протест-на-жени-во-црно-кои-побараа-отштета-за-убиените-бошњаци-од-сјеверин-10-20-2017
20 Oct 17 Протест на „Жени во црно“, кои побараа отштета за убиените Бошњаци од Сјеверин

Организацијата, „Жени во црно“, ја одбележа 25-годишнината од смртта на 16 Бошњаци од Сјеверин, Србија, кои беа киднапирани и убиени од српските сили во БиХ.

Повеќе
отфрлена-тужбата-на-потомците-на-жртвите-од-втората-светска-војна-против-хрватска-10-02-2017
02 Oct 17 Отфрлена тужбата на потомците на жртвите од Втората светска војна против Хрватска

Судот во Чикаго ја отфрли тужбата на потомците на жртвите од Втората светска против Хрватска, случај кој беше проследен со наводи за кражба на идентитет, бидејќи адвокатот на тужителите не се појави пред судот.

Повеќе
отштета-за-жртвите-на-воените-злосторства-во-црна-гора-09-07-2017
08 Sep 17 Отштета за жртвите на воените злосторства во Црна Гора

Жртвите на воените злосторства извршени на територијата на Црна Гора во 90-тите години, ќе добијат околу 1,35 милиони евра компензација од оваа држава, како дел од нејзините напори за исполнување на условите за пристап во ЕУ, кои се однесуваат на правдата.

Повеќе
бизарна-пресвртница-во-случајот-на-жртвите-на-усташкиот-режим-против-хрватска-09-01-2017
01 Sep 17 Бизарна пресвртница во случајот на жртвите на усташкиот режим против Хрватска

Обвинение за кражба на идентитет, изчезнат адвокат и закани за уништување на хрватскиот туризам, го следат судењето против Хрватска, кое се води пред американски суд, а по тужба на потомците на жртвите на усташките злосторства, со која се бара компензација.

Повеќе
илија-јуришиќ-ја-тужи-србија-за-годините-поминати-во-притвор-06-27-2017
27 Jun 17 Илија Јуришиќ ја тужи Србија за годините поминати во притвор

Поранешниот припадник на полицијата во Тузла, Босна и Херцеговина, Илија Јуришиќ, ја тужи Србија, од која бара надомест поради три и пол години поминати во притвор, по неговото апсење врз основа на обвинението за воени злосторства.

Повеќе
жртвите-што-настрадале-во-експлозија-на-мини-од-косово-бараат-компензација-од-србија-06-22-2017
22 Jun 17 Жртвите што настрадале во експлозија на мини од Косово бараат компензација од Србија

Здружението на цивилни жртви повредени од мини oд Косово, побара од Србија да им исплати компензација на лицата што за време и по војната, биле повредени во експлозија на мина, а од властите во Приштина побараа да го постават ова прашање во Брисел.

Повеќе
критики-до-оон-поради-одбивањето-да-им-исплати-отштета-на-ромите-жртви-на-труење-06-01-2017
01 Jun 17 Критики до ООН поради одбивањето да им исплати отштета на Ромите, жртви на труење

Европскиот центар за правата на Ромите и други ромски организации, го осудија одбивањето на ООН, на косовските Роми, кои беа жртви на труење со олово, да им исплати отштета.

Повеќе
бих-потребен-е-државен-фонд-за-отштета-на-жртвите-на-воените-злосторства-04-28-2017
28 Apr 17 БиХ: Потребен е државен фонд за отштета на жртвите на воените злосторства

Иако во изминатите две години, се донесени шест пресуди за воени злосторства, со кои е наложена исплата на надомест за нематеријална штета, ниту една жртви сѐ уште не добила обештетување, беше речено на тркалезната маса што се одржа во Сараево.

Повеќе
критика-кон-балканските-држави-врзано-за-враќање-на-одземениот-имот-04-25-2017
25 Apr 17 Критика кон балканските држави врзано за враќање на одземениот имот

Босна и Херцеговина не ги исполнила своите обврски според меѓународната декларација за враќање на имотот запленет за време на Втората светска војна, но и другите балкански земји целосно не се усогласиле со своите обврски.

Повеќе
јаздгерди-ја-предупреди-хрватска-поради-фашистичките-симболи-03-24-2017
24 Mar 17 Јаздгерди ја предупреди Хрватска поради фашистичките симболи

За време на посетата на Хрватска, специјалниот американски претставник за прашањата поврзани со холокаустот, Том Јаздгерди, ги предупреди хрватските власти дека симболите на профашистичкото усташко движење, се навредливи за жртвите и нивните семејства.

Повеќе
на-хрватска-ѝ-се-заканува-тужба-од-жртвите-на-втората-светска-војна-03-20-2017
20 Mar 17 На Хрватска ѝ се заканува тужба од жртвите на Втората светска војна

На Хрватска ѝ се заканува тужба доколку не ги поддржи барањата за отштета на жртвите на усташkиот режим од Втората светска војна, иако, според мислењето на еден експерт, Загреб нема да го поддржи овој случај.

Повеќе
тужбата-против-хрватска-не-е-валидна--03-16-2017
16 Mar 17 Тужбата против Хрватска „не е валидна“

Американски адвокат за БИРН вели дека тужбата против Хрватска со која од неа се бара отштета од 3,2 милијарди евра, за имотот одземен за време на Втората светска војна од профашистичкиот усташки режим, „не е валидна“, бидејќи е поднесена без согласност на тужителите.

Повеќе
можностa-за-надомест-за-одземениот-имот-на-евреите-во-бих-е-малку-веројатна--03-15-2017
15 Mar 17 Можностa за надомест за одземениот имот на Евреите во БиХ е „малку веројатна“

Враќањето на имотот на Евреите одземен во окупирана Босна и Херцеговина, за време на Втората светска војна, е премногу сложена процес за да се спроведе, изјавил претседателот на Претседателството на БиХ, Младен Иваниќ.

Повеќе
тужбата-против-хрватска-за-отштета-веројатно-нема-да-помине-03-13-2017
13 Mar 17 Тужбата против Хрватска за отштета веројатно нема да помине

Тужбата што против Хрватска ја поднесоа потомци на Срби, Евреи и Роми кои живеат во САД, со која бараат надомест за имотот запленет во Втората светска војна од страна на профашистичкиот усташки режим, најверојатно, нема да успее, велат експертите.

Повеќе
хрватска-мора-да-му-исплати-отштета-на-воен-затвореник-02-08-2017
08 Feb 17 Хрватска мора да му исплати отштета на воен затвореник

Хрватски суд пресуди дека државата мора да му исплати надомест на поранешниот пилот на Југословенската народна армија, ЈНА, Томислав Божовиќ, поради страдањата што тој ги претрпел во воениот затвор Керестинец, кој се наоѓа во близина на Загреб, за време на војната во 90-тите години.

Повеќе

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот