од-бих-се-бара-забрзување-на-процесирањето-на-воените-злосторства-09-11-2017
12 Sep 17 Од БиХ се бара забрзување на процесирањето на воените злосторства

БиХ не им обезбедила пристап до правдата на илјадници жени, силувани во војната 1992-1995 година во оваа држава, таа мора да го забрза кривичното гонење на извршителите на овие дела и мора да им обезбеди отштета на жртвите, се вели во последниот извештај на Амнести Интернешнл, АИ.

Повеќе
обсе-зголемен-број-на-обработени-случаи-на-сексуално-насилство-во-бих-06-21-2017
21 Jun 17 ОБСЕ: Зголемен број на обработени случаи на сексуално насилство во БиХ

Во последните три години, судовите и обвинителствата во БиХ обработиле повеќе случаи на сексуално насилство извршено во вооружениот конфликт во оваа држава, отколку во минатото, но пред нив има уште многу работа, се вели во најновиот извештај на ОБСЕ.

Повеќе
критики-до-бих-бидејќи-не-ја-исполнила-обврската-кон-жртвите-на-силување-03-13-2017
13 Mar 17 Критики до БиХ бидејќи не ја исполнила обврската кон жртвите на силување

Меѓународната организација за човекови права, Амнести интернешнал, ја критикуваше владата на Босна и Херцеговина, бидејќи не донела закони со кои ќе им помогне на илјадниците жртви на сексуално насилство, извршено во војната во оваа држава.

Повеќе
жртвите-на-воено-сексуално-насилство-во-бих-се-борат-за-отштета-09-09-2016
09 Sep 16 Жртвите на воено сексуално насилство во БиХ се борат за отштета

Во Босна и Херцеговина се донесени само три пресуди на државно ниво, во предмети во кои се судело за воени злосторства, со кои се наложува исплата на компензација за жртвите на сексуално насилство, но досега ниту една од нив не добила никакви пари.

Повеќе
осуден-за-силување-во-војната-во-бих-не-ѝ-платил-отштета-на-жртвата-06-09-2016
09 Jun 16 Осуден за силување во војната во БиХ, не ѝ платил отштета на жртвата

И покрај одлуката на судот, поранешниот припадник на Војската на Република Српска, ВРС, Славко Савиќ, не ѝ платил 15.000 евра отштета на жената што ја силувал за време на војната во БиХ, во местото Вогошќа, во близина на Сараево.

Повеќе
фбих-ќе-формира-комисија-за-проценка-на-жртвите-на-воено-силување-04-15-2016
18 Apr 16 ФБиХ ќе формира комисија за проценка на жртвите на воено силување

Босанскиот ентитет, Федерација Босна и Херцеговина, планира да формира нова комисија која ќе врши проценка дали жртвите на силување во војната имаат право на надомест, а здруженијата на жртви се скептични во врска со исходот.

Повеќе
во-војната-во-бих-над-20-000-сексуално-малтретирани-жени-09-28-2015
29 Sep 15 Во војната во БиХ над 20.000 сексуално малтретирани жени

Повеќе од 20.000 жени биле силувани или сексуално злоупотребени за време на босанскиот конфликт, 1992-1995, оставајќи како последица траума низ цела земјата, вели едно ново истражување.

Повеќе
косово-планирани-бенефиции-за-жртвите-на-силување-во-војната
22 Jun 15 Косово: Планирани бенефиции за жртвите на силување во војната

Лицата што биле сексуално малтретирани за време на војната во Косово, 1988-1999, наскоро ќе можат да аплицираат за парична помош, без да обезбедат сведоци што би ги поткрепиле нивните тврдења.

Повеќе
донација-на-фустани-за-жртвите-на-сексуално-воено-насилство-во-косово
10 Jun 15 Донација на фустани за жртвите на сексуално воено насилство во Косово

Донацијата на фустани е дел од кампањата за подигање на свеста за жртвите на сексуално насилство извршено во војната, кои остануваат маргинализирани во косовското општество.

Повеќе
бих-жртвите-на-силување-во-војната-треба-да-проговорат
09 Apr 15 БиХ: Жртвите на силување во војната треба да проговорат

На илјадници жртви на сексуално насилство од конфликтот во 90-тите години, кои никогаш не проговориле за нивните страдања, треба да им се помогне, за да се стави крај на „циклусот на молчење“, беше речено на конференција во Сараево.

Повеќе
косово-петицијата-до-оон-одложена-поради-политичката-криза
11 Dec 14 Косово: Петицијата до ООН одложена поради политичката криза

Врачувањето на петицијата со која се бара од Обединетите нации да направат извештај за случаите на силување за време на војната во Косово, потпишана од над 115.000 лица, било одложено поради неодамнешната политичка криза во земјата.

Повеќе
уапсен-осомничен-за-силување-извршено-во-војната-во-грбавица
01 Dec 14 Уапсен осомничен за силување извршено во војната во Грбавица

Поранешниот српски парамилитарец, Милкан Гојковиќ, е уапсен под сомнение дека силувал жена во населбата Грбавица во Сараево во 1992 година.

Повеќе
во-бих-презентиран-протокол-за-сексуално-насилство
20 Nov 14 Во БиХ презентиран протокол за сексуално насилство

Во Сараево во средата беше промовиран меѓувладиниот Протокол за истражување и документирање на сексуалното насилство во конфликтите, со порака оти од витално значење е да се осигура дека нема клима за неказнивоста на ваквите злосторства.

Повеќе
двајца-косовски-срби-ослободени-од-обвиненијата-за-силување-во-војната
02 Oct 14 Двајца косовски Срби ослободени од обвиненијата за силување во војната

Врховниот суд во Приштина, ослободи двајца косовски Срби, обвинети дека во април 1999 година, за време на војната, силувале 16-годишно албанско девојче.

Повеќе
шест-години-затвор-за-силување-на-малолетничка-во-војната-во-бих
19 Sep 14 Шест години затвор за силување на малолетничка во војната во БиХ

Поранешниот припадник на војската на Република Српска, ВРС, Душко Солеса, е осуден на шест години затвор за силување на малолетничка, во општина Бихаќ, северозападна Босна и Херцеговина, во 1992 година.

Повеќе

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот