брамерц-ќе-ја-пријави-хрватска-во-советот-за-безбедност-10-17-2017
17 Oct 17 Брамерц ќе ја пријави Хрватска во Советот за безбедност

Главниот обвинител на Хашкиот трибунал, Серж Брамерц, изјави дека ќе ја пријави Хрватска во Советот за безбедност на ООН, поради несоработката со Босна и Херцеговина.

Повеќе
бих-жртвите-на-војната-гo-осудија-ослободувањето-на-помагачите-на-младиќ-08-23-2017
23 Aug 17 БиХ: Жртвите на војната гo осудија ослободувањето на помагачите на Младиќ

Експертите и жртвите на војната во Босна и Херцеговина, ја критикуваа пресудата на Апелацискиот суд во Белград, со која десет лица беа ослободени од обвинението дека му помагале на поранешниот командант на Војската на Република Српска, ВРС, Ратко Младиќ, да ја избегне правдата.

Повеќе
генерал-на-врс-виновен-за-криење-на-ратко-младиќ-08-22-2017
22 Aug 17 Генерал на ВРС виновен за криење на Ратко Младиќ

Апелацискиот суд во Белград го прогласи пензионираниот генерал на Војската на Република Српска (ВРС), Марко Лугоња, за виновен, бидејќи во 2002 година, во својот стан, го криел тогашниот хашки бегалец, Ратко Младиќ.

Повеќе
србија-реагираше-на-инсистирањето-на-трибуналот-за-екстрадиција-на-радикалите-06-08-2017
08 Jun 17 Србија реагираше на инсистирањето на Трибуналот за екстрадиција на радикалите

На инсистирањето на Хашкиот трибунал, Србија да го исполни барањето за екстрадиција на тројцата членови на Српската радикална партија, властите во Белград со одговор дека случајот е затворен.

Повеќе
од-оон-побарано-да-изврши-притисок-врз-србија-заради-екстрадиција-на-тројцата-радикали-06-07-2017
07 Jun 17 Од ООН побарано да изврши притисок врз Србија заради екстрадиција на тројцата радикали

Претседателот на Хашкиот трибунал побара од Советот за безбедност на ООН да преземе акција, со која конечно ќе се обезбеди апсење на тројцата членови на Српската радикална партија, СРП, од страна на Белград.

Повеќе
бих-и-хрватска-повикани-да-помогнат-да-се-исплати-долгот-на-праљак-03-22-2017
23 Mar 17 БиХ и Хрватска повикани да помогнат да се исплати долгот на Праљак

Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија (МКТЈ) ги повика Босна и Херцеговина и Хрватска, да помогнат да се исплати долгот од 2, 8 милиони евра, на поранешниот началник на Главниот штаб на Хрватскиот совет за одбрана (ХВО), Слободан Праљак, кој пред Хашкиот трибунал води жалбена расправа.

Повеќе
мктј-ги-повика-земјите-членки-на-оон-да-ги-уапсат-бараните-радикали-11-29-2016
30 Nov 16 МКТЈ ги повика земјите членки на ООН да ги уапсат бараните радикали

Хашкиот трибунал ги обелодени меѓународните потерници по тројцата српски политичари, членови на Српската радикална партија (СРС), кои овој суд ги бара заради заплашување на сведоци, и ги повика земјите членки на ООН, ако е можно, да ги уапсат.

Повеќе
хашкиот-трибунал-отвора-информативен-центар-во-сараево-11-28-2016
28 Nov 16 Хашкиот трибунал отвора информативен центар во Сараево

Хашкиот трибунал во вторник ќе потпише договор за отворање на информативен центар во сараевската Вијечница, кој ќе понуди пристап до сите јавни документи од судењата кои се одвивале пред овој суд.

Повеќе
хашкиот-трибунал-повторно-ја-обвини-србија-за-несоработка-09-15-2016
15 Sep 16 Хашкиот трибунал повторно ја обвини Србија за несоработка

Судиите на Хашкиот трибунал соопштија дека Белград одбива да ги исполни своите обврски и да му ги предаде на Хаг тројцата членови на Српската радикална партија (СРП) на Воислав Шешељ, на кои треба да им се суди по обвинението за заплашување на сведоци.

Повеќе
архивата-на-хашкиот-трибунал-наскоро-во-сараево-и-во-сребреница-08-05-2016
05 Aug 16 Архивата на Хашкиот трибунал наскоро во Сараево и во Сребреница

Хашкиот трибунал е во завршна фаза на преговори за формирање на информативни центри во Сараево и во Сребреница, кои би ја добиле архивата на Судот.

Повеќе
хашкиот-трибунал-ѝ-наложи-на-србија-да-ги-екстрадира-членовите-на-срс-08-02-2016
02 Aug 16 Хашкиот трибунал ѝ наложи на Србија да ги екстрадира членовите на СРС

Судот на ООН донесе одлука во која се вели дека Србија има меѓународна законска обврска да соработува во случајот што се води против тројца членови на Српската радикална партија, во кој тие се обвинети за непочитување на судот, а кои Белград одбива да ги екстрадира во Хаг.

Повеќе
ослободен-љубомир-боровчанин-осуден-за-злосторства-во-сребреница-08-02-2016
02 Aug 16 Ослободен Љубомир Боровчанин осуден за злосторства во Сребреница

Поранешното официјално лице на полицијата на Република Српска, РС, Љубомир Боровчанин, кој беше осуден на 17 години затвор за помагање на убиствата на Бошњаците од Сребреница, беше ослободен откако отслужи две третини од казната.

Повеќе
станишиќ-и-жупљанин-во-очекување-на-конечната-пресуда-06-29-2016
30 Jun 16 Станишиќ и Жупљанин во очекување на конечната пресуда

Хашкиот трибунал треба да им ја изрече конечната пресуда на двајцата поранешни високи полициски функционери на босанскиот ентитет, Република Српска (РС), Миќо Станишиќ и Стојан Жупљанин, кои неправосилно беа осудени за прогон на несрпското население.

Повеќе
хашкиот-трибунал-ја-обвини-србија-за-несоработка-06-09-2016
09 Jun 16 Хашкиот трибунал ја обвини Србија за несоработка

Судот на ООН за воени злосторства во Хаг, ја обвини Србија за кршење на договорот за соработка и за поткопување на напорите на судот, во спроведувањето на правдата, бидејќи не уапсила тројца членови на Српската радикална партија (СРП), обвинети за заплашување на сведоци.

Повеќе
србија-обвинета-за-несоработка-со-хашкиот-трибунал-05-19-2016
19 May 16 Србија обвинета за несоработка со Хашкиот трибунал

По одлуката на Вишиот суд во Белград, да не ги екстрадира тројцата членови на Српска радикална партија (СРП) во Хашкиот трибунал, кој ги бара заради заплашување на сведоци, Хрватска ја обвини Србија за несоработка.

Повеќе

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот