Vijest 04 Aug 17

BiH: Obilježava se 25 godina od zatvaranja Omarske

Ovog vikenda biće obilježena 25. godišnjica od početka raspuštanja zatvorenika iz logora Omarska, koji su vodile snage bosanskih Srba u Prijedoru.

Emina Dizdarević
BIRN
Sarajevo
Fotografija sa komemoracije iz 2013. godine.

Preživjeli, predstavnici udruženja žrtava i drugi posjetioci obilježiće u nedelju 25 godina od početka raspuštanja zatvorenika iz prijedorskog logora Omarska i odati počast žrtvama.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor '92”, kazao je da će kolona prisutnih krenuti prema logoru od gradskog stadiona u Prijedoru.

Duratović se također prisjeća 20. jula 1992., kada je kao mladić od 17 godina, nakon akcije čišćenja u selu Bišćani, doveden u logor Omarska.

Tu je, kako je naveo, prošao kompletan „tretman” kao i svi ostali zatvorenici.

“Znači vođen na ispitivanje, pretučen, izgladnjavan. Sve što se radilo svima u logoru, prošli smo i mi maloljetnici, a pogotovo žene koje su bile tamo zatvorene, 37 žena koje su silovane nekoliko puta na dan”, prisjetio se Duratović.

Naveo je da je pozivnice za komemoraciju poslao zvaničnicima na svim nivoima vlasti i međunarodnim organizacijama.

“Svima onima koji bi trebali da povedu brigu o zaštiti prava, ne samo bivših logoraša, nego mnogih civilnih žrtava rata”, rekao je on za BIRN.

“Da dođu i vide da još uvijek u Omarskoj nema niti jedne spomen-ploče, niti jednog obilježja koje će podsjetiti na period od 25. maja do 21. augusta 1992. godine”, dodao je Duratović.

Oko 6.000 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca i žena bilo je zatvoreno u logoru Omarska, a oko 700 njih je ubijeno tokom tri mjeseca koliko je postojao ovaj logor, koji je formiran na početku rata u BiH.

Zatvoren je 21. avgusta 1992., kada je zadnja grupa zatočenika prebačena u logor Trnopolje.

Aktivista Sudbin Musić kaže kako je sramotno što na lokaciji na kojoj se nalazio logor ne postoji nikakvo spomen-obilježje.

“Sama činjenica da na svim tim prostorima ne postoji ni mrva nečega što bi podsjećalo na patnju i stradanja tih ljudi, pa ni u Omarskoj, govori u prilog tome koliko smo mi u BiH napredovali u suočavanju sa prošlošću”, naveo je Musić.

Pred Haškim tribunalom i Sudom BiH više osoba proglašeno je krivim za zločine u prijedorskim logorima, među kojima je i Omarska.

Zločini u Prijedoru, koji su prema haškim tužiocima dosegli nivo genocida, stavljaju se na teret i Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 25 Oct 17

Kosovо: Sačuvati predmete žrtava rata

Vest 23 Oct 17

Predloženi spomenik Đinđiću izazvao spor

Istraživanje 11 Oct 17

Zašto je Tudman oponašao generala Franca?

Istraživanje 03 Oct 17

Obilježavanje mjesta ratnog stradanja

Vijest 28 Sep 17

Revolt zbog naziva sportske dvorane u Sarajevu

Istraživanje 25 Sep 17

Koštana bolnica još uvijek proganja logoraše

Vijest 05 Sep 17

Ulice diljem bivše Jugoslavije i danas nose Titovo ime

Dnevni bilten