По патот на правдата: Епизода 35

на-трагата-на-најбараните-лица-за-злосторствата-во-косово
Истражување

На трагата на најбараните лица за злосторства во Косово

Откако Интерпол издаде потерници по 17 поранешни српски борци, лицата што во 1999 година ги преживеале масовните убиства во косовските села во регионот на Ѓаковица, се надеваат дека се поблиску до правдата.


штрпци-последна-станица-на-фаталното-патување

Штрпци: Последна станица на фаталното патување

Пред дваесет и две години, српските паравоени сили, запреле воз во Босна и Херцеговина и од него симнале 20 патници, кои потоа ги убиле, а дури сега стана можно, поголемиот дел од осомничените, да се соочат со правдата.

лидерите-на-србија-најдоа-нови-внатрешни-непријатели

Лидерите на Србија најдоа нови „внатрешни непријатели“

Српскиот обвинител за воени злосторства, се најде под рафал на високи функционери, откако објави дека е можна истрага за началникот на Генераштабот на српската војска, врзано за неговата улога во конфликтот во Косово.

бих-семејното-насилство-над-жените-ги-оживува-воените-кошмари

БиХ: Семејното насилство над жените ги оживува воените кошмари

Жените, што во војната 1992-1995 во Босна и Херцеговина претрпеле трауми поради силување и сексуална злоупотреба, често потоа стануваат жртви на семејно насилство на нивните сопрузи.

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот

Балканот зафатен со хаотично градење споменици

По балканските конфликти, беа изградени стотици воени споменици, а многу влади не вршат никаква контрола за тоа колку јавни пари се потрошени, ниту дали новите споменици провоцираат етнички тензии.

Споменици на етничките поделби

На борци „херои“, жртви на масакр и наводни воени криминалци, низ цела поранешна Југославија им се подигнуваат нови споменици, а многу од нив иницираат спорови, што првично и доведоа до конфликти.

Југоносталгијата живее преку меморијалните споменици на Тито

Низ целиот Балкан се поставени споменици на некогашниот југословенски лидер Јосип Броз Тито, а во некои места тие сѐ уште се одржуваат од страна на оние што со задоволство се сеќаваат на старата држава.

Балканските споменици чудни и прекрасни

Од Боб Марли во Србија, до Џорџ Буш во Албанија, Балканот е полн со необични споменици на познати личности и политички големци, како и споменици посветени на минатите конфликти.

Политичарите ја преземаат контролата врз историјата на Албанија

Со забрзано трошење мотивирано од политички амбиции, во пресрет на изборите оваа година, во Албанија беа поставени серија на споменици на контроверзни историски личности со сомнителни естетски вредности.

Еден поинаков вид на сеќавање

Балканските земји треба да развијат култура на одбележување на сеќавањата, при што различни етнички групи, освен сопствените, ќе ги признаат страдањата и на другите, вели истражувачот од Сараево, Николас Мол.

Истражувања

аркановите-паравоени-сили-тигрите-што-ја-избегнаа-правдата

Аркановите паравоени сили: Тигрите што ја избегнаа правдата

Паравојниците предводени од озлогласениот воен командант Жељко Ражнатовиќ Аркан, се бореа на свој начин низ Босна и Херцеговина, Хрватска и Косово - зошто тогаш, поради злосторствата на нивната единица, никој од нив досега не е затворен?

учениците-на-балканот-учат-различна-историја-за-првата-светска-војна

Учениците на Балканот учат различна историја за Првата светска војна

Училиштата во земјите од поранешна Југославија, сто години по атентатот во Сараево, учат различна историја за причините за војната 1914-1918, како одраз на неодамнешните конфликти.

how-ex-yugoslav-states-funded-war-crimes-defendants-1

Како поранешните југословенски држави ги финансирале обвинетите за воени злосторства

Поранешните југословенски држави потрошиле речиси 40 милиони евра јавни средства за поддршка на осомничените за воени злосторства, во судските процеси пред Хашкиот трибунал, покажува истрагата на БИРН.

балканот-зафатен-со-хаотично-градење-споменици

Балканот зафатен со хаотично градење споменици

По балканските конфликти, беа изградени стотици воени споменици, а многу влади не вршат никаква контрола за тоа колку јавни пари се потрошени, ниту дали новите споменици провоцираат етнички тензии.

Истражувањe

аркановите-паравоени-сили-тигрите-што-ја-избегнаа-правдата Аркановите паравоени сили: Тигрите што ја избегнаа правдата

Паравојниците предводени од озлогласениот воен командант Жељко Ражнатовиќ Аркан, се бореа на свој начин низ Босна и Херцеговина, Хрватска и Косово - зошто тогаш, поради злосторствата на нивната единица, никој од нив досега не е затворен?

Партнери