnih potreba”, rekao je on.

U međuvremenu, Marina Barreiro, šefica Sekcije za ljudska prava pri Misiji OSCE-a u BiH, izjavila je da je “važno da su predstavnici vlasti sa državnog, entitetskog i lokalnog nivoa zajednički usaglasili aktivnosti vezane za zatvaranje kolektivnih centara u BiH”.

“Nadamo se da će današnji zaključci biti usvojeni u svim nadležnim parlamentima, kako bi povratnici i raseljene osobe mogli ostvariti adekvatan pristup stambenom zbrinjavanju, medicinskim uslugama i zdravstvenom osiguranju, bez diskriminacije”, dodala je Barreiro.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vijest 13 Sep 17

BiH: Planiraju se novi domovi za raseljena lica

Vijest 18 Jul 17

Otvoren predmet protiv Dodika zbog „govora mržnje“

Vest 03 Apr 17

Kosovo osudilo napad na srpske povratnike

Istraživanje 16 Dec 16

Porodice raseljene u ratu još uvijek čekaju električnu energiju

Vest 09 Sep 16

Srbija će izgraditi 235 stanova za izbeglice iz rata

Vest 29 Aug 16

Osuđeni nasilni protesti protiv Srba sa Kosova

Dnevni bilten