Vest 29 Nov 12

Beograd: Haški tribunal “pljunuo u lice srpskim žrtvama”

Srpski zvaničnici listom su osudili današnje oslobađanje Ramuša Haradinaja, tvrdeći da ono dokazuje da je Haški tribunal politički sud koji je uvredio srpske žrtve.

Marija Ristić
BIRN
Belgrade
Foto: Beta

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da presuda Haškog tribunala u četvrtak “nije bazirana na pravu i pravdi i da će podstaći separatizam u regionu”.

“Tribunal je, po svemu sudeći, osnovan mimo međunarodnog prava, formiran je da bi se sudilo srpskom narodu. Time se žele postići zacrtani ciljevi, koji su srpskoj javnosti već dobro poznati”, istakao je Nikolić.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će narednih dana Beograd odlučiti da li će nastaviti saradnju sa Tribunalom.

“Drugi put za 10 dana Haški tribunal je pljunuo u lice srpskim žrtvama i pokazao da nema međunarodne pravde i prava”, kazao je Selaković.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da Srbija treba da nastavi dijalog sa Prištinom uprkos haškoj presudi.

“Mi možemo da ne odemo na sledeću rundu razgovora, ali onda ćemo da čekamo 2014. godinu za otpočinjanje pregovora sa EU”, rekao je on.

“Hajde onda da vidimo šta nam je veći interes”, dodao je Dačić.

Haradinaj, bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i bivši premijer Kosova, i dvojica suoptuženih Idriz Baljaj i Ljahi Brahimaj oslobođeni su u četvrtak optužbi za ratne zločine.

Glavni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević ocenio je da je presuda nepravedna i rezultat neprofesionalne zaštite svedoka.

“Međutim, mi moramo da ostanemo hladne glave i da nastavimo saradnju u regionu”, dodao je on.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kazao je da će presuda dalje urušiti kredibilitet Tribunala i značajno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

“Javnost Srbije ima pravo na ljutnju i bes. Hag će u javnosti Srbije, bez sumnje, biti označen kao politički sud, a ne pravna institucija”, zaključio je Ljajić.

Nikolićeva vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) pozvala je vlasti da obustave sve razgovore sa Haškim tribunalom.

“Posle oslobađanja hrvatskih generala, ovo je drugo poniženje srpskih žrtava”, rečeno je u saopštenju stranke.

Bivši glavni pregovarač Srbije sa Kosovom Borislav Stefanović ocenio je da će oslobađanje dalje radikalizovati mnenje na Kosovo i ugroziti aktuelni dijalog jer će Priština sada zauzeti tvrđu poziciju.

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Aleksandar Vulin složio se da će sada biti teže za Srbiju da održi svoju poziciju u dijalogu, jer je presuda unapredila međunarodnu poziciju Kosova.

“Sa jedne strane Kosovo je dobilo ukidanje nadgledane nezavisnosti i osećaju se kao da su dobili nezavisnost, a sada im je Hag rekao da je sve što su radili da bi dobili tu nezavisnost, svako ubistvo koje je učinjeno da bi se ona dobila, zapravo opravdano”, rekao je Vulin.

Fond za humanitarno pravo, nevladina organizacija iz Beograda, saopštio je da presuda Haškog tribunala nije donela pravdu za žrtve zločina počinjenih u sukobu na Kosovu.

“Za prvi i ponovljeni postupak posebno je karakteristična manjkavost prilikom zaštite svedoka i neprofesionalizam istražitelja prilikom prikupljanja dokaza”, kaže se u saopštenju.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten