хашкиот-трибунал-воведува-видеокомуникација-за-притворениците-10-20-2017
20 Oct 17 Хашкиот трибунал воведува видеокомуникација за притворениците

Механизмот за меѓународни кривични трибунали (ММКТ) во Хаг, воведува пилот-проект кој ќе им овозможи на притворениците користење на видеоповици.

Повеќе
караџиќ-побара-дозвола-да-добие-лаптоп-и-да-користи-интернет-и-скајп-10-12-2017
10 Oct 17 Караџиќ побара дозвола да добие лаптоп и да користи интернет и скајп

Поранешниот претседател на Република Српска, Радован Караџиќ, побара од судот во Хаг, да му биде дозволено да користи лаптоп во притворот, бидејќи има болки во грбот поради седење пред статичен комјутер.

Повеќе
младиќ-и-караџиќ-ќе-добијат-10-000-евра-од-владата-на-рс-07-14-2017
14 Jul 17 Младиќ и Караџиќ ќе добијат 10.000 евра од Владата на РС

Владата на Република Српска (РС) оваа година ќе им додели финансиска подршка во висина од 10.000 евра на Ратко Младиќ и Радован Караџиќ, на кои им се суди во Хашкиот трибунал.

Повеќе
караџиќ-побара-дозвола-да-инсталира-скајп-на-својот-компјутер-06-13-2017
13 Jun 17 Караџиќ побара дозвола да инсталира Скајп на својот компјутер

Поранешниот претседател на Република Српска (РС), Радован Караџиќ, од Хашкиот трибунал побара дозвола да користи Скајп во притворот, за да може да комуницира со семејството.

Повеќе
караџиќ-за-начините-на-кои-се-обидувал-да-го-избегне-апсењето-05-04-2017
04 May 17 Караџиќ за начините на кои се обидувал да го избегне апсењето

Поранешниот водач на босанските Срби, Радован Караџиќ, кој се жалеше на пресудата со која беше осуден за геноцид и други воени злосторства, во интервју за српскиот весник „Вечерње новости“, говори како се маскирал за да го избегне апсењето.

Повеќе
караџиќ-побара-отфрлање-на-жалбата-на-обвинителството-03-16-2017
16 Mar 17 Караџиќ побара отфрлање на жалбата на обвинителството

Радован Караџиќ, побара од надлежниот суд на ООН, да ја отфрли жалбата на хашките обвинители со која тие бараат зголемување на неговата казна од 40 години на доживотен затвор, како и да биде прогласен за виновен за геноцид, извршен во седум босански општини во 1992 година.

Повеќе
отфрлени-наводите-на-караџиќ-за-малигните-заболувања-во-шевенинген-02-01-2017
01 Feb 17 Отфрлени наводите на Караџиќ за малигните заболувања во Шевенинген

Медицински тим ги отфрли тврдењата на поранешниот водач на босанските Срби, Радован Караџиќ, за појава на абнормално висок степен на малигнитет кај обвинетите за воени злосторства, кои се наоѓаат во притворот во Шевенинген.

Повеќе
интервју-на-радован-караџиќ-ги-налути-преживеаните-лица-од-сребреница-12-15-2016
16 Dec 16 Интервју на Радован Караџиќ ги налути преживеаните лица од Сребреница

Преживеаните лица од Сребреница ја осудија изјавата на поранешниот претседател на Република Српска, РС, Радован Караџиќ, дадена во неговото последно интервју, во која вели дека жртвите од масакрот во Сребреница биле воени затвореници, а не цивили.

Повеќе
караџиќ-злосторствата-во-сребреница-ги-извршија-предавници-на-српскиот-народ--12-08-2016
08 Dec 16 Караџиќ: Злосторствата во Сребреница ги извршија „предавници на српскиот народ“

Поранешниот претседател на Република Српска, Радован Караџиќ, кој е осуден за геноцид во Сребреница, во едно од своите ретки интервјуа, вели дека злосторствата ги извршиле „предавници на српскиот народ“.

Повеќе
караџиќ-поднесе-жалба-на-пресудата-со-која-беше-осуден-12-05-2016
05 Dec 16 Караџиќ поднесе жалба на пресудата со која беше осуден

Поранешниот претседател на Република Српска, Радован Караџиќ, поднесе жалба на пресудата со која Хашкиот трибунал го осуди на 40 години затвор, за геноцид и злосторства против човештвото.

Повеќе
кривична-пријава-заради-одликување-на-воени-злосторници-11-29-2016
29 Nov 16 Кривична пријава заради одликување на воени злосторници

Невладина организација од Босна и Херцеговина, поднесе кривична пријава до Обвинителството на БиХ, заради признанијата што на осуденици за воени злосторства, меѓу кои е и Радован Караџиќ, им ги додели босанскиот ентитет, Република Српска (РС).

Повеќе
ќе-бидат-испитани-наводите-на-караџиќ-за-малигни-заболувања-во-шевенинген-11-16-2016
16 Nov 16 Ќе бидат испитани наводите на Караџиќ за малигни заболувања во Шевенинген

Хашкиот трибунал отвори медицинска истрага во врска со наводите на Радован Караџиќ, дека во притворот во Шевенинген, зачестиле малигните заболувања.

Повеќе
црна-гора-петиција-за-одземање-на-книжевната-награда-на-караџиќ-09-13-2016
13 Sep 16 Црна Гора: Петиција за одземање на книжевната награда на Караџиќ

Во Црна Гора е покрената петиција со која се бара од властите, на поранешниот водач на босанските Срби, Радован Караџиќ, да му биде одземена книжевната награда која му е доделена во 1993 година.

Повеќе
за-жалбата-на-караџиќ-508-797-долари-09-07-2016
07 Sep 16 За жалбата на Караџиќ 508.797 долари

Трибуналот на ООН за воени злосторства одобри 508.797 долари за подготовка на жалбата на поранешниот политички водач на босанските Срби, Радован Караџиќ, на пресудата со која тој беше осуден за геноцид и злосторства против човештвото.

Повеќе
радован-караџиќ-најави-жалба-на-пресудата-за-геноцид-07-22-2016
22 Jul 16 Радован Караџиќ најави жалба на пресудата за геноцид

Поранешниот претседател на Република Српска (РС), Радован Караџиќ, поднесе најава за жалба против пресудата на Хашкиот трибунал со која е осуден на 40 години затвор за геноцид и за злосторства против човештвото.

Повеќе

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот