Vest 29 Nov 12

“Amnesti” pita ko je činio ratne zločine na Kosovu

Posle oslobađajuće presude Haškog tribunala trojici bivših komandanata OVK, humanitarna organizacija “Amnesti internešenel” postavlja pitanje da li će iko odgovarati za zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

“Amnesti internešenel” (AI) je, posle oslobađanja Ramuša Haradinaja, bivšeg premijera Kosova, i dvojice suoptuženih Idriza Baljaja i Ljahija Brahimaja, izdao saopštenje u kojem postavlja pitanje ko je kriv za ratne zločine nad kosovskim Srbima počinjene tokom rata.

“Današnja presuda postavlja pitanje – ako tri visoka bivša zvaničnika OVK nisu kriva, ko je onda počinio te zločine? Hoće li iko ikada biti doveden pred lice pravde?” rekao je Džon Dalhauzen, direktor organka AI za Evropu i Centralnu Aziju.

Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo je Haradinaja, Brahimaja i Baljaja optužbe za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu OVK koji je imao za cilj da se putem zarobljeničkih logora uspostavi kontola nad zapadnim Kosovom.

Ova trojka oslobođena je i optužbi za dela počinjena u logoru OVK u Jablanici 1998. godine – mučenje i ubistva Srba, Roma i Albanaca za koje se verovalo da su sarađivali sa srpskim snagama.

Prema podacima AI, pripadnici OVK oteli su i ubili oko 800 nealbanaca a do dana današnjeg na Kosovu je procesuiran samo mali broj osumnjičenih.

AI je pozvao Misiju vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) i kosovske vlasti da “urade sve što je u njihovoj moći da se odgovorni privedu pravdi”.

“Euleks je, prema međunarodnom pravu, zadužen za istragu i procesuisanje zločina, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. A opet je Euleks 2009. godine sve predmete (62) u vezi sa slučajevima otmice pripadnika manjinskih zajednica ustupio lokalnim tužilaštvima, gde su i sada, bez dalje istrage ili krivičnog gonjenja”, kaže AI.

“Kosovske vlasti su pokazale potpuno odsustvo političke volje da podrže istragu i procesuisanje tih otmica”, rekao je Dalhauzen.

“Ovo je postalo još jednom očigledno početkom ove nedelje, kada je premijer Hašim Tači osporio Euleksovo pravo da uhapsi bivšeg komandanta OVK i bivšeg ministra saobraćaja Fatmira Ljimaja, optuženog za otmicu, zarobljavanje i ubistva Albanaca i Srba.”

“U svetlu takvog očiglednog političkog uplitanja Vlade Kosova u pravosudne procese, važno je da Euleks vrati ta 62 predmeta u svoju nadležnost da bi se osiguralo da će se na Kosovu zadovoljiti pravda”, zaključio je Dalhauzen.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 15 Jan 18

Osmorici potvrđene kazne za masakr na Ovčari

Vijest 11 Jan 18

Potvrđena optužnica za zločin kod Donjeg Vakufa

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Vijest 30 Oct 17

Kazna zatvora za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Vest 26 Oct 17

Svedočenje o paljenju kuća u Ćuški

Vijest 24 Oct 17

Sud BiH: Optužbi za ratne zločine oslobođeno 60 Srba

Vijest 24 Oct 17

Srpski paramilitarci optuženi za masakr u hrvatskom selu

Dnevni bilten