косово-побара-екстрадиција-на-израелецот-осомничен-за-трговија-со-органи-01-13-2018
13 Jan 18 Косово побара екстрадиција на Израелецот осомничен за трговија со органи

Косовските власти побараа екстрадиција на Моше Харел, израелски државјанин, обвинет дека во 2008 година учествувал во трговија со органи на клиниката „Медикус“, лоцирана во близина на Приштина.

Повеќе
косово-под-притисок-на-француско-германска-делегација-поради-специјалниот-суд-01-10-2018
11 Jan 18 Косово под притисок на француско-германска делегација поради специјалниот суд

Косово се најде под притисок на германски и француски претставници, поради обидите да се спречи работата на специјалниот суд на Косово, кој носи назив Специјализирани совети и Специјализирано обвинителство на Косово, пред кој треба да им се суди на поранешни припадници на Ослободителната војска на Косово (ОВК).

Повеќе
косово-критики-поради-обидот-да-се-спречи-работата-на-специјалниот-суд-01-09-2018
10 Jan 18 Косово: Критики поради обидот да се спречи работата на специјалниот суд

Лица што ја преживеале војната во 1999 година во Косово и активисти за човекови права, ги критикуваа обидите на пратениците во Приштина да го спречат функционирањето на Специјализираните совети, пред кои треба да им се суди на поранешни припадници на Ослободителната војска на Косово (ОВК).

Повеќе
кадри-весели-пратениците-не-можат-да-ja-стопираат-работата-на-специјалниот-суд-01-08-2018
08 Jan 18 Кадри Весели: Пратениците не можат да ja стопираат работата на специјалниот суд

Претседателот на Собранието на Косово и лидер на владејачката Демократска партија на Косово (ПДК), Кадри Весели, изјави дека новите Специјализирани совети со седиште во Хаг, пред кои ќе им се суди на поранешни припадници на ОВК, се неправедни, но оти обидите на пратениците да ја сопрат нивната работа, нема да успеат.

Повеќе
бирн-ја-објави-својата-е-книга-за-судот-за-воени-злосторства-на-косово-10-30-2017
01 Nov 17 БИРН ја објави својата е-книга за судот за воени злосторства на Косово

Балканска истражувачка мрежа објави е-книга за Специјализираните советите на Косово, со цел да го подобри разбирањето за новоформираниот суд, пред кој ќе бидат кривично гонети поранешни припадници на Ослободителната војска на Косово, ОВК, за злосторства извршени за време и по војната во Косово.

Повеќе
конечно-одобрен-правилникот-за-постапка-и-докази-на-новиот-специјален-суд-на-косово-06-28-2017
28 Jun 17 Конечно одобрен правилникот на новиот специјален суд на Косово

Специјализираниот совет на косовскиот Уставен суд, ја одобри изменета на Правилникот за постапка и докази на новиот специјален суд на Косово, пред кој ќе им се суди на поранешни припадници на ОВК.

Повеќе
лидерите-на-поранешна-овк-имаат-клучна-улога-на-изборите-во-косово-06-09-2017
09 Jun 17 Лидерите на поранешна ОВК имаат клучна улога на изборите во Косово

Поранешните челници на Ослободителната војска на Косово (ОВК) имаат главна улога во тековната изборна кампања во Косово, и покрај можноста некои од нив да бидат процесирани од страна на новиот суд за воени злосторства.

Повеќе
специјалниот-суд-на-косово-треба-да-преиспита-дел-од-одредбите-во-правилникот-04-26-2017
26 Apr 17 Специјалниот суд на Косово треба да преиспита дел од одредбите во правилникот

Откако Уставниот суд на Косово констатира дека дел од новите процедурални правила на судот, не се во согласност со уставот на Косово, судот, пред кој ќе се најдат некои поранешни борци на ОВК, ќе треба да направи одредени промени, што повторно ќе ги одложи кривичните гонења.

Повеќе
специјалниот-суд-на-косово-го-усвои-својот-правилник-03-28-2017
28 Mar 17 Специјалниот суд на Косово го усвои својот правилник

Со усвојување на правилникот, Сепцијализираните совети, со седиште во Хаг, пред кои ќе им се суди на поранешни припадници на Ослободителната војска на Косово (ОВК), веќе во мај можат да станат оперативни.

Повеќе
тачи-косово-е-заробено-од-минатото--03-01-2017
01 Mar 17 Тачи: Косово е „заробено во минатото“

Претседателот на Косово, Хашим Тачи, изјави дека Комисијата за вистина и помирување, чиешто формирање тој го предложи, би можела да помогне да се запре етничката омраза, иако некои експерти ги доведуваат во прашање неговите мотиви за формирање на ова тело.

Повеќе
иса-мустафа-новиот-суд-нема-да-ја-извалка-војната-на-овк-02-21-2017
21 Feb 17 Иса Мустафа: Новиот суд нема да ја извалка војната на ОВК

Косовскиот премиер, Иса Мустафа, изјави дека новиот суд во Хаг, формиран за пред него да им се суди на поранешни припадници на Ослободителната војска на Косово (ОВК), нема да му нанесе штета на наследството на конфликтот, кој се водеше во Косово од 1998 до 1999 година.

Повеќе
еу-именува-19-судии-на-новиот-суд-за-воени-злосторства-во-косово-02-07-2017
07 Feb 17 ЕУ именува 19 судии на новиот суд за воени злосторства на Косово

Европската унија именува 19 судии на Специјализираните совети со седиште во Хаг, пред кои за наводни воени злосторства извршени во 90-тите години, ќе им суди на високи припадници на Ослободителната војска на Косово (ОВК).

Повеќе
екатерина-трендафилова-прв-претседател-на-специјалниот-суд-на-косово-12-14-2016
14 Dec 16 Екатерина Трендафилова прв претседател на специјалниот суд на Косово

Поранешниот судија на Меѓународниот кривичен суд (МКС), Екатерина Трендафилова, e назначенa за претседател на новиот специјален суд со седиште во Хаг, пред кој ќе им се суди на поранешните борци на Ослободителната војска на Косово (ОВК).

Повеќе
србија-очекува-новиот-суд-да-ги-процесира-воените-злосторства-во-косово-11-11-2016
11 Nov 16 Србија очекува новиот суд да ги процесира воените злосторства во Косово

Српскиот премиер изјави дека очекува, новото Специјализирано обвинителство на Косово, кое ќе се занимава со злосторствата што наводно ги извршиле припадниците на Ослободителната војска на Косово (ОВК), да покрене обвиненија.

Повеќе
швендиман-во-посета-на-приштина-и-белград-11-07-2016
07 Nov 16 Швендиман во посета на Приштина и Белград

Дејвид Швендиман, главниот обвинител на новоформираниот специјален суд, пред кој ќе им се суди на поранешни припадници на Ослободителната војска на Косово (ОВК), за воени злосторства извршени во 90-тите години, оваа недела ќе пристигне во прва официјална посета на Србија и на Косово.

Повеќе

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот