Vest 08 Jan 13

Albanski premijer osudio najavljeno uklanjanje spomenika

Premijer Albanije Sali Beriša izjavio je da pretnja Srbije da će ukloniti spomenik palim albanskim borcima u Preševskoj dolini krši međunarodno pravo.

Besar Likmeta
BIRN
Tirana

“U svakoj slobodnoj zemlji lokalne a ne centralna vlast odlučuju koji će se istorijski ili kulturni spomenici podizati”, rekao je Beriša u saopštenju u nedelju.

Oduzimanje tog prava lokalnim vlastima predstavljalo bi “flagrantno kršenje evropskih konvencija o ljudskim pravima, lokalnoj autonomiji i manjinama, koje se Srbija kao članica Saveta Evrope obavezala da će poštovati”, dodao je on.

Premijer Srbije Ivica Dačić je upozorio da, ukoliko vlasti u Bujanovcu i Preševu, gradovima na jugu Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom, same ne sklone spomenik, centralna vlast će ga srušiti.

Dačić je rekao da je spomenik “otvorena provokacija i da njime želi da se pokaže da Srbija ne kontroliše deo svoje teritorije”.

Spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) otkriven je krajem novembra ispred opštinske zgrade u centru Preševa, u kojem živi oko 50.000 stanovnika albanske nacionalnosti.

Albanska gerila se 2000. godine kratko sukobila sa srpskim snagama bezbednosti.

OVPMB je rasformirana 2001. godine pošto je sklopljen mirovni sporazum uz posredstvo međunarodne zajednice, nakon čega je Vojska Jugoslavije (VJ), uz odobrenje NATO-a, ponovo ušla u demilitarizovanu tampon-zonu kod granice sa Kosovom.

Neki bivši pripadnici OVPMB-a pretili su u decembru oružanom pobunom ako se spomenik ukloni, javio je internet sajt “Preševa jone”.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 25 Oct 17

Kosovо: Sačuvati predmete žrtava rata

Vest 23 Oct 17

Predloženi spomenik Đinđiću izazvao spor

Istraživanje 11 Oct 17

Zašto je Tudman oponašao generala Franca?

Istraživanje 03 Oct 17

Obilježavanje mjesta ratnog stradanja

Vijest 28 Sep 17

Revolt zbog naziva sportske dvorane u Sarajevu

Istraživanje 25 Sep 17

Koštana bolnica još uvijek proganja logoraše

Vijest 05 Sep 17

Ulice diljem bivše Jugoslavije i danas nose Titovo ime

Dnevni bilten