косово-побара-екстрадиција-на-израелецот-осомничен-за-трговија-со-органи-01-13-2018
13 Jan 18 Косово побара екстрадиција на Израелецот осомничен за трговија со органи

Косовските власти побараа екстрадиција на Моше Харел, израелски државјанин, обвинет дека во 2008 година учествувал во трговија со органи на клиниката „Медикус“, лоцирана во близина на Приштина.

Повеќе
медицинската-сестра-го-повлече-исказот-во-случајот-медикус--10-25-2017
25 Oct 17 Медицинската сестра го повлече исказот во случајот „Медикус“

На повторното судење на три лица, обвинети за трговија со човечки органи, медицинска сестра што работелa на клиниката „Медикус“, лоцирана во близина на Приштина, го негираше исказот што го потпишала пред десет години, врзано за отстранување на бубрези на пациенти на оваа клиника.

Повеќе
во-клиниката-медикус-непотребно-отстранувани-бубрези-на-пациенти--09-21-2017
21 Sep 17 Во клиниката Медикус „непотребно отстранувани бубрези на пациенти“

Експерт по судска медицина, на повторното судење на три лица, кои првично беа осудени за вмешаност во трговија со човечки органи во клиниката „Медикус” во Косово, изјави дека на двајца пациенти бубрезите им биле отстранети, иако за тоа не постоела медицинска причина.

Повеќе
во-приштина-започна-обновено-судење-на-случајот-медикус--07-06-2017
06 Jul 17 Во Приштина започна обновено судење на случајот „Медикус“

Пред Основниот суд во Приштина, започна обновено судење на три лица, кои со првостепена пресуда беа осудени за трговија со човечки органи во клиниката „Медикус“.

Повеќе
судот-за-воени-злосторства-во-косово-чекор-поблиску-до-своето-формирање-06-15-2016
15 Jun 16 Судот за воени злосторства во Косово чекор поблиску до своето формирање

Советот на ЕУ усвои едногодишен буџет наменет за специјалните совети, со што новиот суд за воени злосторства со седиште во Хаг, е чекор поблиску до почетокот на своето функционирање.

Повеќе
судот-за-воени-злосторства-на-косово-чека-одобрување-од-холандските-пратеници-05-17-2016
17 May 16 Судот за воени злосторства на Косово чека одобрување од холандските пратеници

Новиот суд во Хаг, пред кој ќе им се суди на поранешни борци на Ослободителната војска на Косово, ОВК, сѐ уште чека на ратификација на холандскиот парламент и на средства од буџетот на ЕУ.

Повеќе
осуденик-за-трговија-со-органи-во-косово-не-се-појави-на-издржување-на-казната-03-25-2016
25 Mar 16 Осуденик за трговија со органи во Косово не се појави на издржување на казната

Арбен Дервиши, кој беше осуден за трговија со човечки органи во клиниката „Медикус“ во Приштина, не ја испочитува одлуката на судот и во петок не се јави во затвор на издржување на казната, како што му беше наложено.

Повеќе
потврдени-казните-на-тројца-осудени-за-трговија-со-органи-во-косово-03-03-2016
03 Mar 16 Потврдени казните на тројца осудени за трговија со органи во Косово

Апелацискиот суд во Приштина, им ја потврди казната затвор на три лица, осудени за организиран криминал во врска со трговија со човечки органи на клиниката Медикус, Косово, во 2008 година, додека две лица беа ослободени.

Повеќе
јахјага-критикувана-заради-потпишување-на-договорот-за-специјалниот-суд-03-01-2016
01 Mar 16 Јахјага критикувана заради потпишување на договорот за специјалниот суд

Правни експерти велат дека договорот што го потпиша претседателката на Косово, Атифете Јахјага со Холандија, со која оваа земја станува домаќин на новиот суд пред кој ќе им се суди на припадници на Ослободителната војска на Косово, треба да биде одобрен од страна на парламентот.

Повеќе
јахјага-потпиша-договор-за-специјалниот-суд-со-холандија-02-29-2016
29 Feb 16 Јахјага потпиша договор за специјалниот суд со Холандија

Претседателката на Косово, Атифете Јахјага, потпиша договор со Холандија, со кој се овозможува почеток на работата на новиот суд, пред кој ќе им се суди на поранешни припадници на Ослободителната војска на Косово (ОВК), за наводни злосторства извршени од 1999 година до 2000 година.

Повеќе
србија-бара-нигерија-да-сослуша-сведок-во-случајот-со-трговија-со-органи-на-косово-02-11-2016
11 Feb 16 Србија бара Нигерија да сослуша сведок во случајот со трговија со органи на Косово

Обвинителството за воени злосторства на Србија, побара од Нигерија да го сослуша лекарот кој обвини државен нигеријски гувернер и министерот за надворешни работи на Косово, Хашим Тачи, за трговија со човечки органи.

Повеќе
турски-лекар-осомничен-за-трговија-со-човечки-органи-даде-изјава-во-приштина-02-10-2016
10 Feb 16 Турски лекар осомничен за трговија со човечки органи даде изјава во Приштина

Кенан Демиркол, турскиот лекар кого косовските власти го обвинија за трговија со човечки органи, даде изјава во Приштина, во замена за стопирање на потерницата на Интерпол за негово апсење.

Повеќе
хаг-ќе-биде-домаќин-на-новиот-суд-за-воени-злосторства-01-15-2016
15 Jan 16 Хаг ќе биде домаќин на новиот суд за воени злосторства

Долгоочекуваниот специјален суд, пред кој ќе им се суди на припадници на Ослободителната војска на Косово, ОВК, за воени злосторства и поствоени кривични дела, како што беше соопштено, ќе се формира оваа година во Хаг.

Повеќе
косово-осудени-за-трговија-со-органи-поднесоа-жалби-на-пресудите-11-05-2015
05 Nov 15 Косово: Осудени за трговија со органи поднесоа жалби на пресудите

Пет лица, прогласени за виновни за учество во нелегална трговија со бубрези на клиника во Приштина,пред Aпелацискиот суд изјавија дека се невини и дека нивното судење било со пропусти.

Повеќе
поранешен-припадник-на-овк-притворен-за-злосторства-во-албанија-10-08-2015
08 Oct 15 Поранешен припадник на ОВК притворен за злосторства во Албанија

Косовски суд му одреди едномесечен притвор на поранешниот водач на Ослободителната војска на Косово, ОВК, Џемшит Красниќи, осомничен за воени злосторства во Албанија.

Повеќе

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот